Magiska Sporter och Hälsa 303

Livräddning – Praktik

Tid på året lektionen ges: Sommartermin

Instruktioner

För att alla ska ha tid att genomföra övningarna och få individuella instruktioner av läraren ges inte den här lektionen i fullklass, utan i små grupper. Resten av klassen får använda tiden till att skriva en uppsats om livräddning. Gruppen som ska göra uppgiften träffas nere vid sjön.

Läraren börjar med att förklara hur hjärt- och lungräddning går till. Man vill helst att den nödställde ska ligga på ett någorlunda hårt underlag. Om man försöker göra lungkompressioner i ett djupt lager mjuk sand sjunker personen bara ner i sanden, vilket inte är särskilt effektivt. Läraren förklarar kompressionerna och andningshjälpen och att man kan behöva göra båda eller bara det ena när man räddar en medvetslös person.

Eleverna får först hoppa eller dyka i vattnet från en brygga, simma femton meter, dyka efter en mycket naturtrogen docka vid namn David och bogsera den femton meter tillbaka. David ligger på tre meters djup i närheten av en boj för att eleverna ska veta vart de ska leta efter honom. Det kan behövas flera försök att hitta honom i det halvdunkla sjövattnet. De blir instruerade att hålla dockan under armarna och simma livräddningssim tillbaka, alltså bröstbentag på rygg. De ska se till att dockans ansikte är över ytan. Tiden från de att de hoppar eller dyker ner i vattnet till dess att dockan är uppe på land ska vara kortare än tre minuter. Personer som misslyckas får försöka två gånger till om de vill.

När dockan är på land kontrollerar eleven om dockan andas och om hans hjärta slår. Det gör det inte. De får därför genomföra hjärt- och lungräddning. De får försöka tömma ut vatten ur Davids lungor och se till att hans luftvägar är öppna och ge honom trettio kompressioner följt av tre andetag omväxlande. Innan de börjar får de ropa åt en av eleverna som tittar på att hämta hjälp. Den eleven låtsas informera S:t Mungos om vart de befinner sig och vad som har hänt. Räddaren får hålla på i ett par minuter, känna hur jobbigt det är och hur hårda kompressionerna behöver vara. Många kommer att bryta minst ett av Davids revben, vilket känns och låter läskigt men de har blivit förvarnade om att det är bra. Hellre ett brutet revben än att inte kunna andas.

När alla elever genomfört uppgiften förklarar läraren hur man kan genomföra hjärt- och lungräddning i vattnet. Hur man trampa vatten samtidigt som man ger andningshjälp och pressa kroppen mot sin egen medans man ger kompressionerna likt en Heimlich-manöver (som de läst om i boken) fast över bröstkorgen istället för magen. Om det finns tid demonstrerar läraren detta och låter de elever som vill prova innan lektionen avslutas.

Lektionsförfattare: Embli