Magiska Sporter och Hälsa 402

Huliganism

Tid: Sommartermin

Lektionstext

Huliganism kan innebära många olika saker. Ofta handlar det om att en grupp supportrar startar ett bråk - fysiskt eller magiskt - med ett annat lags supportrar under eller i samband med en match. Det kan också innebära att man saboterar själva matchen, attackerar spelare, domare, ordningsvakter eller ministerietjänstemän. Quidditch har alltid varit extra utsatt för huliganism, eftersom det är en sport som både är mycket populär och i sig våldsam. Den senare anledning ser man också inom andra sporter, då huliganism är vanligare inom till exempel boxning som är en våldsam sport jämfört med simhopp som inte är det.

En del huliganer är supportrar som är väldigt entusiastiska och dras med av stämningen eller är berusade. Andra söker sig till huliganism medvetet för att få utlopp för våldsamma impulser. Den senare gruppen är mer trolig att använda fysiskt våld än trollstavsvåld. Huliganer bildar ofta gängliknande strukturer där sammanhållningen är mycket stark och man tenderar till att ta hand om varandra men samtidigt är man misstänksam mot utomstående och kan attackera personer inom som vill lämna gruppen om de ses som förrädare.

Huliganer blir ofta arresterade av Ministeriet och tenderar till att hamna i våldsamma bråk med ministerietjänstemän.

Lyckligtvis är de flesta huliganer bara ute efter att bråka med personer som de ser som rättmätiga måltavlor. Vanligtvis andra huliganer men också ministerietjänstemän, domare och liknande. Att de bråkar med icke-våldsamma supportrar och andra personer som råkar vara i närheten är ovanligt. Att förhäxa en barnfamilj som bara kommit för att heja på sitt favoritlag anses inte acceptabelt. Det är en av anledningarna till att bråken oftast inte uppstår på själva matcherna, för att undvika att råka dra in oskyldiga.

Lektionsförfattare: Embli