Jultraditioner

Om dina karaktärer firar jul, vad har de för traditioner? Vi pratar ofta om brittiska jultraditioner till skillnad från svenska och det är ett jättebra ställe att hämta inspiration. Men många familjer har också egna traditioner. Något de alltid gör på ett visst sätt, fast det kanske verkar märkligt för andra. Har dina karaktärer något sånt? Här kommer en lista med idéer. Om din karaktär inte firar jul kan en del av dem appliceras på andra högtider.

 1. En speciell sorts julfrukost som hela familjen äter tillsammans på juldagsmorgonen. Vad är det för frukost? Är det före eller efter att de öppnar sina julklappar?
 2. Öppnar alla sina julklappar samtidigt eller en i taget? Om de gör det en i taget, finns det någon särskild ordning? Yngst först, den som skriker högst först etc.
 3. Dekorerar familjen inför julen? Hur mycket eller lite? Är dekorationerna uppsatta för länge sen när din elev kommer hem för jullov eller är det något de får vara med och göra?
 4. Många familjer bakar kakor och godis kring jul. Gör din karaktär det? Vilken sorts kakor/godis? Hur seriöst är det? Har de en pepparkakshustävling? Är det mjöl över precis varenda yta i köket? Är det någon vuxen som bakar med magi och barnen får titta på eller hålla sig undan? Skickar de kakor/godis till andra människor, kanske Hogwartskompisar eller släktingar?
 5. Hur är det med julsånger? På 24/7 och hela familjen sjunger med? Avskyr din karaktär dem? Blir hen uppmanad att sjunga eller spela inför alla släktingar? Vad tycker hen om det? Går de runt och sjunger för andra familjer?
 6. Slår din karaktär in paket? Är hen bra på det? Är det något som görs som hastigast, supernoga med stor stolthet eller försöker karaktären sitt bästa men allt lyckas bli förskräckligt ändå?
 7. Var får karaktären tag på presenterna? Köper i en affär, tillverkar själv, föräldrar köper och karaktären skriver bara sitt namn på etiketten? Vem ger hen presenter till? Närmaste familjen, släktingar, kompisar, den där irriterande grannungen de tvingas umgås med? Hur många presenter? Inga alls, något litet i en julstrumpa, ett par stycken, ett berg?
 8. Vad önskar sig karaktären i julklapp? Skriver hen någon önskelista? Vem får den önskelistan och när?
 9. Tycker hen om julen? Är det den bästa tiden på året, den värsta eller någonstans däremellan?
 10. Tillverkar familjen egna dekorationer? Kanske målar de stenar i klara färger och glitter, gör egna sjungande julkort, ställer upp en miniby på soffbordet där pyttesmå dockor blivit förtrollade att vandra omkring mellan de små husen.
 11. Har de speciella julpyjamasar?
 12. Går de på några julfester eller julmiddagar? Med släktingar, en förälders jobb, någon annanstans?
 13. Får barnen någon liten julklapp på julaftonskvällen för att inte bli alltför otåliga inför juldagsmorgonen?
 14. Dricker de någon särskild dryck? Kanske eggnog eller något annat klassiskt, kanske något som bara är en familjetradition som vinbärssaft?
 15. Leker de någon lek i stil med Secret Santa eller något där man tävlar om mer eller mindre dåliga paket?
 16. Ugly Christmas Sweaters?
 17. Kommer din familj från en mugglarfamilj, magiker eller blandfamilj? Kanske är det en magikerfamilj där en eller båda föräldrarna är mugglarfödda? Det kan påverka mycket vilka traditioner de har. En mugglarfamilj kanske tittar på julfilmer på TV eller lyssnar på drottningens tal, medan en släkt som varit magisk i generationer inte skulle göra det. En mugglarfamilj skulle ju också kunna ha som tradition att titta på en inte alls julig film varje år, som Top Gun eller Terminator 2.
 18. Finns det något på din karaktärs julbord som andra familjer inte har där? Kanske pannkakor, björnbärspaj eller tomatsoppa? Vet din karaktär om att det är ovanligt? Finns det någon anledning att det dykt upp? Kanske är det någon som älskar det eller någon som har tusen allergier och de behövde improvisera lite eller så minns ingen riktigt varför längre.
 19. Vi har pratat om brittiska traditioner och personliga traditioner men hur är det med seder från andra kulturer? Kanske har din karaktär föräldrar, en morförälder eller någon annan från ett annat land. Kanske har den personen infört vissa traditioner som andra brittiska familjer oftast inte delar.
 20. Finns det någon udda sak de gör rent socialt? Kanske tilltalar de varandra med mellannamn under juldagarna, kanske blir den som går upp sist på juldagsmorgonen tvungen att diska undan frukosten utan magi, kanske hittar de på att de har olika hemska sjukdomar allihop för att rasistiska gammelfaster inte ska komma på besök.
 21. Är det någon i familjen som lyckats fylla år på juldagen eller däromkring? Hur firar de i så fall? Blir födelsedagen lite bortglömd, en stor grej eller firas den kanske på en helt annan dag för att inte överskuggas? Kanske är det julen som blir överskuggad istället, i synnerhet om det är karaktären som fyller år och de råkar vara ensambarn.
 22. Finns det någon eller några traditionella julklappar? Kanske får din karaktär alltid ett par örhängen av mormor, en ny klädnad eller något annat. När jag var liten fick jag alltid silverbestick av farmor varje jul och födelsedag. Jag tyckte att det var rätt tråkigt, för det var ju inget jag skulle ha glädje av förrän jag blev vuxen. Men hon gav mig alltid något annat också.
 23. Om din karaktär kommer från en magikerfamilj som tillhör medelklassen eller är rik kanske de besöker Västra Oxfordteatern, Västan, som varje år på den 23:e december (och enbart den 23:e december) sätter upp pjäsen Mrs Ackers jul. De har försökt bryta traditionen ett par gånger för att inte spela samma pjäs varje år men publiken har protesterat. Inte för att det är världens mest fantastiska pjäs, utan för att det är tradition. Lite som många i Sverige tittar på Kalle Anka på julafton.
 24. Bonus!

  En kort beskrivning av rollerna och handlingen i Mrs Ackers jul.

  • Mrs Olivia Acker – ung kvinna, har nyligen gift in sig i släkten Acker, vill imponera som värdinna på julmiddag
  • Mr Jacob Acker - gift med Olivia Acker, son till Louise Acker
  • Madame Louise Acker – mor till Jakob Acker, änka
  • Mr Malcolm Headly - vän till familjen, gift med Margaret Headly
  • Mrs Margaret Headly - vän till familjen, gift med Malcolm Headly
  • Matilda Headly – dotter till Malcolm och Margaret, 14 år
  • Maxwell Headly – son till Malcolm och Margaret, 12 år
  • Meredith Headly – son till Malcolm och Margaret, 10 år
  • Michael Headly – son till Malcolm och Margaret, 8 år
  • Mr Tobias Nelson – barndomsvän till Jacob Acker, dyker upp oväntat
  • Mrs Trudi Stanford – ung gift kvinna, höggravid med sitt första barn
  • Mr Basil Crisp - vän till familjen, gift med Ester Crisp
  • Mrs Ester Crisp - vän till familjen, gift med Basil Crisp
  • Edwin Crisp – son till Basil och Ester, 14 år

  En första scen mellan Mrs Acker och Madam Acker. Etablera att de tycker illa om varandra. Louise är en snobb och vill bestämma allt. Hon har hållit i middagen i många år och tror inte för ett ögonblick att Olivia klarar av det. Olivia avskyr Louise och vill bevisa för alla att hon visst kan.

  Olivia genomför diverse förberedelser.

  Saker börjar rätt bra men går fel allt eftersom. Trudi kommer ensam, säger att hennes man är hemma sjuk. Tobias var inte bjuden men dyker upp ändå och blir alltmer full under kvällen och avslöjar för alla att det egentligen är han som är far till Trudis barn. Trudi börjar föda barnet. Margaret pratar hela tiden om vilken bra mamma hon är och hur ont det gjorde att föda barnen. Hon är sträng mot Matilda som hon håller vid sin sida men är mycket slappare med pojkarna som springer runt. Malcolm kallar då och då till sig dem för att fråga ut dem om saker de lärt sig i skolan och skryta med deras betyg. Han jämför dem gärna med Edwin, som har sämre betyg och inte kan svara på frågorna trots att han är äldre. Någon hotar någon annan med sin trollstav.

  Till slut exploderar Olivia av ilska och skäller ut allt och alla. Det blir tyst. Sen blir folk arga på henne. Någon är på väg att storma iväg, någon annan blir hotfull. Då tar Louise kontrollen helt och lugnar ner alla.

  Samtal mellan Olivia och Louise. Louise säger att hon fortfarande tycker att Olivia är olämplig för hennes son men att en häxa gjort av rent gult inte hade varit god nog åt hennes enda barn. Olivia är en ung krake som inte klarar av att vara värdinna på såna här tillställningar men hon kan lära sig. Hon berättar om en annan middag som hon skulle hålla i som ung och nygift som hade slutat mycket värre. Kanske nåt i stil med ”två personer dog och pajen blev bränd” som en rolig grej att hon likställer det.

  Samtal mellan Olivia och Jacob, som tycker att hon sköt sig bra och att det var en livlig, rolig middag. Han ser fram emot nyårsmiddagen och undrar om hon inte också gör det. Olivia säger att det gör hon.