Astronomi 107

Saturnus

Saturnus är den näst största planeten i solsystemet, 95 gånger större än Jorden, och den enda med ett definitivt ringsystem runt sig. Ringarna består av sten, gas och is, och trots att det finns ca 100 000 olika ringar delar man oftast in dem i en A-, B- och C-ring. Ringarna består av små partiklar man tror delvis består av is eller är överdragna med is. Galileo Galilei döpte inte bara Jupiters månar 1610, utan han upptäckte även Saturnus ringar genom ett av de allra första teleskopen. Det var dock Christiaan Huygens som var den förste att beskriva dem korrekt.

Planeten formades för omkring fyra miljarder år sedan, men byggs fortfarande på - en process som avger tre gånger så mycket värme än planeten får ifrån solen. Saturnus består till största delen av väte som p.g.a. den tunga atmosfären tvingas ned till ytan, där den kondenseras till flytande väte, med en badtemperatur på runt -175°C, vilket väl ändå närmast måste klassas som en rejäl kalldusch.

Planeten är ganska 'lätt', så man säger att ifall man släppte ned den i vatten så skulle den flyta. Detta prövades under 1500-talet av trollkarlen Pugsley Pruitt, som hävdade att det stämde - men bara om man har ett tillräckligt stort badkar.

Ett varv runt solen tar nästan 30 år och ett varv runt sig själv tar lite över 10 timmar vid ekvatorn och upp till 20 minuter längre vid polerna, eftersom gasen roterar olika snabbt. Saturnus är kungen när det gäller månar; den har över 20 stycken!

Lektionsförfattare: TraXy