Örtlära 412

Spikklubba

VAR: Växthus 5
HUR: Skörd av bladen

Ur läroboken "Dödens trädgård" av Amrit Sharma:

Spikklubba, Datura stramonium

Det finns många sorters Spikklubba runt om i världen. Växten är en känd och fruktad ingrediens i trollkarlars och häxors arsenal.

Beskrivning
Spikklubba är en ettårig och illaluktande ört med grov stjälk som kan bli upp till en meter hög. Den härstammar från Mexiko men finns nu på många håll världen över. Växten har vackra, lite vridna och ganska stora blommor i vitt, violett eller en kombination av färgerna. Hennes blad påminner om drakvingar och fröna ligger i runda korgar med piggar på. Korgarna öppnar sig och släpper ut de små svarta fröna när dessa är mogna. Spikklubba kan knappast förväxlas med andra arter.

Användning
Spikklubban använts som kärleksmedel, eller snarare kärleksdrog. Örten har den effekten att den trubbar av omdömet, samtidigt som den ökar lusten. Drogen insmugglad i vin som gavs till den tilltänkta kunde göra denna till ett lätt och villigt byte. Gift från örten tillsammans med alkohol gör att offret drabbas av total glömska. Både under den tid den varit neddrogad men även från allt som hänt innan drogen intagits. Ofta slutade det med att offret fick hämtas in till stängd avdelning på närmaste klinik.

Den Haitiska varianten heter i översättning Zombiegurka och är en viktig ingrediens i skapandet av mugglarnas zombier. Det är giftet i blåsfisk som försätter offret i det tillstånd av skendöd som gör zombiefieringen möjlig. Men "zombien", (det är alltså inte några inferier det rör sig om) matas regelbundet efter att ha uppväckts ur graven med Zombiegurka.

I dag används bladen från spikklubban i trollbrygder för att lindra besvär vid hosta, astma och fallandesjuka då den har kramplösande egenskaper.

Gift
Spikklubban är dödligt giftig och släkt med belladonna och bolmört. Den har liknande egenskaper som dessa; den är alltså narkotisk och mycket giftig. Alla delar av växten är giftig och det är farligt att äta av den. Förgiftning leder till galenskap och en snabb död. Även om man snabbt förs till botare så är det inte alls säkert att man överlever. Symtombilden har beskrivits, av en lite smålustig botare, som: Den drabbade blir "blind as a bat, hot as a hare, dry as bone, red as a tomato, and mad as a wet hen".

Skörd enligt magikerns skördekalender 1637

Så snart bladen äro fullt utvecklade, börjar skörden av dessa. Insamlingen, som företages tinder torr väderlek, kan fortsättas, i den mån nya blad framkomma. Torkningen sker bäst på en luftig, torr plats inomhus, därvid bladen utbredas var för sig. Så snart bladen kännas fullt torra, nedpackas de hårt i tunnor eller lådor utan att skrynklas. Omkring 3 kg färska blad kunna skördas per timme. Väl torkade blad skola äga en rent grön färg.

Lektionsförfattare: Funa