Släktforskning 102

När du nu har börjat komma igång med din släktforskning så kanske det inte känns sådär jättesvårt att skriva en lista på namn rakt upp och ner. En lista med ungefärliga födelsedatum och namn på personerna i släkten ända fram till grundandet. Det är en ordentlig lista, men vad är det som gör att din släkt känns levande, som mer än bara den där namnlistan som du har skapat?

Idag ska vi prata om lite saker som gör att en släkt känns mer äkta. Några saker kan vara bra att tänka på redan när man gör sitt första utkast av släkten, medan andra saker kan gå bra att lägga till i efterhand. Ska jag vara helt ärlig så går allt det här att lägga till i efterhand. Släkten Eisenhower har omarbetats flera gånger för att bli en levande släkt och inte bara den där listan på namn som jag klottrade ner i ett block för mer än 10 år sen. Det är däremot lättare om du tänker på de här sakerna redan från början!

Generationer

Något som vi tog upp lite lätt i förra luckan var ålder för barnafödande, till en början tänkte jag att vi skulle gå lite djupare in på allt som har med de olika generationerna att göra. Det här är någonting som är värt att ha i åtanke redan när du börjar med listan över släktingarna. Hur gammal är en persons föräldrar? Det enklaste, som många också väljer att göra, är att skapa generationer där det är ca 25 år mellan varje generation. Så första generationen kanske då är född ca 1650, så kommer nästa generation födas ca 1675. Det är ett enkelt sätt att skapa en första struktur, men så ser inte verkligheten ut. Det finns föräldrar som får sladdbarn, personer som är lika gamla som sina kusinbarn, osv. Det kanske är någon i din släkt som blev gravid när hon var 13, eller någon som inte fick barn förens de lyckats göra nåt med sig själva vid en ålder av 40. Det kan variera mycket, och att ha lite variation i släktträdet får det att kännas mer levande. Kanske förväntas det i den släkt du skapar att en ska ta examen och ha ett jobb innan det är tal om några barn? Kanske är det en släkt där barn råkar bli till lite hipp som happ och det nästan är regel än undantag att mödrarna relegeras från Hogwarts? Fundera lite på vad för slags släkt du har skapat, vad du tänker dig att de har för rykte, för att se vad som fungerar bäst för din släkt. Och kom ihåg, även om släkten förväntar sig att de är över 25 och har stabilt jobb innan det ska bli några ungar, så kommer det säkert vara någon som klantat till sig genom åren!

För att ta vår nya släkt Taggart som exempel. Idag tänker vi oss att de är en ganska genomsnittlig mellanstatussläkt, med fokus på lantligt liv då det ändå är en äppelgård i fokus. När släkten grundades var det en prästson med i bilden, någon av ganska fin rang. Så förväntningarna från släkten har varit att gården ska gå i arv, och det ska inte vara en massa lösdrivet sex. Det är någonting vi tänker oss att vi har i åtanke när vi skapar vårt släktträd.

Dödsorsaker

Något som också kan vara värt att tänka på i samma veva är lite hur många barn familjerna får, och hur bra de barnen klarar sig. Går vi tillräckligt långt tillbaka i tiden var det norm att föda mer än fem barn, men det var inte lika vanligt att alla ungarna klarade sig till vuxen ålder. Det fanns olika saker till att barn dog tidigt; svält och sjukdomar lär vara de vanligaste. Även vuxna påverkades såklart av dessa, samt borde även oftare fallit offer för olyckor och stridigheter, såsom svartalfsupproren, kunde ta många liv när de pågick. I tråden Avancerad släktforskning i släktforskningsforumet finns ett inlägg som listar många vanliga dödsorsaker (sjukdomsutbrott, hungerskatastrofer och stridigheter) under olika perioder i historien. Det kan vara värt att ta en titt på den när du jobbar på ditt släktträd.

För att återgå till Taggart så kollar vi lite snabbt om det är någonting som vi vill fokusera på i den här listan. Vi bestämmer oss för att släkten ska ha klarat sig igenom de värsta hungersnöderna okej med tanke på att de har sin egen gård, men att en grupp ungdomar från släkten rycktes med i tredje svartalfsupproret och omkom i stridigheterna. Sedan tänker vi oss några kreativa olyckor under åren, en trollkarl som försökte sig på att odla en lite för farlig köttätande växt till han och hans frus förskräckelse, och en ung häxa som ville läsa en bok på översta hyllan som råkade locka till sig hela den tunga bokyllan istället för bara boken.

Namn

Med namn i släktträd finns det massor med möjligheter och sätt att vara kreativ. Vad döper egentligen dina släktingar sina ungar till? Precis som med namnmotiveringar när du skapar en ny karaktär så kan det alltid vara bra att ställa dig frågan “varför döpte föräldrarna sin dotter till Hyacinthia?”. Vet du någonting om föräldrarna? Var de trädgårdsmästare som älskade blommor så är namnet säkert helt rimligt. Ville föräldrarna jättegärna ha en son, men fick bara en massa döttrar? Då är det inte så konstigt att döttrarna fick fantasilösa namn. Finns det en period i släkten där några vill skapa någon slags namntradition och namnge barnen efter romersk mytologi eller stora kattdjur? Hur kom det sig att de här namnen blev så viktiga för dem och varför fortsatte deras barn med traditionen? Det var säkert några som inte var lika förtjusta i den här namntraditionen och väljer att bryta den, lyckas namntraditionen ändå överleva dessa rebeller? Sedan kan det vara värt att tänka på epoken som de lever i, vad var det för typ av namn som folk hette på den här tiden? Det är inte alltid så roligt att sitta och söka på vilka namn som var populära, men i tråden Avancerad släktforskning finns ett inlägg med listor över vanliga namn under olika århundraden, samt även länkar till fler namnlistor att utgå ifrån.

Familjen Taggart kommer från Irland, och vi tänker oss att de generellt sett har gett sina barn ganska traditionella irländska namn, med några få undantag. På 1800-talet så var det några föräldrar som fick för sig att döpa sina barn efter trollformler, de hade bland annat en son som hette Incendio, men när hans lillasyster för tredje gången råkade tända eld på gardinerna bara genom att ropa på sin bror började de kalla honom Endy istället och idén med trollformler som namn dog ut ganska snabbt.

Äktenskap och intriger

När du nu äntligen har ett släktträd så vill du ju såklart springa iväg och gifta in alla dina nyskapade släktingar med andras släkter. Att gifta in folk i ditt släktträd öppnar för fler möjligheter att fördjupa din släkt och göra den mer levande. Det går alldeles utmärkt att komma på nya intriger och relationer med andra släkter som har sin grund i, eller visar sig i, vissa äktenskap. Kanske inser du efter att ha gift ihop din släkt med Hexter massor med gånger att det kanske inte är orimligt att din släkt och släkten Hexter ser sig som vänskapssläkter? Kanske när du ber om en Mahogany-flicka passar på att förklara det faktum att de bara får ett barn med att din släkting är näst intill steril och den där enda sonen som blev till var bara tur, medan släkten Mahogany kanske tycker bristen på barn är anledning nog till att inte prata något mer med din släkt. Möjligtvis så är det så att det blir ett redigt triangeldrama över den där flickan som dina två kusiner i din släkt båda är intresserade av, som kanske leder till tragiska konsekvenser för en eller flera av dem.

När du ber om ett äktenskap är det alltid kul att kunna hitta på en liten historia runt om. För de allra flesta så är det inte ett stort drama kring äktenskapet, men genom att erbjuda lite historia eller personlighet med din karaktär så öppnar du för att den andra spelaren kan ge ännu fler detaljer. Och om det du föreslår inte passar i spelarens släkt så kan du inte få mer än ett nej! Dessutom kan det komma fram intressanta saker från intrigen, kanske behöver du då ändra på vissa saker som namn på barnen eller när de är födda. Var inte rädd att ändra på detaljer när en historia uppenbarar sig som kan ge liv till ditt släktträd.

Vi har i släkten Taggart en Méire Taggart som vi gärna vill gifta ihop med en John Ashwin som vi hittat. Istället för att bara skriva “Méire vill gifta sig med John, går det bra?” så skriver vi: “Máire Taggart växte upp med sin farmor Agnes, när Méire precis tagit examen från Hogwarts dog hennes farmor och hon var mycket sorgsen, men då träffade hon John Ashwin som förgyllde hennes vardag, och något år senare gifte de sig.” Denna förfrågan tar med lite detaljer. Spelaren som svarar på denna förfrågan får då en bakgrund till Méire och kan svara mer detaljerat, t ex med ”Det gör han gärna, och deras första dotter döper de självklart till Agnes!” Dottern kanske tidigare hette någonting annat i Ashwin-trädet, men nu presenteras en situation där det gav en historia bakom namnet Agnes som gör att de ändringen kan få släkten att kännas mer levande!

Åsikter och personlighet

Vad har släkten för åsikter? Vad strävar de efter? Har de någon slags agenda? Precis som att alla i släkten kanske inte tycker om att följa en viss namntradition så är det ganska sannolikt att inte hela släkten är mugglarhatande renblodsfanatiker eller jättesnälla hufflepuffare även om det är vad släkten är känd för eller försöker visa utåt. En viss variation inom släkten gör att den känns mer verklig. Även om majoriteten av släktingarna placeras i Gryffindor kanske det inte är av samma anledningar, samma uttryck av en egenskap, som sorterar dem. Några av de saker som kan vara intressant att fundera över släktens åsikter om är saker så som mugglare och blodsstatus, elevhem på Hogwarts, arbete och utbildning, samt andra politiska frågor som kan kännas specifikt aktuella för dem. En person som följer släktens normer och värderingar kan absolut placeras i “fel” elevhem från vad släkten värderar högst, precis som att bara för att en person hamnar i “rätt” elevhem enligt släkten så kan hen gå helt emot släktens värderingar även om de såklart har lättare att flyga under radarn.

Det kan vara värt att komma ihåg att varje person i ditt träd är en individ, och även om de påverkas starkt av sin uppfostran och omgivning (såsom sitt elevhem) och du inte behöver skriva en bakgrund på 500 ord om varje person i ditt träd så kan det vara bra att tänka vad för typ av individ de kan vara när du går in djupare på den personen i trädet.

För släkten Taggarts del så har de inga starka åsikter när det kommer till mugglare och blodsstatus. De har alltid legat lite i tiden med de åsikterna. De har haft några ingiften med såväl mugglare och mugglarfödda. Just under slutet på 1700-talet i samband med svartalfsupproren kan vi tänka oss att det här med blodsstatus blev mer viktigt, och några började se mugglare som en egen “ras” från magiker. Idag har de inga speciella åsikter om saken, och skulle inte bry sig om någon gifter sig med en mugglare. De är HBTQ-vänliga, Liams pappor är ju i ett samkönat förhållande. Vi tänker oss att de anser att barnen ska ta sin fulla FUTT-examen från Hogwarts. Det som de brinner för är jordbruksfrågor och landsbygden. De brinner för mugglarsekretess eftersom de vill ha möjlighet att gömma sina hus och sin gård från mugglarna. Allting som inskränker på rätten till deras land och liv har de starka åsikter om.

Strider, bråk och osämja

Ingenting är väl mer levande än lite bråk? Det kan vara både intressant och öppna up för fler möjligheter och intriger genom att introducera lite stridigheter, såväl historiska som aktuella, till din släkt. En klassisk anledning till bråk inom släkten är arv som delas upp orättvist, i alla fall enligt någon av parterna. Det leder till ekonomisk ojämlikhet och avundsjuka, och om pengasumman är tillräckligt stor så kan det splittra en hel familj och hålla i sig i många generationer. Sedan finns det mer subtila sätt som släkten kan växa isär, bara genom att ha två kusiner som inte är överdrivet förtjusta i varandra så kan du få två grenar med gravt olika åsikter som kanske utvecklar någon slags rivalitet eftersom de delar efternamn men står för helt olika saker. Värt att tänka på är att sådana stridigheter inom släkten kan vara svårt för folk utifrån att hålla koll på. Hur påverkar två väldigt olika grenar släktens rykte? Är det en liten gren som gör sin egen grej, eller är det två lika stora grenar? Vilken associerar folk till främst när de hör efternamnet? Sådant kan vara kul att spela på, att en karaktär hela tiden bli misstagen för att tillhöra “fel” del av släkten. När det kommer till historiska strider så kan det vara bra att tänka på hur släkten tillsist försonades. Kanske var det så att den ena grenen helt enkelt dog ut och så löste sig det problemet, eller så anordnades någon försoningsceremoni, kanske ett äktenskap grenarna emellan för att visa sin förnyade enighet?

Relationer mellan olika släkter är lite svårare, och måste diskuteras fram mellan spelarna. Om det finns en släkt du känner skulle vara kul att vara fiende med så diskutera det med spelaren som skapat släkten! Det är alltid kul att diskutera fram relationer, och dessutom när det är strider som utspelar sig över längre tid som kan påverka äktenskap, relationer med en tredje släkt och andra saker runt omkring. Det lämnar många möjligheter för att skapa intriger. Brendan-Synclair och Atrox är en praktexempel på bråkande släkten, hundratals år av rivalitet och stridigheter.

För Taggarts del tänker jag lämna det öppet med stridigheter för nu. Det är någonting som jag själv anser är lättare att låta växa fram under tiden som släkten byggs upp, speciellt som det inte är svårt att lämna det öppet för att lägga till nya grenar lite här och var för att hålla möjligheterna öppna för intriger.

Till sist …

För att avsluta tänkte jag bara säga att det inte är ett krav på att du ska skapa en släkt med 27 generationer och flera hundra släktingar. Magikervärlden är liten, så små släkter finns absolut. Släkter som bara har ett barn som kan föra namnet vidare, nära till att försvinna.

Jag hoppas att den här artikeln och den förra har gett lite inspiration och tankar kring släktforskning på SH. Lycka till med allt släktforskande i framtiden!