Maskeringsmagi 5GET

GET-MAM

ON-instruktion

Välj ett av följande GET-prov:


1. Skriftligt prov: 50 frågor på 90 minuter

Eleverna får ett prov med 50 frågor av olika svårighetsgrad som de ska hinna göra färdigt under provtiden, 30 av frågorna är snabbsvarsfrågor och 20 av frågorna kräver längre svar. Man får 1 poäng för varje snabbsvarsfråga man svarar rätt på och max 3 poäng på de andra frågorna så man kan få max 90 poäng på hela provet. Du ska i provet skriva svar på minst tre snabbsvarsfrågor och minst två lite längre frågor utifrån hur din karaktär skulle ha svarat på frågorna.

Exempel på snabbsvarsfrågor: Vad heter formeln för att maskera ögonfärg? Vad använder man för formel om man vill maskera något grönt? Vilken formel använder man om man vill avsluta sin maskering? Vilket år utvecklade Giselda Trottington sin trolldryck som kunde avslöja vilka personer en person förvandlat sig till? Vilket uttal har trollformeln Delitorbis?

Exempel på frågor som kräver längre svar: Vad är en metamorfmagus? Vad är det för skillnad på en animagus och en person som maskerat sig som ett djur? Nämn tre viktiga Maskeringsmagilagar. Förklara kort skillnaden mellan maskeringsmagi och förvandlingskonst.

Det är upp till dig som spelare om du vill hitta på fler frågor, om du vill hitta på helt egna frågor eller om du nöjer dig med några av de som står ovan. En del elever tycker nog att det är många frågor de ska hinna med på den tiden. Ange hur många poäng som din elev får på provet som en OFF-kommentar.


2. Skriftligt prov: Maskeringsmagilagar

Eleverna ska redogöra för de 20 viktigaste maskeringsmagilagarna som finns i magivärlden och föreslå en lagändring från hur de ser ut idag. De ska argumentera för om den lagändringen de föreslår är bra eller dålig.

Du ska skriva minst 200 ord utifrån hur din karaktär skulle ha skrivit på sitt prov. Tänk på att karaktärerna skriver längre än 200 ord så det ska vara en del av provet, inte hela.

Det finns för närvarande bara 3 viktiga lagar i lektionstexten för 501, så de resterande för du bara skriva att eleven kan dem. Tänk på att skriva så att den som ska betygsätta provet förstår vilket betyg du vill att din karaktär ska få.


3. Praktiskt prov: Ögonfärg och hårfärg

Inför en instruktör ska eleverna maskera sina ögon (personatus oculus [färg]) röda (rubricatus), lila (purpura) och grå (caesius), de som har grå ögon naturligt ska istället för grå göra ögonen svarta (aquilus), innan de återgår till sin naturliga ögonfärg. De ska ska sedan ändra sin egen hårfärg (personata capillus [färgen]) till att bli blå (caeruleus), gul (flavus) och sedan brun (suffuscus), de som redan är brunhåriga naturligt ska istället för brunt göra håret grönt (viridor), innan de återgår till sin naturliga hårfärg.

Gul, röd och lila är färger de inte övat under lektioner. Eleverna kan ändå veta namnet på färgen då de står i boken och därför kunna göra formeln bra men vill du att din karaktär ska misslyckas totalt eller bara göra några småfel under provet är det något att spela på. Du kan själv hitta på småfel och stora fel som kan hända, men kika på förslagen nedan innan. Eleven kan upprepa samma fel för varje färg eller olika fel i olika kombinationer. Det är helt upp till dig.

Mindre fel:

* Maskerar hela ögat i en färg istället för bara den delen som ska färgas.

* Alla fåror och linjer i ögat syns inte och gör att maskeringen blir onaturlig.

* Det blir fler färger än det är tänkt, men som lätt går bort när man försöker igen.

* Färgen ser onaturlig ut eftersom den görs helt solid.

* Det blir en annan färg än den man sagt att man ska maskera.

* Ögat ser ut att försvinna en mycket kort stund.

* Håret ser ut att försvinna en mycket kort stund.

Stora fel:

* Ögat försvinner helt (eleven skickas direkt till sjukhusflygeln för att återställa ögat)

* En stor del av håret ramlar av/försvinner (eleven får själv ta sig till sjukhusflygeln för att få en trolldryck som gör att hår växer).

* Hela håret ramlar av/försvinner (eleven får själv ta sig till sjukhusflygeln för att få en trolldryck som gör att hår växer).

* Ögat eller håret blir regnbågsfärgat och trots försök från instruktören vill det inte försvinna (försvinner av sig själv på 1-2 veckor, men är kvar tills dess. Eleverna kan, av sin elevhemsföreståndare, få linser eller en peruk att ha på sig för att dölja det under den tiden).


4. Praktiskt prov: Kamouflage

Inför en instruktör ska eleverna maskera sin egen hud. De ska maskera huden (Personata cutis [färg]) enfärgat grön (viridor), röd (rubricatus) och lila (purpura) innan de går tillbaka till sin vanliga hudfärg. De ska sedan visa att de kan kontrollera färgningen och färga bara händerna i blått (caeruleus) och sedan grått (caesius) innan de går tillbaka till sin vanliga hudfärg. De ska även färga armarna tvåfärgade (Personata cutis [färg+färg]) i blå/röd och grön/gul där de både ska visa på skarpa linjer och ställen där färgerna går in i varandra. De ska avsluta med att återgå till sin vanliga hudfärg.

Eleverna kommer behöva visa armarna och benen samt kan komma att behöva dra upp tröjan för att visa magen och ryggen. Gul, röd och lila är färger de inte övat under lektioner. Eleverna kan ändå veta namnet på färgen då de står i boken och därför kunna göra formeln bra men vill du att din karaktär ska misslyckas totalt eller bara göra några småfel under provet är det något att spela på. Du kan själv hitta på småfel och stora fel som kan hända, men kika på förslagen nedan innan. Eleven kan upprepa samma fel för varje färg eller olika fel i olika kombinationer. Det är helt upp till dig.

Mindre fel:

* Man lyckas inte göra hela huden färgad utan bara delar av den.

* Man lyckas inte göra några skarpa linjer när man ska göra två färger.

* Det blir en annan färg än den de ska göra.

* Det blir fler färger än de ska göra.

* När de bara ska färga vissa delar av huden färgar de för stora områden.

* Färgerna går inte in i varandra som de ska.

* Färgerna blir för dova så att de finns där men knappt syns.

Stora fel:

* Olika kombinationer av att färgen inte går bort alls trots försök från instruktören. Kan vara enfärgat, flera färger, fläckar på huden osv (försvinner av sig själv inom en vecka där det börjar med att färgen försvinner mer och mer för att sedan vara borta efter ca en vecka).

* Stora utslag i den färg som de skulle maskera som gör ont och börjar börjar rinna varig vätska i samma färg (man får en salva av instruktören som lindrar smärtorna som man måste smörja på två ggr per dag i ca tre dagar innan utslagen och varet försvinner).

* Eleven bränner sig själv med formeln (skickas direkt till sjukhusflygeln och får ligga kvar ca 1 dag beroende på hur stor del av huden som fått lätta brännmärken).


OFF-instruktion

VAD du ska göra: Du ska beskriva i detalj hur din karaktär följer anvisningarna, och hur bra/dåligt det går för dem!

HUR du ska göra:
a) Spela detta över IRC/MSN/ICQ med en lärare i ämnet. Bestäm en tid/plats att göra det på eller haffa dem när du ser dem. Om spelet inte sker med den ämnesansvariga, utan en av de andra lärarna i ämnet, så måste loggen ändå skickas till den ämnesansvariga för godkännande och rapportering.
b) Skriv ett långt rollspelsinlägg om det och PM:a direkt till den ämnesansvariga.

Skriv om hur det känns för din karaktär när han eller hon gör provet, och vad de tänker. Tycker personen att det är svårt, eller är det hur enkelt som helst? Tar det lång tid? Är personen nervös för att inte få det betyg han/hon strävar efter? Är det deras favoritämne, eller är det värsta ämnet de någonsin haft och de ska bli glada att äntligen bli av med det?

NÄR du ska göra: När du vill, men gärna så snart du kan! Ju snabbare du bestämmer dig för hur du vill göra uppgiften, ju snabbare kan du genomföra den och skicka in den, och ju snabbare blir det rättat och ju snabbare får karaktären betyget.

Kom ihåg:

Lycka till!

Lektionsförfattare: Angfiel