Latin 403

Roms grundande

Tidig vårtermin

Alba Longas konung, Numiter, stöttes av från sin tron av sin yngre bror Amulius. Amulius, som inte ville få sin tron fråntagen, dödade Numiters söner och gjorde hans dotter, Rhea Silvia, till vestalisk jungfru. Trots kyskhetslöftet som hon ingått födde Rhea Silvia två tvillingpojkar, vars fader uppgavs vara krigsguden Mars. Amulius blev ilsken och beordrade barnen och moderns död. Slaven som mottog denna order kunde dock inte förmå sig att döda tvillingpojkarna, utan han lade dem i en korg i floden.

Korgen flöt iväg längst strömmen och fanns sedan av en varginna som gav dem di. Det latinska ordet för varginnor, Lupae, användes också som ett namn för den lägsta klassen av prostituerade. Detta har lätt till olika teorier huruvida varginnan egentligen var mänsklig. Romulus och Remus, som pojkarna hette, hittades sedan av Faustulus, en av Amulius herdar, som tog med dem hem. Han och hans fru uppfostrade de båda pojkarna som sina egna.

När Romulus och Remus var arton år utbröt stridigheter mellan Amulius och Numitors herdar. Det hela ledde till att Remus togs till fånga och fördes till Numitor. När Numitor såg hur stark Remus var, och vad han hade gjort under stridigheterna frågade han om var Remus kom ifrån. Han fick då berättat för sig att Remus och hans bror hade blivit funna vid floden och diade av en varg. Av Remus ålder såg Numitor att detta kanske kunde vara hans dotterson.

Romulus samlade en armé för att gå mot Alba Longa då han hörde att hans broder hade blivit tillfångatagen. Faustulus, i sin tur, hade sprungit till Alba Longa med korgen som han hade hittat tvillingarna i för att berätta om vad som höll på att hända. Slaven som skulle ha dödat Romulus och Remus kände igen korgen och gick till Amulius för att bekänna pojkarnas överlevnad.

Amulius sände ett bud till Numitor för att se om han hade hört ifall pojkarna var vid liv. Budet kom in då Numitor omfamnade Remus, och fick då bekräftat att de var släkt. Han rådde dem att agera snabbt eftersom Romulus marscherade mot Alba Longa. Remus såg till att ordna en statsrevolt samtidigt som hans bror attackerade och Amulius hade ingen chans.

Efter att Numitor återfått tronen gav sig Remus och Romulus iväg för att grunda en egen stad. De tog med sig förrymda slavar, kriminella och andra människor som ville ha en andra chans i livet. När de kom till Palatinien började de bråka om exakt var staden skulle stå. Bröderna blev väldigt osams och när Romulus började bygga staden försökta Remus förlöjliga det. Det slutade med att Remus blev mördad. Det finns olika teorier om vem som mördade honom, men den allra vanligaste är att Romulus själv gjorde det.

Romulus döpte staden till Roma efter sig själv och var även stadens första kung. Han var också den som införde senaten då han plockade ut 100 av de mest nobla männen till att bilda en rådsförsamling.

Lektionsförfattare: Foxears