Försvar Mot Svartkonster 102

Svartkonstnärer

(Frivilligt) Teorimaterial

Professorn visar upp flertalet bilder på unga magiker. De är från alla elevhem och ser ut att vara alla typer av människor. Ge gärna exempel, såsom storögd förstaårselev, trött Gryffindor, gladlynt Ravenclaw, hårt pluggande Slytherin osv. Fråga eleverna om de tror att magikern på bilden är en ond magiker. När alla bilder visats avslöjar professorn att alla magiker de har sett nu sitter inspärrade i Azkaban för mord på minst en människa, och att detta bevisar att man i slutändan aldrig kan veta vem som är ond eller ej. Känn din fiende, och känn dig själv.

Text:

Utdrag ur boken "De mörka krafterna: En vägledning i konsten att skydda sig själv" av Quentin Trimble, kaptiel 7-9 och 11

Svartkonstnärer eller, som de också kallas, mörkermagiker, är häxor och trollkarlar som vigt sina liv åt att studera de mörkare sidorna av magi. Dessa magiker skyr inte att använda svartkonst för egen vinnings skull, och vissa går så långt som att mörda för att nå sina mål. Vad får en magiker att vända sig till de mörkare sidorna av magi? Det är något endast den personen kan svara på. Vi kan bara gissa vad som slutligen får någon att sätta sina egna begär och övertygelser framför livet hos en annan människa.

Ophiuchus

Basiliskuppfödare verksam under 900-talet. Verksam främst i Grekland och ansvarig för att ha förstenat städer av både magiker och mugglare med sina hemuppfödda basilisker. Han sägs även ha sänt basilisker till andra länder i Europa. Ophiuchus handlingar är skälet till att basilisker idag är förbjudna att föda upp.

Adair Brendan-Synclair, Taeric Atrox: Slaget om Wandswood (7 oktober, 1853)

Wandswood var länge en framträdande magikerstad i England, och daterar bakåt i tiden till långt innan ens magikerskolan Hogwarts grundades. Staden växte fram runt tillverkandet av trollstavar, träslagen som fanns att tillgå i staden sades vara av ypperlig sort och resulterade i de kraftfullaste av trollstavar. Att staden nu inte längre står att finna på kartor beror på en tragisk händelse år 1853, då två av den tidens mer framträdande magiker, Taeric Atrox, den dåvarande Högste Domaren i Wizengamot och Adair Brendan-Synclair, dåvarande Trolldomsminister greps av ett oförklarligt vansinne och bestämde sig för att strida på stadens gator.

Det var sedan tidigare ett känt faktum att de båda männen inte stod ut med varandras närvaro, men varför de fick för sig att jämna en stad vid marken under sina stridigheter är ett hett ämne som debateras än idag. De få vittnesmål som finns berättar om en magisk barriär runt staden som effektivt förhindrade alla försök till flykt - eller möjlighet till ingripande från magisk lag och ordning - och trollformler som färgade himlen i alla regnbågens färger.

Att utpeka en enskild magiker som skyldig till den förfärliga slakten är omöjligt, då inga vittnesmål finns om vem som först mördade en oskyldig åskådare, och när det väl kommer ner till räkningen hade de båda männen lika mycket blod på sina händer. De två stridande magikerna tycks ha varit villiga att mörda allt som kom i deras väg, och än idag är det okänt varför. Både Brendan-Synclair och Atrox omkom i striden och Wandswood var för evigt krossat till ruiner.

Gellert Grindelwald (1883-1945)

Grindelwald var en av de mest framträdande studenterna vid Durmstrang-Institutet men relegerades vid sexton års ålder av okända orsaker. Han valde då att se sig om i världen och besökte under en period Storbritannien. Han sägs ha haft ett stort intresse i sagorna om Dödsrelikerna och enligt alla källor var han fullt övertygad om dessa föremåls existens. Grindelwald var även övertygad om det magiska blodets överlägsenhet jämtemot mugglares och drömde om en värld där magiker var i kontroll.

Under sin väg mot makten som dåtidens mäktigaste mörkermagiker konstruerade Grindelwald fängelset Nurmengard där han höll sina motståndare fången. Det är ett mörkt, olycksbådande magikerfängelse med många tinnar och torn och används än idag att hålla magiker bakom lås och bom. Över dess port står Grindelwalds mantra "För Den Goda Sakens Skull" inristat i stenen.

Grindelwald besegrades 1945 i vad som har kommit att beskrivas som en synnerligen spektakulär duell mot en mäktig magiker vars namn nu har gått förlorat. Striden pågick i timmar, men slutligen fann sig Grindelwald besegrad. Han spärrades in i sitt eget fängelse där han avled några månader senare.

Horace Froggle

Verksam under början av 1960-talet. Förvandlade barn till grodor och sålde dem till franska restauranger. Aktiv i över tre år innan aurorerna fick reda på vart han höll hus och kunde arrestera honom. Få av de barn han kidnappade återfanns och än färre gick att förvandla tillbaka till sin mänskliga form. Froggle blev slutligen infångad och dömd efter en rättegång som dokumenterades kraftigt i media. Hans straff blev livstid i Azkaban.

Lord Voldemort

Aktiv under slutet av 1900-talet och en av vår tids mest kända mörkermagiker. Än idag är många magiker rädda att öppet uttala hans namn, och han går under sådana titlar som Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn och Ni-Vet-Vem. Föga är känt om hans liv innan han steg till makten. Han sägs ha gått på Hogwarts och har kopplingar till en elev vid namn Tom Dolder. Enligt egen utsago var Ni-Vet-Vem i rakt nedstigande led ättling till Salazar Slytherin, vilket antyder att det var det elevhemmet han sorterades i under sin tid på Hogwarts.

Hans väg till makten påbörjades i slutet av 1960-talet, då hans namn för första gången hördes på Englands gator. Det sägs att han tiden innan studerat magi så mörk att inget ljus stod att finna. Han sägs ha umgåtts med de värsta av magiker och genomgått långa och smärtsamma förvandlingar i sin jakt på odödlighet och absolut makt. Det var under den här tiden som han började omge sig med de hantlangare som senare skulle ta namnet Dödsätarna.

På 1970-talet hade hans rykte blivit så vida spritt att få vågade uttala hans namn i rädsla av att dra till sig hans uppmärksamhet. Förutom sina Dödsätare skapade Ni-Vet-Vem allianser med några av mörkrets värsta bestar, såsom varulvar och dementorer. Det sägs även att han under den här perioden skapade arméer av Inferi att lyda hans minsta vink.

Många av de magiker som anslöt sig till honom gjorde så för löften om en del av makten, men lika många valde att ställa sig på den onde magikerns sida av rädsla att själva råka illa ut. Ni-vet-vems väg till makten var kantad av mystiska försvinnanden och allt mer öppet våld.

Dödsätarna bar alla ett Mörkrets Märke för att visa att de vigt sina liv åt Mörkrets Herre. Märket föreställde en dödskalle med en orm för tunga, och brändes in på Dödsätarens vänstra arm. Närhelst en Dödsätare begick ett mord sändes samma märke upp i luften, smaragdgröna stjärnor i ett moln av grönt dis, och terror spred sig där märket syntes.

Ni-Vet-Vems terrorstyre varade under elva år. Under den tiden attackerade Ni-vet-vem och hans hantlangare alla som vågade stå upp för mugglare och mugglarföddas rättigheter och lämnade efter sig blodiga och våldsamma scener, alla märkta med Mörkrets Märke. Hela familjer utrotades och många gick under jorden för att inte drabbas av Mörkrets Herres terror.

Ministeriet var under den här tiden överhopad av de rapporter om dödsfall, oförklarliga försvinnanden och anmälningar om tortyr. Den dåvarande chefen för Avdelningen för magisk lag och ordning gav slutligen Aurorer tillåtelse att använda de oförlåtliga förbannelserna mot misstänkta, licens att döda istället för att tillfångata och sände flertalet misstänkta till dementorerna utan rättegång. Trots Ministeriets ansträngningar att få situationen under kontroll kom det fortfarande in rapporter om nya terrordåd. Ni-vet-vem var till synes oövervinnerlig och ansågs av de flesta som den mäktigaste magikern då levande. Folk darrade vid nämnandet av hans namn och få vågade säga det öppet.

Det är möjligt att Han-som-inte-får-nämnas-vid-namn hade kunnat fortsätta terrorisera världen flera år framöver, men något hände i början av '80-talet, något som för evigt skulle förändra världen. Detaljerna om händelsen är vaga, genom utfrågningar av Ni-Vet-Vems närmaste hantlangare vet vi att han i slutet av sjuttio-talet fick nys om en profetia som hotade hans herravälde. En profetia som involverade ett nyfött barn med makten att en gång för alla tillintetgöra Mörkrets Herre. Utsago säger att han genast begav sig till barnets hem för att se till att profetian inte gick i uppfyllelse. Mycket lite är känt om den kvällen, men det är en kväll som för evigt kommer finnas i magikers minne. En trollformel menad att mörda barnet tycks ha studsat tillbaka mot Ni-Vet-Vem, och istället avslutat hans liv. Ruinerna av huset finns än i dag att beskåda i den lilla staden Godric's Hollow. Med Ni-vet-vem död påbörjades infångandet av hans Dödsätare, och många av dem fördes inför rätta och spärrades in på Azkaban där de befinner sig än idag.

Lektionsförfattare: Shetani