Drakologi 702

-

Ur läroboken:

Föda

Vad en drake äter beror också på var den befinner sig och var den föds. Honan hjälper barnet att börja jaga och lär då den vilken mat den kan äta och inte innan babydraken överges och får klara sig själv. Såvida de inte bor inhängande i drakkolonier då ungarna antingen stannar kvar eller flyttas till en annan koloni. En del drakar dödar nämligen sina ungar när de blir gamla.

Drakar äter även ädelstenar men det är för att skydda sina ömtåliga magar. Ju hårdare ädelstenen är desto bättre. Om drakar finns det också många sånger och dikter som drar paralleller till deras matvanor.

Balladen om Abert och draken

Om du inte vill att draken på dig ska spisa
Bör du talang på sprint uppvisa
Abert som kallade Skottland för sitt hemland
hann inte ifrån en Peruansk ormtand
draken slukade honom hel
inte fanns det kvar en enda liten del

Abert ville vara hjälte
Spatserade till drakens näste
Istället fick han se
Att man inte ska åt en drake le

Sjukdomar

Små drakar kan lätt få halsont eftersom halsen inte är färdigutvecklad för att klara av giftet som finns i en drakes eld. Symptom man kan se är svag blick, den slopar med vingarna, kan inte flyga och försöker inte ens, skrovliga ljud från strupen och sammanpressade käkar. Detta kan man behandla rätt simpelt med en hostmixtur för babydrakar. De finns att köpa färdiga men det är alltid bra för en drakolog att veta hur man blandar ihop en snabbt på egen hand. Det svåra är dock att få i mixturen i draken då den måste dricka det. Ett annat botemedel mot detta som drakarna i det fria använder sig av är enhörningsblod.

Hostmixtur för babydrakar:

Koka upp 1/2 liter vatten i en gryta. Låt vattnet svalna till kroppstemperatur, dvs 37 grader, och tillsätt 0,5 liter honung och rör om motsols tills all honung har löst upp i vattnet. Häll i färskpressad citronsaft från 15 1/3 citroner. Koka upp blandningen igen och håll den kokande. Hacka ett 5x5 centimeter stycke rött ödleskinn och häll ner lite i taget under omrörning. Den tidigare helt klara blandningen borde färgas purpurröd. Tillsätt en nypa drakstoft. OBS! Använd alltid drakskinnshandskar när du hanterar drakstoft då det är extremt dödligt att få det på sig. Låt puttra i fem minuter och dra av det från elden.

Lektionsförfattare: Angfiel