Forntida Runor 405

-

De indianska symbolerna är betydligt mer koventionella och jordnära än de hos de flesta andra gamla kulturer. Detta är en tydlig manifestation av de nordamerikanska indianernas närhet till naturen och tro att det fanns helighet i allt. Dessutom användes de som rena skyltar, till exempel för att visa att "här finns en källa" eller en fast boplats.

Åskfågeln är den mest typiskt indianska symbol som finns. Symblen är en ganska kantig fågel på väg rakt uppåt, som ses framifrån. Vingarna är nedåtvända. De enda detaljerna är sjärtfjädrarna, näbben, och ögonen som tycks blicka uppåt. Denna viktiga symbol betyder obegränsad lycka. Historien bakom åskfåglarna är lång, och för att kunna få hjälp av denna symbol måste man veta en hel del om den.

Åskfågelns spår är en betydligt enklare symbol. Den består helt enkelt av ett stor upp-och-nedvänt V, men ett mindre likadant V innuti. Symboliserar goda förhoppningar och ljus framtid.

Hästen, simplet ritad, innebär resa och fysisk reselycka.

Medincinmannens öga påminner som namnt antyder om ett öga. Symbolen består av en snett liggande fyrkant, ungefär som ruter i mugglarkortlekar, med en mindre fyrkant innanför och mitt i denna en punkt. Liksom medicinmannen var indianstammens visaste medlem kan förhoppningsvis visdom uppnås genom användandet av denna symbol, men även vaksamhet.

Ormen, kantigt ritad med ögon och kluven tunga, representerar även den visdom, men också motståndkraft och kämparvilja.

Solstrålar står för bevarande och konstans. Precis som solen går upp varje morgon och sprider sina strålar kommer den som kan använda denna symbol på rätt sätt uppnå stabilitet och oföränderlighet. Ritas som översta halvan på solen, med många långa strålar som sprids åt alla håll.

Lektionsförfattare: arvid