Att döpa en karaktär

Senast uppdaterad 2015-01-19

Hur väljer man ett bra namn till sin karaktär? Kanske kan man inte komma på något. Då kan det vara värt att titta på hemsidor som listar olika förnamn och efternamn (länkar finns lite längre ner), eller i eftertexter till filmer och TV-program. Ser du på 24 är "Keifer Sutherland" inte något bra namn, eftersom det är en kändis, men du kan ju plocka efternamnet "Sutherland", exempelvis, och säg att du ser Morden i Midsomer och ser namnet "John Nettles". Där kan du plocka "John" och då får du "John Sutherland", vilket skulle kunna fungera som ett vanligt namn.

Mugglarfödda har vanliga namn (Hannah Abbot, Justin Finch-Fletchley). Halvblod har troligtvis vanliga namn (Dean Thomas, Seamus Finnegan). Magiker kan ha vanliga namn (Ronald Weasley, Harry Potter), men de kan också ha lite konstigare namn (Draco Malfoy, Millicent Bulstrode). Alltför konstiga namn kommer inte att godkännas.

Du kan inte ta namn ifrån kändisar (levande eller döda) eller påhittade karaktärer. Kolla så att det inte är stopp på just det namnet genom att logga in i Forum1 och titta här: Stopp på namn och härkomst

Det ska vara ett riktigt namn, eller åtminstone ett som är någorlunda trovärdigt att någon skulle kunna heta. Din karaktär kan med andra ord inte heta "Licketysplit Lollipop" eller "Tyxgysvi".

Namnen måste inte vara lika äppelkäckt engelska som "John Smith" och "Mary Jones". Är din karaktär ifrån Irland, Skottland eller Wales kan det vara ett gaeliskt namn med gaelisk stavning (finns oftast ett engelskt alternativ till stavning också - Maighréad Ní Raghallaigh på irländsk gaeliska blir Margaret O'Reilly på engelska). Efternamn som börjar med O' eller Ní härstammar ifrån Irland och Mac/Mc från Skottland (och ganska vanligt på Irland), men de förekommer på andra ställen också.

Namnet kan också komma ifrån någon av de invandrargrupper som är stora i Storbritannien. De största är ifrån Asien (Indien, Pakistan och Kina är de vanligaste största) och Karibien (som Jamaica och närliggande ögrupper). Afrikanska och arabiska namn finns givetvis också.

Länkar till sidor med olika namn

Alla sidor är på engelska.

Irländska förnamn

Efternamn