Örtlära 110

Skörd av kryddväxter

NÄR: Maj
VAR: Huset för beredning av örter
HUR: Gå igenom lite om skörd, och öva sedan på att torka örter.

Ur läroboken "Bli din egen botare" av Holly Henka

Skörda kryddväxterna

Rent generellt kan man säga att det går att skörda under hela växtsäsongen, men att kryddplantorna är mest aromatiska alldeles innan blomningen. Bäst tid att skörda är en solig förmiddag när daggen torkat upp och innan solen blivit för stark. Sedan får inte skörden ligga utan den måste tas omhand omedelbart. Man kan ta hand om kryddorna på flera sätt, exempelvis djupfrysning eller torkning.

Torkning av örter

Örterna skördas, exempelvis repar man av bladen om det är dem man vill åt. Därefter breder man ut sina örter på ett lämpligt underlag. När kryddorna är knastertorra är de färdiga. Hos en del kryddväxter, t.ex. kummin, så är det fröna man är ute efter. Då får man göra på ett annat sätt. När fröna börjar mogna plockas hela stjälkar och hängs upp och ner inuti en papperskasse. Fröna faller sedan ner till botten på kassen. Den klassiska förvaringen av torkade örter är mörka burkar med lock. Mörka papperspåsar går också bra.

Trollformel: Tergo - Torka

Svep med trollstaven över örterna du vill torka och uttala trollformeln. Gör om proceduren tills örterna är knastertorra.

Lektionsförfattare: Funa