Örtlära 307

Svartnagelbuske

NÄR: Mars
VAR: Växthus 5
HUR: Plocka bären men en mask framför näsa och mun. Masken dövar inte avunden helt och hållet, ju mer avund man har från början desto mer påverkar det en.

Ur läroboken "När du minst anar det" av Henric von Wrack:

Svartnagelbuske (Lividusunguis frutex)

Svartnagelbusken är en liten halmeterhög buske med ljusgröna blad och svarta söta små bär. Växten har fått sitt namn efter bären. Om man äter de svarta bären, som förövrigt är en delikatess, svartnar ens naglar och faller av. Gourmanden behöver dock inte lida allt för länge, efter en vecka växer nämligen naglarna ut igen.

Det stora problemet med denna buske är därför inte effekten vid förtärandet av bären utan den effekt den har på dess bärplockare eller estradörer som enbart råkar strosa förbi den lilla busken. Med jämna mellanrum sänder den ut en grön gas från undersidan av bladen vilket påverkar ens humör i direkt negativ riktning. Den lilla busken har förmågan att genom inandning av dess rök få en människa att känna avund. Ju mer inneboende avund man redan har från början desto större blir effekten på en då man närmar sig busken.

Bären är inte enbart goda att äta. Bären är en av huvudingredienserna i en trollbryggd som används i smärt- och klådlindrande syfte då man drabbas av drakkoppor. Därför finns det en god anledning till att samla in dem. Vid bärplockning bör man använda en mask som filtrerar luften. Det finns tyvärr ännu inte någon mask som helt och hållet lyckas ta bort effekten av ökat avund. Alla påverkas mer eller mindre trots försiktighetsåtgärder.

Lektionsförfattare: Funa