Kvastflygning 126

Swivenhodge I

När: Fjärde veckan i april
Hur: 2 timmars praktisk lektion på gårdsplanen

Efter avslutad lektion ska eleverna:

Tänk på att inleda lektionen med en uppvärmning och att eleverna alltid ska flyga med lättare skydd på armarna, benen och huvudet.

Lektionsmaterial:

Swivenhodge är en mycket primitiv sport som uppfanns i Hertfordshire. Ursprungligen satt spelarna bak och fram på sina kvastar och använde borständen till att slå en luftfylld urinblåsa från en gris över en häck. Lagen stod på vardera sidan av häcken och slog över bollen igen. När bollen landade på motståndarlagets planhalva, det vill säga på marken, så fick det andra laget ett poäng. Det lag som först nådde upp till 50 poäng vann.

Idag har sporten utvecklats en aning och kvastarna är anpassade för att kunna manövreras lättare för att slå iväg bollen medan spelaren fortfarande sitter på kvasten. Bollen är inte heller en urinblåsa längre, då det blev alldeles för illaluktande under varma sommardagar, utan en vit-svart läderboll som är helt rund eftersom den inte behöver greppvänlighet. Att ta på bollen med handen ger det andra laget ett poäng direkt. Häcken består idag av ett svävande nät och bollen måste föras över nätet men den spelas ändå ganska nära marken. Sporten utövas än idag i England men den är inte vidare populär då Quidditch tagit över.

Denna text är skriven som en OFF-text till både lärare och elevspelare:

Lektionsuppgift:

Eleverna får de specialdesignade kvastarna och får testa på att flyga på dem en stund och börja slå på bollarna med kvastskaftet.

OBS! Det tar ett tag att vänja sig vid en helt ny sorts kvast och antagligen är det vingligt och jobbigt för de allra flesta eleverna oavsett hur duktig de är. Är en elev riktigt dålig får man vara beredd på att den inte kan vara med på lektionen och ges en annan uppgift (flyga fritt, polera kvastskaft, fixa till borständar osv).

Lektionsförfattare: Angfiel