Örtlära 701

Grundplanering

NÄR: September
VAR: Sjuornas projektväxthus
HUR: Planera din trädgård
LÄXA: Färdigställ listan på växter och lämna in till nästa lektion så att professorn vet vad som kommer att behövas till elevens trädgård.

OFF: Eleven ska under lektionstid:

Alla elever tilldelas en yta på 25 kvadratmeter, där skall de anlägga sin egen trädgård under året. Trädgården skall ha ett tydligt tema. Låt fantasin flöda och använd dig av tidigare års lektionstexter för att se vilka växter din elev vill ha i sin trädgård. Om du vill komma på egna typer av växter diskutera detta först med den som spelar professor och så måste ni kontakta SL för godkännande.

Förslag på trädgårdstyper:

ON: Din magiska trädgård av Amada J. Freak

Att planera en trädgård är något som kan ta tid men det lönar sig att skynda långsamt. I annat fall kan de bli "fort och fel" när man i all hast sätter igång med att plantera och sedan inser att det inte blev som man ville ha det. Men var börjar man när man ska planera sin trädgård? Vad ska man tänka på? Här är tipsen för dig som vill ha lite starthjälp med trädgårdsplaneringen.

UPPGIFT 1: Bestäm dig för vilken typ av trädgård du skall anordna!

Börja med att fundera på vad du vill använda trädgården till. Här är några frågor som du kan använda som starthjälp:

När du vet vad du vill är det lättare att börja med den egentliga planeringen. När du vet vad du vill är det lättare att börja med den egentliga planeringen. Det är aldrig fel att samla idéer från andras trädgårdar. Se dig omkring, titta in över häckar, besök vänner och grannar med uppvuxna trädgårdar. Låt de många intrycken och idéerna smälta samman till den mix du vill ha själv och ta hänsyn till hur mycket tid du kan och vill ägna åt skötsel av det gröna rummet. Det finns även massor med böcker som kan inspirera dig till just din magiska trädgård.

UPPGIFT 2: Lista vilka växter du skall ha i din trädgård!

Du har nu bestämt ett tema på din trädgård, och det är dags att välja ut vilka växter som skall växa där. Tänk noga efter vilka växter som kommer att trivas ihop och vilka som kanske inte gör det. Växterna kanske har olika krav som inte överensstämmer med varandra. Träd och fruktträd kräver eftertanke, för de tar plats med tiden. Det finns små och stora träd. Har man liten trädgård får man leta rätt på de små och långsamväxande träden. De stora tar både plats och mycket solljus, dessutom slukar de både näring och vatten så det knappt blir något över för andra plantor. Det är bättre att växter och trädgårdsytan är sams från början.

Lektionsförfattare: Funa