Örtlära 408

Ricin

VAR: Växthus 5
HUR: Utvinning av ricinolja

De i solen torkade frukterna befrias från skalen, stötas i en mortel och utkokas med vatten. Den uppflytande oljan avskummas med en mussla. Skopa upp ricinoljan i en glasburk och vattna ricinbuskarna med det avsvalnade giftvattnet.

Ur läroboken "Dödens trädgård" av Amrit Sharma:

Ricin, Ricinus communis

Underträd eller Ricin som de också heter är en av de pampigaste ettåriga växter man kan odla. Det är en vacker växt som i likhet med stormhatt ofta kan ses i offentliga planteringar.

Beskrivning
Ricin tillhör familjen törelväxter som växer i tropiska områden i Indien, Asien och Afrika. I England förekommer den som prydnadsväxt. Den får magnifika stora blad i rött eller grönt, samt vackra blommor. Efter blomning bildas en dekorativ mjukt taggig frökapsel. De stora vackert marmorerade fröna är mycket giftiga. När fröna är mogna så exploderar kapseln ljudligt och fröna kastas iväg flera meter.

Giftet
Ricin är även namnet på det kraftfulla gift som finns i växtens frön. Fröna innehåller också 50 % ricinolja. Allvarliga förgiftningar genom förtäring är ovanliga. Ett söndertuggat frö uppges dock innebära risk. Ricin är dubbelt så starkt som en kobras gift, 0,2 milligram dödar en människa. Om man får i sig giftet kräks man, vilket i många fall driver ut giftet och förhindrar död. Annars fortsätter det med magsmärtor, uttorkning och ödeläggelse av de inre organen innan man till slut dör en säker död. Att äta det rena giftet är därför inte lika farligt som att få det insprutat direkt i blodet. Du kan till och med simma i ricin utan att dö. Trots detta är det ändå bra att vara försiktig med växten, då den är dödligt giftig. Det finns inget direkt botemedel, men hamnar man under vård hos en erfaren botare går det att överleva.

Användning
Ricin odlades i Egypten redan 4000 f.Kr. De gamla egypterna var väl bekanta med ricin och använde den i omfattande skala, både oljan och andra delar av växten. Man drack bland annat oljan mot förstoppning och gned den på huvudet vid huvudvärk. Den användes även mot håravfall och i trollbrygder mot spolmask och herpes. Även idag används växten, fröna och oljan i många trollbrygder, både på gott och ont.

Även fast ricin är så giftigt så skördar den trots allt få offer. Varje år produceras nämligen en miljon ton ricinolja, med 50,000 ton ricin i. Ändå är det svårt att hitta offer för detta gift, både bland magiker samt mugglare. Det är även en liten risk att någon på egen hand skulle kunna producera så pass mycket gift så att de kunde förgifta en liten vattentank, och på så sätt döda flera människor på en gång.

Lektionsförfattare: Funa