Magiska Sporter och Hälsa 7FUTT

MSH-FUTT

Eleverna har under förmiddagen fått skriva ett teoretiskt prov där de svarar på en stor mängd frågor om saker de lärt sig på teorilektionerna. På eftermiddagen är det dags för det praktiska provet.

Alternativ 1

Eleven demonstrera skillnaden på hjärtlungräddning på fyra dockor i stora salen. En är en bebis, en är sju år, en är en trettioårig kvinna och den sista en hundratjugoårig man. De får demonstrera i tio minuter per docka med tio minuters paus mellan varje. Under pausen får de muntligt förklara varför de gjorde som de gjorde med dockan de just "räddat", vad som är viktigt att tänka på med en patient i den åldern och vad de troligaste orsakerna till deras tillstånd är.

Alternativ 2

Eleven får välja att demonstrera en sport genom att visa upp en av följande övningar. Det är eleven ON som väljer, genom att skriva upp sig på en lista strax efter att de skrivit det teoretiska provet på förmiddagen. Om du som spelare vill att din karaktär ska välja något de inte vill göra kan de ha haft otur och inte fått plats på den lista de vill och därför fått nöja sig med någon annan.

A

Flyga fem varv runt Quidditchplanen på en dålig, skakig kvast så snabbt som möjligt följt av att fånga så många klonkar som möjligt under fem minuter i vaktarposition där en assistent till examinatorn skjuter bollarna för att sen byta plats med assisten och försöka göra så många mål som möjligt under fem minuter. Efter det börjar kvasten vibrera kraftigt, vilket eleven inte känner till är meningen eftersom de fått vänta i omklädningsrummet på sin tur. Examinatorn och assistenten låtsas att de inte vet vad som händer.

Eleven förväntas försöka landa omedelbart utan att ta tiden att fråga om lov. Om de frågar ändå kommer de att bli uppmanade att landa. När de befinner sig en meter över marken exploderar kvasten, vilket är kalkylerat att orsaka milda men ofarliga skador. Examinatorn frågar sen ut eleven om vilka orsaker de tror att olyckan kan ha haft, hur vanliga sådana olyckor är, vilka varningstecken man ska titta efter och hur eleven tycker att skadorna ska behandlas. Om eleven inte säger något riktigt fel följer examinatorn elevens instruktioner, antingen det innebär att hela skadorna eller skicka hen till sjukhusflygeln eller att låta det vara. Eleven får sen gå och byta om i ett annat omklädningsrum för att inte prata med dem som inte utfört momentet än.

B

Demonstrera alla fem simsätt så fint som möjligt i en framtrollad pool ute på skolområdet. Först simmar de hundra meter av varje simsätt. Sen får de genomföra ett längddyk, ett djupdyk från ytan, ett djupdyk från kanten, flyta i tolv minuter, trampa vattnen i tolv minuter och utföra det finaste simhopp de kan från fem, tre eller sju meters höjd. De utför de övningarna i valfri ordning och får stå över en eller två om de vill men det påverkar betyget. Sen förväntas de simma antingen fyratusen meter så snabbt som möjligt eller tusen meter klädsim så snabbt som möjligt. Vilket är upp till eleven. Om de väljer klädsim tilldelas de en trollkarlsklädnad och ett par skor på plats. Det är tillåtet att ta av sig skorna i vattnet och låta dem sjunka om man vill.

C

Eleven får genomföra ett danspass som de själva har koreograferat på förhand. De förväntas visa sig från sin absolut bästa sida och bedöms både utifrån hur svåra steg de utför och hur bra de gör det. Det är tillåtet att dansa ensam, i par eller i en grupp på max fyra personer.

D

Eleverna får en mängd bollar, ringar, kastspjut och annan utrustning och blir uppmanade att demonstrera sina förmågor. Inga specifika trick efterfrågas, utan eleverna förväntas hitta på något själva för att demonstrera vad de kan och förhoppningsvis imponera på examinatorn.

Alternativ 3

Eleverna får åka båt mitt ut på sjön. En storm trollas fram. Vågorna är stora och svåra att simma i och sikten förskräcklig. Eleverna knuffas av båten och blir tillsagda att ta sig själva och en "medvetslös" docka i land så snabbt som möjligt.

Om det går snabbt nog att dockan är vid liv förväntas de börja med hjärtlungräddning. Om de undersöker dockans andning och puls mitt i den stormiga sjön, vilka båda finns från början men försvinner efter ett tag och bedömer att personen varit utan tillräckligt länge för att vara död är det tillåtet att låta personen sjunka och fokusera på att rädda sig själv.

Om en elev får problem med provet och verkligen håller på att drunkna kommer examinatorn givetvis att gripa in. De övervakar noga eleverna men gör det osynliga, för att eleverna ska känna sig ensamma och hjälplösa.

Alternativ 4

Eleverna får dricka trolldrycker som gör dem först fyra år gamla, sen fyrtio och sen hundra. De får demonstrera valfri fysisk aktivitet på en lämplig nivå för varje ålder och samtidigt förklara varför de väljer som de gör.

OFF-instruktion

VAD du ska göra: Har du svimmat? Det var väl synd eftersom det är karaktären som tvingas till det här - inte du som spelare! Du som spelare slipper nämligen utföra sakerna som står ovan - du ska bara beskriva i detalj hur din karaktär följer anvisningarna, och hur bra/dåligt det går för dem!

HUR du ska göra:
a) Spela detta över IRC/MSN/ICQ med en lärare i ämnet. Bestäm en tid/plats att göra det på eller haffa dem när du ser dem. Om spelet inte sker med den ämnesansvariga, utan en av de andra lärarna i ämnet, så måste loggen ändå skickas till den ämnesansvariga för godkännande och rapportering.
b) Skriv ett långt rollspelsinlägg om det och PM:a direkt till den ämnesansvariga.

Skriv om hur det känns för din karaktär när han eller hon gör provet, och vad de tänker. Tycker personen att det är svårt, eller är det hur enkelt som helst? Tar det lång tid? Är personen nervös för att inte få det betyg han/hon strävar efter? Är det deras favoritämne, eller är det värsta ämnet de någonsin haft och de ska bli glada att äntligen bli av med det?

NÄR du ska göra: När du vill, men gärna så snart du kan! Ju snabbare du bestämmer dig för hur du vill göra uppgiften, ju snabbare kan du genomföra den och skicka in den, och ju snabbare blir det rättat och ju snabbare får karaktären betyget.

Kom ihåg:

Lycka till!

Lektionsförfattare: Embli