Namnmotiveringar

Senast uppdaterad 2015-01-19

Ibland blir man ombedd att ange en namnmotivering av Sorteringshattarna. Detta beror i regel på att man har angett ett namn som är lite konstigt, ovanligt eller utländskt och som därför inte bara kan godkännas rakt av. Det finns bra och dåliga sätt att fylla i en namnmotivering på hemsidan, och här får du tips på hur du ska kunna göra för att få till en bra!

När behövs en namnmotivering?

När namnet du angett inte är brittiskt eller irländskt (gaeliskt/keltiskt) utan är från något annat land, oavsett vilket. Om du har ett fullt vanligt, normalt namn så behöver du inte fylla i en motivering. John, exempelvis. Det behöver ingen motivering, eftersom det är ett vanligt brittiskt namn. Eoghan är ett keltiskt namn och behöver inte heller motiveras, så länge som föräldrarna är irländare. Namnmotivering behövs bara om namnet är utländskt, konstigt, ovanligt eller att du har hittat på det själv.

Exempel på bra namnmotiveringar

Är ena eller bägge föräldrar från ett annat land, så är det bara att man skriver det. Namnmotiveringar behöver inte vara krångliga alls, utan huvudsaken är att man resonerar lite kring varför man vill ha ett namn som inte vanligtvis skulle passa in bland alla John Smith. :)

 • Tyska rötter på faderns sida (han fick bestämma namnen)
 • Hans föräldrars föräldrar invandrade till Storbritannien från Indien på 1960-talet.
 • Efternamnet tog föräldrarna när de bodde ett antal år i Indien, sedan gillade de det så mycket att de
  behöll det.
 • Mamman kom till England från Paris fyra år innan flickan föddes. Eftersom mamman är fransyska
  och pappan engelsman fick flickan ett förnamn och ett efternamn som fungerar i både Frankrike och
  England.
 • Eftersom hans mor är från ryssland kändes det rätt med ett ryskt och ett brittiskt namn (hans pappa är
  född i birmingham).
 • Hon är för på en Onsdag och därför heter hon Wednesday!!
 • Jag har använt mig av den latinska termen "Tilia Cordata" som betyder trädet Lind, och
  sammanslagit orden på ett smidigt sätt. Kopplingen/historien skulle vara att min karaktärs farfars far
  bodde på en herrgård full av lindar. Han beundrade trädet så mycket att han lät sig ge min karaktärs
  släkt det namnet.
 • Namnet kom av hennes fars kärlek till sin hemstad, och den stora katedralen där. Hennes farfar
  jobbade i katedralen som präst och var mycket belåten över valet av namn på hans sondotter.
 • Mellannamnet kom att att hennes pappa växte upp där och på grund av kärleken till hans fru valde
  han att flytta till England före hans dotter föddes. Hon gick med på att ge parets dotter namnet
  eftersom hon även älskar både katedralen och staden.

Lite olika svårighetsgrad på dem allihop, men alla namn som motiverades här blev godkända. :)

Exempel på underkända namnmotiveringar

Eftersom en namnmotivering är till för att ge Sorteringshattarna en orsak att godkänna ett underligt eller ovanligt namn så räcker det inte att säga t.ex. "jag tycker om namnet". Att DU tycker om namnet är ingen anledning till att en Sorteringshatt ska godkänna det. Här är en lista på verkliga namnmotiveringar och varför de inte fungerar som motiveringar:

ett gammalt släktnamn, väldigt ovanligt, har gått från far till son i århundranden. (snälla godkänn
det)

Släktnamn BRUKAR gå i arv... det är det de är till för!

Ovanligt namn

Varför har föräldrarna valt ett så pass ovanligt namn när de lika gärna kunde döpt ungen till Trevor eller Lucy?

Gillar namnet och låter roligt / Älskar namnet

Som sagt, det är ingen anledning till att godkänna det, lika lite som "för att jag vill att h*n ska heta så!" ;)

ovanligt namn men även lite konstigt.

Det är därför du ska komma med en motivering till det, inte bara konstatera att det är ovanligt och konstigt. Det kan Sorteringshattarna också göra.

X är mitt förnamn på riktigt, och Y är min fästmans efternamn.

I det här fallet gällde det ett ryskt förnamn och ett arabiskt efternamn. Att det finns folk som heter så på riktigt kvittar - här var det
kombinationen det handlade om. Hur kommer det sig att en brittisk flicka har ett ryskt-arabiskt namn? Här skulle i så fall en korrekt motivering vara t.ex. "hennes mamma är från Ryssland och pappan är från Iran". Svårare än så behöver det inte vara!

jag känner en person som heter så i efternamn.

Ibland kan detta funka, men då måste man ge fler detaljer än så, t.ex. som en annan person gjorde om ett namn på Beauxbatons: "Jag har ingen länk till efternamnet. Det enda jag har är mina kusiner, vars pappa är från Frankrike. De har efternamnet Z. Vad jag vet är hela hans släkt från Frankrike. Det enda jag egentligen kan garantera är att det finns någon som heter så i efternamn, och som bor i Frankrike." Här är det förklarat inte bara att det finns någon ospecifierad person som heter så någonstans i Sverige, utan VEM man känner som heter så och att de kommer ifrån landet i fråga, t.ex. Wales eller Belgien.

mörkt påmminner om slytherin

Det är en förklaring till varför namnet ser ut som det gör, inte en orsak till att du tycker det är vettigt att ha en karaktär som heter så.

Jag hittade namnet på internet.

Internet är fullt av konstiga namn. :P

Tänk på att en namnmotivering är till för att övertyga en skeptisk Sorteringshatt om att du ska få ha ett konstigt/ovanligt/påhittat/utländskt namn på din karaktär. Har du en bra motivering så kan du komma undan med ganska mycket. Har du ingen bra förklaring till varför din karaktär tvunget måste heta Obi-Wan Applejack Tinselworm-Smythe XXII mer än att "det verkar häftigt och jag gillar Star Wars" så har du inte tänkt igenom namnet tillräckligt. Om du däremot hade kommit med en förklaring till att karaktärens FÖRÄLDRAR (som namnger barnet ON, trots allt) är Star Wars-nördar och liknande så kan vi börja diskutera, men som namn rakt upp och ner är Obi-Wan Applejack Tinselworm-Smythe XXII underkänt. Ger du dock en bra förklaring till varför din karaktär skulle ha ett så extremkonstigt namn så finns det en chans att det kan bli godkänt. Det är ingen garanti för att det ska godkännas, men det lär få Sorteringshatten att åtminstone överväga det istället för att bara underkänna det rakt av.