FAQ: Svenska Hogwarts

Senast uppdaterad: 2015-01-20

 1. Vad är SH och vad betyder SH?
 2. SHs ekonomi ("Tjänar ni pengar genom SH?" etc.)
 3. Varför heter ni SVENSKA Hogwarts? Utspelar det sig i Sverige?
 4. Varför har ni en åldersgräns? Får inte alla vara med?
 5. När och varför startades/invigdes SH?
 6. Vilka personer ligger bakom SH?
 7. Vad är ett rollspel?
 8. Vad är SHiRL?
 9. Finns det några färdiga reklamblad för SH, som kan skrivas ut eller sättas upp?
 10. Vad gör ni om folk ställer frågor där svaren klart och tydligt står att läsa i FAQ/Regler/Minnsallt/Veritaserum, men som de varit för lata att orka läsa igenom och frågar i alla fall?
 11. Vad är en spelledare/SL/HK?
 12. Vem/vad är Sorteringshatten/Antagningskommittén?
 13. Vad är skillnaden mellan forumen och rollspelet?
 14. När utspelar sig SH i jämförelse med böckerna och hur fungerar tiden i SH?
 15. Vilka regler finns det som jag behöver tänka på?
 16. Vem säger jag till om jag inte vill vara med längre?
 17. När har eleverna lov? Vilka lov finns det?
 18. Är SH aktivt? Ny fråga
 19. Har ni JK Rowlings adress eller vet var man kan få tag i den? Ny fråga
 20. Vet JK Rowling eller Warner Bros. om att ni finns? Ny fråga
 21. Samarbetar ni med Tidens förlag, JK Rowling eller Warner Bros.? Ny fråga
 22. Varför kan inte Harry Potter få dyka upp i spelet? Vore inte det kul? Ny fråga
 23. Om man inte får ha karaktärer från böckerna, varför har ni lånat platserna? Ny fråga

1. Vad är SH och vad betyder SH?

SH är en förkortning för "Svenska Hogwarts". Rollspelet Svenska Hogwarts är ett Internetbaserat rollspel baserat i JK Rowlings magiska värld.

2. SHs ekonomi

a. Tjänar ni pengar på att driva SH?

Nej, det har vi aldrig gjort. Medlemskapet har alltid varit gratis och kommer alltid att vara gratis.

b. Vem betalar för att driva SH?

För närvarande Traxy, som gjort det sedan SH startade. Sedan 2007 får hon däremot ersättning ifrån Rollspelsföreningen Kvastskaft för att täcka driftskostnaderna.

3. Varför heter ni SVENSKA Hogwarts? Utspelar det sig i Sverige?

Nej, SH:s Hogwarts är samma ställe som i böckerna, d.v.s. Hogwarts Skola för Häxkonster och Trolldom gömt någonstans i de skotska högländerna. Det är rollspelet som kallas Svenska Hogwarts, eller rättare sagt "Rollspelet Svenska Hogwarts". Namnet har två orsaker: (1) Vi kom helt enkelt inte på något bättre när vi startade det och sedan dess har vi inte orkat byta, och (2) Vi ville ha ett namn som var mer än bara "Hogwarts", eftersom det finns andra ställen med det namnet ute på nätet, och "svenskahogwarts" som domänadress råkade vara ledig. Roligare än så är det tyvärr inte!

4. Varför har ni en åldersgräns? Får inte alla vara med?

Ja och nej. Alla får vara med så länge man förstår och kan göra sig förstådd på svenska, eftersom det är det språket vi använder oss av i spelet, men det spelar ingen roll varifrån man kommer, hur man ser ut eller vad man tror på för religion eller röstar på för parti. Alla får vara med, förutsatt att man är elva år gammal. Att det är just elva beror på att det är samma ålder eleverna har när de börjar på Hogwarts. Åldersgränsen har flera olika orsaker.

 1. Alla ska kunna trivas - sjuåringar och tjugofemåringar har mycket lite gemensamt. Nu har väl kanske inte elvaåringar och tjugofemåringar så mycket gemensamt de heller, men är man elva så lär man vara bättre på att uttrycka sig i skrift än om man är yngre.
 2. Vi vill kunna diskutera saker som yngre barn inte skulle förstå eller uppskatta.
 3. Vi är inte några dagisfröknar som tar ansvar för det du (eller dina barn) hittar på eller utsätts för på Internet. Det finns ingen på SH som sitter och suddar eventuella svordomar som förekommer, eller censurerar saker som "inte passar sig" för de yngsta. Missförstå oss rätt, SH har en god stämning och det är sällan någon behöver rycka in i en diskussion för att folk börjar kalla varandra fula saker. Fula ord uppmuntras inte och personangrepp tillåter vi inte.
 4. Det är ett seriöst rollspel i första hand, community i andra. Eftersom det är ett strukturerat rollspel och ingen lekplats så kräver det en del av medlemmarna. Detta betyder att vi inte tillåter namn ifrån böckerna (HP och andra), som påminner om namn ifrån böckerna (HP och andra), namn som inte passar in i engelska språket, och även kräver en viss standard på karaktärernas bakgrund. Det är större chans att en elvaåring kan få ihop en godkänd bakgrund och känna att de får ut något utav rollspelet än en som är yngre än så.

5. När och varför startades/invigdes SH?

Några hängivna Harry Potter-fans som var medlemmar i ett annat Internet-baserat rollspel (baserat på världen Robert Jordan skapat i sina böcker "Sagan om Drakens Återkomst") tyckte att det borde finnas ett likadant rollspel - fast på Hogwarts. Idén kläcktes på IRC i #vitatornet-off på wotnet, 16 april 2004, klockan 23:44, i och med att Traxy hade tråkigt och sade något i stil med "tänk om det fanns ett VVT fast på Hogwarts" och de som satt i samma kanal höll med om att det lät som en kul idé. Det enda sättet vi skulle kunna säkerställa att ett sådant rollspel faktiskt fanns var att skapa det själva, och Cider var genast med på noterna och installerade det första forumet. Vi satte genast igång att fila på allt som hör ett rollspel till - karaktärer, bakgrunder, ämnen, lektioner, regler ... och så fortsatte det. 25 april 2004 var det officiell invigning på IRC, genom att vi hade en sorteringsceremoni i #hogwarts på wotnet. Spelet hade dock redan tjuvstartat i forumet några dagar tidigare.

6. Vilka personer ligger bakom SH?

Grundarna är, som skrivits ovan, Traxy och Cider. Rollspelet sköts idag utav ett Spelledarråd.

7. Vad är ett rollspel?

Läs "Om SH".

8. Vad är SHiRL?

Uttalas "schirrl". Förkortning av Svenska Hogwarts In Real Life. En IRL-träff är när man träffas i verkligheten istället för att bara sitta vid datorn. Ordet "Shirl" låter precis lika roligt som det brukar vara att vara med på ett!

9. Finns det några färdiga reklamblad för SH, som kan skrivas ut eller sättas upp?

Jodå, här: Reklamblad (pdf). De går att smuggla in i t.ex. biblioteksböcker. :)

10. Vad gör ni om folk ställer frågor där svaren klart och tydligt står att läsa i FAQ, men som de varit för lata att orka läsa igenom och frågar i alla fall?

Det varierar vilket humör den som ska besvara frågorna är på. Har du tur är personen på bra humör, annars kan man råka på allt ifrån spydiga svar till offentlig prygling med det Piskande Pilträdet. Vi överväger att införa tortyr genom att få smulor från osötade skorpor i sängen också. ;)

11. Vad är en spelledare/SL/HK?

En Spelledare (förkortas "SL") är sorts chef i rollspelet, kan man säga. Spelledaren är en person som bestämmer vad som får och inte får ske, när det är dags att fira t.ex. jul, som är domare om två spelare är osams över något som hänt i spelet, och liknande. Spelledares ord är lag. I SH har vi en grupp spelledare, som antingen kallas "SL-rådet" eller "HK". HK står för Hemligheternas Kammare och är den plats där spelledarna sammanträder. Nuvarande spelledare kan du läsa mer om här.

12. Vem/vad är Sorteringshatten/Antagningskommittén?

"Sorteringshatt" är titeln på dem som godkänner namn och bakgrunder till rollspelet. Alla anmälningar kommer till Antagningskommittén, som utgörs av en grupp Sorteringshattar, och det är till dem man skickar sin bakgrund, och det är dem som gör att man får tillgång till lektionssalarna och sällskapsrummet i forumet. Nuvarande Sorteringshattar hittar du här.

13. Vad är skillnaden mellan forumen och rollspelet?

Forumen är där man träffas och pratar och rollspelar. Att du går med i forumen betyder inte att du är medlem i rollspelet. Du är inte medlem i rollspelet förrän du har en karaktär och för att kunna skaffa en karaktär i rollspelet måste du anmäla ett konto och sedan också ett karaktärsnamn på hemsidan. Se Hur blir jag medlem i rollspelet?

14. När utspelar sig SH i jämförelse med böckerna och hur fungerar tiden i SH?

SH utspelar sig i nutid. Jämfört med böckerna är det på sätt och vis efter det att Voldemort besegrades av Harry Potter i Godric's Hollow, men sedan går böckerna och SH skilda vägar. Karaktärer ifrån böckerna finns inte i SH, har aldrig funnits och kommer heller aldrig att finnas i SH, utan vi har våra egna karaktärer istället - goda likväl som onda.

Vill man ha årtal i sina släktträd för att få hjälp själva inför att gifta in andra eller liknande är det helt okej att använda det år det är på riktigt, men dessa årtal är inget som "stämmer" exakt i SH-tiden. Du kan t.ex. ha en karaktär i ettan i januari OFF (OFF = i verkliga livet). Behöver du få fram vilket år han/hon är född, använd OFF-året och dra ifrån 11. Om din karaktär skulle komma upp i femman några månader senare, så kan du fortfarande använda OFF-året, men dra ifrån 15. Därför är det ganska meningslöst att använda fasta år, eftersom karaktärerna brukar åldras snabbare än vi gör.

När det gäller årstider: I de flesta fallen så bestämer du själv vilken årstid det ska vara om du påbörjar ett spel. Vi har ingen bestämd regel att "nu är det vinter" och "nu är det sommar" under en period utan det är upp till dem som spelar. Om du går in i någon annans tråd och de har bestämt att det är en viss årstid så går du efter det de säger, eftersom det var de som började spelet.

Även om alla karaktärer har kommit olika långt i utbildningen OFF, så har de kommit lika långt ON om de går i samma årskurs. Säg att Padma och Parvati ska simma i sjön. Vi bestämmer att det är precis i början av deras femte år på Hogwarts, men Padmas spelare har redan spelat två lektioner i Astronomi med Padme medan Parvati bara har fått en. Hur gör man då? Jo, eftersom de går samma år så går de antagligen i samma klass och har Astronomi tillsammans. Då får Padmas spelare låtsas att Padma inte alls har gått sin andra lektion (eftersom den bör vara någon gång på vårterminen) utan har haft lika mycket Astronomi som alla andra. Samma sak gäller även resten av ämnena. Även om man lyckats gå alla Örtlära-lektioner med Padma men Parvati inte har tagit några alls, så är detta inte något man spelar på. Undvik att säga saker som "jag har gått Astronomi jättelänge men har inte börjat på Trolldryckslära än", eftersom alla elever läser samma ämnen samtidigt ON.

15. Vilka regler finns det som jag behöver tänka på?

De här:
* OFF-regler
* ON-regler
* Och till viss del även Kategoriregler

Rent allmänt hyfs och trivselregler:

 • Om du postar en fråga någonstans så kan det dröja innan du får svar, eftersom det är ett forum och inte en chat. Om någon inte har svarat inom två minuter så betyder inte det att vi ignorerar dig, så var vänlig och låt bli att posta korta meddelanden i tät följd, eftersom det bara är störande.
 • Ta det lugnt med smilies, skiljetecken och textformattering i forumet. Det är jobbigt att läsa inlägg som ser ut ungefär så här: Hej!!!!!!!!!!!!! :D :) :D :) :D :) :D :D :D :D :) :) :) Det brukar räcka med ett utropstecken och en smiley (antalet smilies beror ju lite på hur långt inlägget är). Använd inte fet-, understruken eller kursiv stil om du inte har något särskilt du vill understryka. Det brukar räcka med att ett ord är markerat så, inte hela texten. Använd inte färger eller ändra storlek på texten i inläggen om du inte absolut MÅSTE.
 • Har du en fråga om rollspelet som absolut inte besvaras i FAQ, använd Veritaserum-forumet.
 • Har du en fråga om något som inte verkar funka som det ska i forumen/på hemsidan som absolut inte besvaras i FAQ, använd Reparo-forumet.
 • Personangrepp är inte tillåtna. Försök att vara hövlig mot folk. Du behöver inte vara allas bästa kompis eller ens tycka om eller hålla med alla. Försök i alla fall att hålla en civiliserad ton mot folk, även om du avskyr dem.

16. Vem säger jag till om jag inte vill vara med längre?

Se sektion B i FAQ: Medlemskap.

17. När har eleverna lov? Vilka lov finns det?

Se Brittiska läsår.

18. Är SH aktivt?

Vi har över 150 medlemmar och i snitt över 63 nya inlägg i F1 varje dag, så ja, hyfsat? :P

18. Har ni JK Rowlings adress eller vet var man kan få tag i den?

Nej, fast du kan ju alltid höra av dig till Tidens förlag, som ger ut Harry Potter på svenska. Dem når du på tiden snabel-a tiden punkt se eller på 08-769 88 43 (PR & Information).

19. Vet JK Rowling eller Warner Bros. om att ni finns?

Inte såvitt vi vet, men om hon gjorde det så tror vi att hon skulle vara glad, eftersom hon tycker det är roligt när folk rollspelar i hennes värld. Vi har kontaktat både Warner Bros. och JK Rowlings agent, men ingen av dem har bemödat sig om att svara, så de har uppenbarligen inga problem med att vi finns.

20. Samarbetar ni med Tidens förlag, JK Rowling eller Warner Bros.?

Nej, men om vi gjorde det skulle vi kunnat ha fler roliga tävlingar, eftersom vi då skulle slippa betala för priserna - ingen i SH tjänar pengar på rollspelet, utan ska vi ha priser i tävlingar så får vi betala för dem ur egen ficka. Vi har dock sedan 2006 ett samarbete med den SVEROK-anslutna Rollspelsföreningen Kvastskaft: en förening med syfte att stödja svenskt Harry Potter-rollspelande. Det är helt gratis att gå med i RSFK, så gör gärna det!

21. Varför kan inte Harry Potter få dyka upp i spelet? Vore inte det kul?

Nej, inte särskilt, faktiskt. Vi har satsat på ett spel som utspelar sig i världen skapad av JK Rowling. Platserna finns, men inte personerna. Tänk på världen hon skapat som ett stort dockskåp - vi har tagit ut alla dockor och ersatt dem med våra egna. Vad som händer med Harry och de andra karaktärerna i böckerna är upp till JK Rowling att avgöra.

22. Om man inte får ha karaktärer från böckerna, varför har ni lånat platserna?

Vi funderade på att skapa en alldeles egen magikerskola, men kom fram till att det folk känner igen är Hogwarts - och Beauxbatons och Durmstrang. Vad hade varit mest populärt att bli nyfiken på och gå med i: Trollköpings Skola för Häxkonster och Trolldom eller Hogwarts Skola för detsamma? Bättre att satsa på sådant man känner igen och har läst en massa om. Vi är själva mer intresserade av att tomta runt som elever på Hogwarts eller gå på shoppingrunda i Diagongränden i London än vi är att vara elever i Trollköping och gå på shoppingrunda i ... tjaa ... Trollerigränden i Stockholm. Däremot inte sagt att det inte kan förekomma andra magiskolor i spelet, bara det att Hogwarts är själva huvudskolan.