Örtlära 505

Genomskinlig lilja

VAR: Växthus 5
HUR: Kläm ut en droppe växtsaft ur varje blomma i separata mörka glasflaskor.

Ur läroboken "Vem är du?" av Wendes Krakow:

Genomskinlig Lilja (Lilium formosanum perlucidus)

Liljorna tillhör trädgårdens adel. De är vackra ståtliga trädgårdsväxter. I synnerhet vita liljor har ett starkt symbolvärde. Totalt förekommer ungefär 100 arter spridda över norra tempererade zonen, söderut till tropikerna i Sydostasien. Den genomskinliga liljan är en hybrid till basunliljan. Båda liljorna förekommer i Taiwan. Skillnaden mellan de båda liljorna är att själva blommorna hos den genomskinliga är just genomskinliga som klart glas.

Beskrivning
Blommorna är långsmala, trumpetformade och genomskinliga, antalet blommor är vanligen en eller ett par. Blomman är ovanligt väldoftande. Denna lilja har hittats ett par gånger tillsammans med den mer synliga varianten. Några få framgångsrika botaniker har lyckats föröka växten i växthus. Detta är dock ett mycket problemfyllt företag då detta kräver tid, tålamod skicklighet och tur. De få som behärskar konsten talar gärna inte om hur de går tillväga eftersom växten har ett högt ekonomiskt värde på grund av sina magiska egenskaper.

Användning
De genomskinliga blommorna på växten kan skördas för att sedan pressas på sin växtsaft, varje blomma ger endast en droppe. En droppe av denna växtsaft gör dig genomskinlig likt blomman i ett dygn. Överkonsumtion leder till muntorrhet som övergår till en ständigt brinnande känsla på tungan som aldrig går över och som förvärras vid intag av mat och dryck. Dropparna får inte blandas med varandra utan varje droppe skall hållas separat i mörka små glasflaskor.

Lektionsförfattare: Funa