Alkemi 703

Svavel

När: någon gång i mitten av oktober

Svavel är i rumstemperatur ett fats ämne. Det ser gulaktigt ut. Ämnet är mycket vanligt och den avger varken smak eller lukt. Som flytande är den mer rödaktig och brinner med en blå låga. Ämnet är en icke-metall, och därför inte speciellt magisk. Däremot kan den användas i kombination med mer magiska ämnen där den har betydelse.

Ämnet finns framför allt i olika bergarter. Italien och Japan har mycket svavel i sina bergarter. Det här ämnet ingår i väldigt många olika föreningar. Det är ett av de ämnen som är vanligast i kroppen. Den finns med i ett par protein som bygger upp många av kroppens vävnader. Dessa vävnader kan vara senor, bindväv och brosk. Men man hittar det även i hjärnan, huden och skelettet.

Rent praktiskt brukar man mest använda svavel till att göra svavelsyra som är en väldigt användbar syra. Många andra ämnen som innehåller svavel kan vara farliga eller dödliga. Vätesulfid är ett sådant ämne.

Svavel kan påverka naturen omkring oss väldigt mycket, så man bör hantera det med stor försiktighet. Det påverkar inte bara miljön, utan även människan. Däremot kan brist på svavel i kroppen eventuellt leda till bland annat ledsjukdomar. Det är väldigt sällsynt med svavelbrist i kroppen. Vanligtvis uppträder detta endast hos vegetarianer och veganer.

Lektionsförfattare: wheevil