Örtlära 507

Vandrande Sileshår

VAR: Växthus 2
HUR: Öva på att oskadliggöra de vandrande sileshåren.

Ur läroboken "Vem är du?" av Wendes Krakow:

Vandrande Sileshår

Vi har lärt oss att växter inte kan gå, vilket i många fall vi kan skratta oss lyckliga åt. Det finns dock två undantag, dels en vandrande palm som inte gör en fluga förnär samt en som är ute efter kött. Det så kallade Sileshåret.

Beskrivning
Som tur är, är det vandrande sileshåret en extremt ovanlig växt. Den ser ut som det vanliga sileshåret, men kan som sagt röra på sig, har snabbare reflexer och är ca en meter hög.

Sileshårsarterna är mest ryktbara för sina blad, som är farliga insektfällor. Rosettbladen är i kanten och på hela översidan fullsatta av långskaftade, vackert purpurröda körtlar, av vilka de vid kanten sittande är längst eller lika långa som bladskivans diameter. Dessa organ kallas tentakler, ett namn som annars användes för känsel- och fångsttrådarna hos de lägre djuren. Dessa tentakler har både känsel och rörelseförmåga. Om ett litet föremål läggs på bladet, fastnar det i de närmaste körtlarnas klibbiga avsöndring, som i vilotillståndet täcker deras spets som en liten klar och glänsande droppe.

Även de kringstående tentaklerna, som inte direkt berörts, böjer sig från alla håll långsamt ned mot det främmande föremålet, även om detta endast är en liten trästicka, sandkorn eller liknande. Skulle föremålet däremot vara en liten köttsmula eller en insekt, så utför tentaklerna sina fångströrelser hastigare än annars, och efter ett dygn är de alla böjda tillsammans över sitt byte. Efter ännu ett dygn är de åter utspärrade, och den lilla köttsmulan har upplösts och liksom försvunnit, eftersom den har uppsugits av bladet. Av små insekter fanns endast hudskelettet kvar.

Det vandrande sileshåret har utvecklats till en mer aggressiv växt. Rotsystemet har kommit på ett smart sätt att förflytta sig på. Rötterna är ytliga och genom att dra upp en rot i taget och borra ner den ett stycke längre fram så kan den röra sig på porös mark. Den känner även av svaga markrörelser, och söker sig direkt efter nya byten så fort den känner av markvibrationerna. Det vandrande sileshåret attackerar inte enbart insekter och mindre djur. Inget byte är för litet.

Om en människa går med bara ben genom ett fält med dessa sileshår kan hon eller han få erfara hur växten hugger i benen efter en. Eller rättare sagt klibbar sig fast på benen på en. Man lär inte bli uppäten, men det gör ont när man sliter bort växten och den efterlämnar sår och ärr. Det finns ingen användning för de vandrande sileshåren, men det kan vara bra att veta hur man oskadliggör dem eftersom det inte är så trevligt när de gnager på ens fotknölar.

Trollformel: Abeo

Rikta Trollspöet mot växten, uttala formeln och växten vissnar framför dina ögon. Sileshåren är dock snabba så det krävs övning för att bli träffsäker.

Lektionsförfattare: Funa