FAQ :: Faddersystemet

Senast uppdaterad: 2012-02-10

Faddersystemet (OFF) innebär att när nya spelare får sin första karaktär godkänd så får de en annan spelare som fadder. Även nya medlemmar som inte fått sin första karaktär godkänd än kan be om att få en fadder. Faddens syfte är att hjälpa den nya spelaren att känna sig hemma å olika sätt, t.ex. genom att vara med och spela med dem, visa var man tar lektioner, ge lite förslag när det gäller hur man rollspelar, var man ställer frågor och till vem (om faddern inte själv kan svaret) och sådant där. Kanske till och med hjälpa till att hitta till vår fina IRC-kanal? Grundtanken är att lotsa nya spelare in i SH så att de snabbt kommer in i spelet och förstår hur det fungerar.

Nuvarande faddersamordnare: Ailue.

Fadderbarn

 1. Måste jag ha en fadder?
 2. Hur bestäms det vilket fadderbarn som får vilken fadder?
 3. Hur vet jag vem jag fått som fadder?
 4. Hur länge måste jag ha en fadder?
 5. Vad gör jag om jag verkligen inte kan komma överens med min fadder
 6. Vad gör jag om jag åker bort eller seganmäler mig?
 7. Vad gör jag när jag känner att jag är redo att klara mig utan fadder?

Faddrar

 1. Måste man vara fadder?
 2. Vilka kan få bli faddrar?
 3. Hur kan jag bli fadder?
 4. Hur bestäms det vilken fadder som får vilket fadderbarn?
 5. Hur vet jag när jag får ett fadderbarn?
 6. Vad ska jag göra som fadder?
 7. Om jag har en kompis som jag värvat till SH, får jag vara deras fadder?
 8. Hur länge ska jag ha hand om mitt fadderbarn?
 9. Vad gör jag om jag verkligen inte kan komma överens med mitt fadderbarn, eller att de vägrar lyssna på mig?
 10. Vad gör jag om jag åker bort eller seganmäler mig?
 11. Vad gör jag om jag inte vill/kan/orkar vara fadder längre?
 12. Hur gör jag om mitt fadderbarn inte har läst mitt PM och de godkändes för flera veckor sedan?
 13. Kan jag ha flera fadderbarn samtidigt?
 14. Vad gör jag om jag väntar på att få ett fadderbarn men har ångrat mig och inte vill vara fadder?
 15. Varför måste man vara aktiv för att vara fadder?
 16. Vad gör jag om mitt fadderbarn blir utrensat?
 17. Vad gör jag när mitt fadderbarn är redo att klara sig utan mig?

Sektion A: Fadderbarn

A1. Måste jag ha en fadder?

Ja, för allas bästa: både ditt eget och andra spelares. Faddrar delas automatiskt ut till nya spelare när de får sin första karaktär godkänd. Har man ännu inte fått sin första karaktär godkänd kan man be om en i faddertråden "Förstaårselever häråt!"-avdelningen i Forum1. Om du har spelat upp din första karaktär till tvåan och vill skaffa en ny så får du ingen fadder, utan det är bara när din första karaktär godkänns. Om du varit med i SH en gång för längesedan så kan du också få en fadder för att hjälpa dig tillrätta - det kan ju ha förändrats så pass under tiden du varit borta att du kan behöva lite hjälp på traven att komma in i spelet igen.

A2. Hur bestäms det vilket fadderbarn som får vilken fadder?

Den som ansvarar för att hålla koll på faddrarna har en lista över vilka som skrivit upp sig i tråden och i vilken ordning. När en ny karaktär godkänns så är det första lediga fadder som får den spelaren som fadder. Allting i tur och ordning, med andra ord.

A3. Hur vet jag vem jag fått som fadder?

När din karaktär är godkänd och du har fått en fadder tilldelad får du och faddern ett gemensamt PM från faddersamordnaren. Där står det vem du är, vem du spelar och denna karaktärs elevhem, samt vem din fadder är och vilka förstaårselever denna spelar. Det är väldigt grundläggande information. Får du ett sådant PM så betyder det att du har blivit med fadder. I samma PM uppmanas både du och faddern till att ta kontakt med varandra och säga hej.

A4. Hur länge måste jag ha en fadder?

Så länge det behövs. Kanske räcker ett par veckor, kanske behövs ett par månader eller mer. Det beror lite på hur snabbt du känner att du blir varm i kläderna! :)

A5. Vad gör jag om jag verkligen inte kan komma överens med min fadder?

Om ni verkligen inte kan jobba tillsammans, säg till faddersamordnaren. Säg inte bara "vi tål inte varandra" utan förklara varför ni inte kan jobba ihop. Kan ni inte lösa situationen tillsammans med faddersamordnaren så får du väl helt enkelt få en ny fadder om du känner att du fortfarande behöver en. Svårare än så är det inte.

A6. Vad gör jag om jag åker bort eller seganmäler mig?

Säg till din fadder i förväg. De kan tipsa om var "Frånvaroamälan"-tråden finns och vad det är, utifall att du kommer att åka bort i runt en vecka eller mer! :)

A7. Vad gör jag när jag känner att jag är redo att klara mig utan fadder?

Om du tycker att du förstår hur det går till i SH och kan uppföra sig så som det förväntas av dig (d.v.s. att du inte springer runt och spammar och agerar n00b stup i kvarten ;)) och att du verkar ha fått kläm på det hela så kanske det är dags att avsluta fadderskapet. Prata med din fadder och säg att du klarar dig själv i fortsättningen. Om de håller med så kontaktar de faddersamordnaren som skriver upp det. Det är ju inget som hindrar er från att fortsätta prata och spelande efter detta.


Sektion B: Faddrar

B1. Måste man vara fadder?

Nej, det måste du inte. Det är 100% frivilligt att ställa upp som fadder och ingen blir utsedd till fadder utan att först ha anmält sig till det.

B2. Vilka kan få bli faddrar?

Alla som spelar aktivt och känner att de vill. Man måste ha varit med i SH i minst tre månader, men helst inte mindre än sex månader. Huvudsaken är att man "kan" SH hyfsat och är social, glad och trevlig (på nätet iaf, IRL är inte så noga :P). Har man en spelsvacka så är man kanske inte rätt person att hjälpa någon att hitta nya spel.

B3. Hur kan jag bli fadder?

Hojta till i den här tråden: Forum1 » Rollspelet SH » Utveckling av SH » [OFF] JAG VILL BLI FADDER! så kommer du att läggas till på listan.

B4. Hur bestäms det vilken fadder som får vilket fadderbarn?

Den som ansvarar för att hålla koll på faddrarna har en lista över vilka som skrivit upp sig i tråden och i vilken ordning. När en ny karaktär godkänns så är det första lediga fadder som får den spelaren som fadder. Allting i tur och ordning, med andra ord.

B5. Hur vet jag när jag får ett fadderbarn?

När du har fått ett fadderbarn tilldelat får du och fadderbarnet ett gemensamt PM från faddersamordnaren. Där står det vem nykomlingen är, vem de spelar och denna karaktärs elevhem (om de spelar någon), samt vem du är och vilka förstaårselever du spelar. Det är väldigt grundläggande information. Får du ett sådant PM så betyder det att du har blivit med fadderbarn. I samma PM uppmanas både du och fadderbarnet till att ta kontakt med varandra och säga hej. Vänta inte på att de ska höra av sig - det är du som är deras fadder och du som är där för att hjälpa dem.

B6. Vad ska jag göra som fadder?

Till att börja med, introducera dig för den nya spelaren så att de vet vem du är och att du finns där för att hjälpa dem tillrätta på SH så här i början. Om ni går i samma elevhem så kan ni ju alltid spela tillsammans i sällskapsrummet, exempelvis. Går ni i samma årskurs så kan ni ju ta lektioner ihop om ni vill, starta spel eller liknande. Försök hålla lite koll på vad de postar. Inte så att du måste lägga dig i precis allt de någonsin säger, men om du ser att de t.ex. går in i flera lektioner i samma ämne samtidigt, skicka ett PM till dem och säg att de bara kan gå med i en lektion åt gången, och att de bara kan gå med i lektioner som t.ex. börjar på "1" när de går i ettan, att de inte kan skaffa nästa elev förrän de spelat upp sin första elev till tvåan, och liknande. Ge dem en länk till Nykomlings-FAQ om så behövs.

Skriver de många ON-inlägg som är en eller två meningar långa, tipsa dem om hur man kan skriva längre, t.ex. att man kan skriva om vad eleven sitter och tänker på, t.ex. på hur jobbigt det är att hitta rätt på skolan, om de längtar hem till sin familj, oroar sig över läxan de fått i ett ämne, att de kanske håller på att bli förkylda eller att de har jättemycket att skriva hem och berätta om. Det finns så mycket mer man kan skriva än bara "X sitter ner och lyssnar och antecknar det läraren säger och väntar på att lektionen ska ta slut" ju! Man kan säga så också, men fylla ut det. Kanske har man hittat någon annan elev (eller en lärare) att vara förälskad i på avstånd? Kanske har de en elev eller lärare de verkligen avskyr? Exempelvis: Sedan ett tag tillbaka har en femteårselevs lektioner gått ut på att han antingen dagdrömmer om hur kär han är i sin flickvän och att han därför inte är särskilt koncentrerad på lektionerna, eller hur mycket han avskyr en jämnårig elev och att han försöker överträffa henne eftersom hon minsann inte ska tro att hon är något. Att låta eleverna tänka är mycket roligare än att bara låta dem lyssna och anteckna utan att visa några som helst känslor!

I övrigt, mja, vara trevlig? Om du använder dig av IRC så kan det vara en idé att försöka peta in dem där. Du kan börja med Mibbit. Använder du själv något program, t.ex. mIRC eller XChat så kanske du vill hjälpa dem tillrätta där, men Mibbit är en bra början eftersom det bara är en hemsida och därför inte kräver att de installerar något datorprogram. Du kan peka dem till Mibbit-guiden (Hjälp > IRC > Mibbit-guide) så behöver du kanske inte ens förklara hur man gör. :)

B7. Om jag har en kompis som jag värvat till SH, får jag vara deras fadder?

Fråga faddersamordnaren om det är okej, men gör det i förväg i så fall. När bakgrunden väl är godkänd är det lite sent, eftersom faddrar tillsätts så snart faddersamordnaren har möjlighet efter det att en bakgrund är godkänd. Hojta till redan när de håller på att skriva bakgrund (eller precis har skickat in den) att spelare X är någon du känner och att du vill vara deras fadder när de blir godkända så kanske det går att ordna.

B8. Hur länge ska jag ha hand om mitt fadderbarn?

Så länge det behövs. Kanske räcker ett par veckor, kanske behövs ett par månader eller mer. Det beror lite på hur snabbt nykomlingen lär sig och känner att de kommit in i spelet.

B9. Vad gör jag om jag verkligen inte kan komma överens med mitt fadderbarn, eller att de vägrar lyssna på mig?

Om ni verkligen inte kan jobba tillsammans, säg till. Säg inte bara "vi tål inte varandra" utan förklara varför ni inte kan jobba ihop. Kan ni inte lösa situationen tillsammans med faddersamordnaren så får väl fadderbarnet helt enkelt få en ny fadder. Svårare än så är det inte.

B10. Vad gör jag om jag åker bort eller seganmäler mig?

Det beror väl på hur länge du åker bort? Är det över en helg så behöver du knappast säga till. Om du precis har blivit tilldelad en fadder och ska åka bort i en vecka, skriv i ditt introduktionsmeddelande att du ska åka bort dag X men att du kommer tillbaka dag Y. Om du seganmäler dig för att du har mycket att göra i skolan eller inte har någon direkt spellust för tillfället: så länge du tänker finnas tillgänglig i forumet OFF och känner att du har tid att svara på frågor ibland så är det lugnt. Känner du att du inte orkar med ett fadderbarn, se nästa fråga (B11).

B11. Vad gör jag om jag inte vill/kan/orkar vara fadder längre?

a) Är ditt fadderbarn redo att klara sig själv så kan ni skaka tass med varandra och önska nykomlingen lycka till och sedan säga till faddersamordnaren att ni är färdiga med varandra och att du INTE vill fortsätta vara fadder (säger du inget när du meddelar att ni är klara så kommer det att antas att du vill stå med på listan över lediga faddrar). Har din fadder inte varit inloggad i forumet alls eller kommunicerat med dig på något sätt, säg till så får någon annan ta över dem och skicka ut mejl till dem.

b) Om ditt fadderbarn inte är redo att stå på egna ben så säg till, så får samordnaren ge dem en ny fadder. Skicka ditt fadderbarn ett meddelande som säger att du tyvärr inte kan fortsätta vara deras fadder och att de kommer att få en ny. Tänk på att formulera det så att det inte uppfattas som ett "fan, jag orkar inte med dig längre, jag lämpar över dig på någon annan istället!" utan ett uppriktigt "jag har tyvärr inte tid att fortsätta som fadder. Tack för den här tiden, jag lämnar över till någon som har mer tid" eller liknande. Tål ni inte varandra och du inte vill vara kvar som fadder p.g.a. det, se B9.

B12. Hur gör jag om mitt fadderbarn inte har läst mitt PM och de godkändes för flera veckor sedan?

Mejla dem och försök locka hit dem! (Slå upp deras forumprofil och kolla om du kan se deras mejladress. Kan du inte det, hör av dig till Traxy.) Vad ska man skriva? Förslagsvis säger du hej, du heter X på SH och är personens fadder, och säg att du har skickat ett PM till dem men att de inte verkar ha sett det. Det är ju synd att h*n inte varit inloggad eftersom deras karaktär är godkänd, och det vore ju kul om de var med och spelade. Säg att du finns till för att hjälpa dem tillrätta och liknande om det är något de undrar över. Kanske vet de inte att de har fått sin karaktär godkänd eftersom godkänningsmejlet kan ha hamnat i skräpkorgen t.ex. men ditt mejl borde hamna i inkorgen. Kanske har de bara glömt att de blivit medlemmar - då får de ju en påminnelse.

Avsluta med att säga att om h*n inte är intresserad av att vara med och spela i SH så kan h*n ju mejla tillbaka till dig och säga det (och gärna förklara varför h*n inte är det), för då vet vi dels varför h*n inte vill vara med och om h*n inte är intresserad av att spela så vet vi att karaktären kan rensas ut och du stå som ledig fadder. Är svaret ett "nehej, SH är inget för mig" så respekterar vi det - vi tvingar ingen att vara medlem och vill man inte så vill man inte. Är orsaken ett "gah, jag vet ju inte vad/hur man ska göra, jag förstår inte!" så är det en annan sak - det är ju precis därför vi har infört faddersystemet, just för att vi inte ska tappa nykomlingar bara för att de inte förstår hur man ska göra!

B13. Kan jag ha flera fadderbarn samtidigt?

Absolut! Det är nästan en förutsättning för att vara fadder. Det är inte garanterat att man kommer få flera att ha hand om samtidigt, men utifall att det kommer behövas.

B14. Vad gör jag om jag väntar på att få ett fadderbarn men har ångrat mig och inte vill vara fadder?

Säger till. Det är 100% frivilligt att ställa upp som fadder och ångrar du dig och inte vill vara fadder så behöver du inte vara det.

B15. Varför måste man vara aktiv för att vara fadder?

För att du förväntas kunna besvara frågor och hjälpa nykomlingar att hitta rätt och liknande. Är du inte aktiv i forumet så kommer det ta för lång tid för ditt fadderbarn att få svar på sina frågor och du kan inte vara med och hjälpa dem att hitta spel och liknande.

B16. Vad gör jag om mitt fadderbarn blir utrensat?

Säg till, så kan du skrivas upp på listan över lediga faddrar och vänta på att få en ny. Om du vill fortsätta att vara fadder, alltså. Vill du INTE fortsätta vara fadder måste du säga till. Säger du inget när du meddelar att ditt fadderbarn är utrensat så kommer det att antas att du vill stå med på listan över lediga faddrar.

B17. Vad gör jag när mitt fadderbarn är redo att klara sig utan mig?

Om du tycker det verkar som att de förstår hur det går till i SH och kan uppföra sig så som det förväntas av dem (d.v.s. att de inte springer runt och spammar och agerar n00b stup i kvarten) och att de verkar ha fått kläm på det hela så kanske det är dags att avsluta fadderskapet. Fråga dem om det känns som att de förstår hur saker och ting fungerar och tycker de det - och om du faktiskt håller med; en del kanske inte har självinsikt nog att förstå att de inte är redo att släppas i väg riktigt än! - så kan du kontakta faddersamordnaren och säga att ni är färdiga med varandra. Då kan den personen skriva in det där de håller koll på vilka som är faddrar. Om du inte säger till att du vill sluta som fadder så skriver de upp dig på listan över lediga faddrar, så att nästa gång det kommer en nykomling och det blir din tur, så kan du få en ny.