Örtlära 108

Vitlök

NÄR: Mars
VAR: Växthus 1
HUR: Skala och skiva vitlöken tunt. Lägg delarna i en förberedande vätska som efter 14 dagar kan användas i ett förkylningsbrygd. När vitlöken läggs i vätskan färgas vätskan och vitlöksdelarna blå.

Ur läroboken "Bli din egen botare" av Holly Henka

Vitlök (Allium sativum)

Vitlök har använts som krydda, livsmedel och medicin i otaliga kulturer under tusentals år. Vitlöken användes i Egypten mot cirkulationsrubbningar, huvudvärk, tumörer, infektioner och mask. I orienten har vitlök använts för att behandla hudsjukdomar, tuberkulos, blindtarmsinflammation m.m. Under det tidiga 1800-talet blandades man vitlök i vin i Frankrike som skydd mot farsoter. I dag används vitlök främst i förkylningsbrygder och antihostbrygder.

Vitlök

Mugglarna har länge trott att vitlök skyddar människor från vampyrer. Eftersom vitlök ansågs ha en skyddande effekt mot vampyrer hängdes vitlökskransar på porten eller runt halsen. Ett annat bra knep var att lägga en vitlöksklyfta i munnen på vad man trodde var en sovande vampyr. Med vitlöken som propp för de vassa hörntänderna kunde vampyren inte suga blod. Hade man dessutom själv ätit en vitlöksklyfta trodde man att blodet fylldes av vitlök och därmed blev osmakligt för vampyrerna.

Lektionsförfattare: Funa