Mugglarstudier 402

-

Material:

Litteratur:

Floyd, Amandah: En Magikers Guide till Mugglarna (Kapitel 16-17)

Mugglarföremål:

Vattenkokare
Brödrost
Äggkokare
Kaffebryggare
Bakmaskin
Mikrovågsugn
Spis
Diskmaskin
Tvättmaskin
Kyl/Frys

(Notera att alla föremål inte behöver vara på plats under lektionen. Det går lika bra att spela på att några av dem redan har gåtts igenom, eller att de ska dyka upp på senare lektioner.)

Ur läroboken:

Vi fortsätter vår vandring genom mugglarnas hem och når nu köket. Här samlas ett flertal maskiner, alla skapade med syfte att underlätta i mugglarens vardag. När man ser hur många prylar mugglarna har uppfunnit endast för att hjälpa dem i köket är det svårt att inte påstå att mugglarens liv cirklar runt hans mage. Här finns maskiner för allt du kan - och för den delen inte kan - tänka dig. Flera av dem går att ursäkta med att mugglarna saknar magi och därför inte kan göra bättre ifrån sig, men många av de föremål vi ska gå igenom i de kommande två kapitlen kommer te sig som rent absurda för den vanlige magikern. Så följ med mig in i köket, där vi upptäcker precis hur vettvilliga mugglarna kan vara i sin uppfinningsrikedom.

Vattenkokare

Vattenkokaren är ett av mugglarnas föremål som skapats med ett enda syfte: att koka vatten. Den kommer i flera olika utföranden, men är för det mesta avlång, i plast och består av två delar. En platta som värms upp av elektricitet och en kanna i plast som innehåller vattnet. När elektriciteten värmer upp plattan värmer den i sin tur upp vattnet. Plattan hålls varm tills det att den känner av att vattnet kokar, då den automatiskt stängs av. Det går sedan att lyfta kannan från plattan och hälla upp det varma vattnet där det behövs. Kan liknas vid de vedeldade pannor man stundtals finner i magikerhem.

Brödrost

Vem älskar inte doften av rostat bröd på morgonen? En skiva till morgontéet gör en alldeles utmärkt frukost. Vår kärlek till det rostade brödet är något vi delar med mugglarna, och då de saknar förmågan att själva rosta brödet med hjälp av en trollstav har de konstruerat brödrosten. Det är en rektangulär maskin, ofta i plast eller metall, med två skåror på en av de avlånga sidorna. Denna sida ska stå vänd uppåt, och det är i skårorna som brödet ska stoppas ner. Brödrosten går, liksom de flesta av mugglarnas uppfinningar, på elektricitet. På ena kortsidan av brödrosten finns det en liten plastbit (ibland metall). Den sitter också på en skåra, och går att dra neråt. Är brödrosten inkopplad mot elektriciteten stannar plastbiten nere, och skårorna inne i brödrosten börjar värmas upp. Inne i skårorna sitter nämligen tunna metallsnören, som värms upp av elektriciteten. Det är de snörena som sedan rostar brödet. Brevid den lilla plastbiten finns allt som oftast en knapp som går att vrida på. På den går det att ställa in hur hårt brödet ska rostas innan det hoppar upp ur brödrosten. Mugglare kan självklart inte få sitt bröd lika perfekt rostat som om det skulle gjorts med en trollformel, men de lyckas för det mesta få ett bröd de kan njuta av till sin frukost.

Äggkokare

Det finns inte mycket att säga om äggkokaren. Den är skapad med ett syfte: att ge mugglarna kokta ägg. Drivs, som det mesta, på elektricitet. Består av två delar, en som äggen placeras i och en som täcker över dem som ett lock. Äggkokaren fylls med en förbestämd mängd vatten, hur mycket vatten som är i påverkar hur kokta äggen kommer vara, och locket sätts sedan på. Äggkokaren ångkokar därefter äggen tills vattnet tar slut, då den med ett högt ljud gör klart att äggen är färdiga. Hur många ägg som får plats i en äggkokare varierar med modell, men det vanligaste är mellan tre och sju ägg. Varför mugglarna valt att skapa en maskin som endast kokar deras ägg är en gåta.

Kaffebryggare

En kaffebryggare är en mugglarmaskin som skapats för att bereda kaffe till de törstiga mugglarna. Vanligtvis består den av en kanna, en värmeplatta (likt den i vattenkokaren) och en vattenbehållare.Vattnet hettas upp med en särskild uppvärmningsanordning och droppar sedan ner över det malda kaffet som placerats i ett så kallat kaffefilter ovanför kannan. Det färdiga kaffet rinner sedan genom filtret, ner i kannan, därifrån det sedan går att servera. Mugglare har kaffebryggare både i det vanliga hemmet, men även ute på arbetsplatserna. Ofta erbjuder dessa kaffebryggare flera sorters kaffe, och ibland även andra varma drycker. En sådan, stor kaffebryggare kallas för kaffeautomat.

Bakmaskin

Bakmaskinen är en gåva till de mugglare som inte kan baka på egen hand. Det är deras motsvarighet till trollformeln som blandar och knådar degen och drivs helt på elektricitet. Ingredienserna blandas inne i maskinen, som sedan knådar degen, formar brödet och gräddar det, helt på egen hand. Det enda mugglarna behöver göra är att hälla i ingredienserna och slå igång maskinen. De måste dock hälla i ingredienserna i rätt ordning för att det ska bli något bröd. Likt de flesta mugglarmaskiner finns den i flera olika utföranden, men det vanligaste är en vit plastlåda med ett hål högst upp. Det går att ställa in via en så kallad timer när brödet ska vara klart, vilket ger mugglarna en möjlighet att få varmt, nygräddat bröd till frukosten. Brödmaskinens populäritet har sjunkit på senare år, och finns nu inte längre i varje mugglarhem.

Notera att det även finns en annan variant av bakmaskin som endast blandar och knådar degen. Denna underlättar för mugglare som inte orkar eller kan knåda en deg på egen hand, men som ändå vill känna att de har bakat brödet själv. En maskin av det här slaget ser oftast ut som en stor skål med två "vispar" fastsatta ovanför skålen. Genom att trycka på en knapp börjar visparna röra på sig, vilket får degen att blandas.

Mikrovågsugn

Mikrovågsugn, även kallad mikro, är en rektangulär värmeapparat med ett stängt metall- och glasutrymme i vilken elektricitet omvandlas till så kallade mikrovågor. Mikrovågsugnens mikrovågor används huvudsakligen för att värma mugglarnas livsmedel, genom att värma upp vattnet i livsmedelt så att det i sin tur värmer upp resten. Mikrovågsugnar tycks vara väldigt populära särskilt hos de yngre mugglarna, som föredrar mikrons snabba resultat framför en mer traditionell ugn.

Enligt mugglarnas egen utsago är mat tillredd i mikrovågsugn mindre näringsrik än vanlig mat, ytterligare ett skäl att inte lita på mugglarnas kokkonst.

Spis

Inte mycket skiljer mugglarnas spisar från våra egna, utom då att då våra värms upp av en eld (vedbaserad eller magisk) så väljer mugglarna att driva sina spisar med elektricitet. Även gas kan användas för att värma upp en spis, även om detta är allt mer på utgång.

Diskmaskin

Diskmaskinen är mugglarnas svar på renskrubba och andra trollformler med syfte att rengöra. Det är en stor, för det mesta vit låda, med två ställningar av plast inuti. På dessa ställningar placeras den smutsiga disken tills dess att maskinen är fylld. Mugglaren tillsätter därefter någon form av rengöringsmedel anpassat för just diskmaskiner och trycker på en knapp. Det aktiverar diskmaskinen som sedan tar hand om disken. Det hela tar någon timme och resultatet blir oftast nästan lika bra som om det gjorts för hand eller med en trollformel. När maskinens program (ej att förväxla med TV:ns tv-program) är avslutat måste den tömmas för hand innan den kan fyllas på nytt.

Tvättmaskin

Tvättmaskinen fyller ungefär samma funktion som en diskmaskin, med den skillnad att den är skapad för att ta hand om mugglarens smutstvätt snarare än den smutsiga disken. Även här fylls den vita lådan med smutsiga ägodelar tills dess att den räknas som fylld. Till skillnad från diskmaskinen placeras inte tvätten på ställningar, utan pressas istället ner i en rund fördjupning, så kallad trumma, i tvättmaskinen. Mugglare tycks ta ära i att fylla trumman så gott det går innan de med stor möda stänger igen locket. Sedan ska tvättmedel i, såpa eller annat medel som uppfyller samma syfte. Även ett medel kallat mjukmedel kan användas, detta gör kläderna mjukare efter tvätt. Mugglaren ställer därefter in maskinens program (återigen annorlunda från det som finns till deras TV-apparater) vilket ska ställas in olika beroende på vilken sorts kläder som finns i maskinen.

Kyl/Frys

Kylen och frysen är ungefär samma sak i mugglarens hushåll. Båda är maskiner med syfte att hålla mugglarens mat kall. De är stora åbäken, ofta lika stora som garderober och de drivs självklart på elektricitet. Skillnaden mellan kyl och frys är hur kallt det är inuti. I en kyl är det runt 3-8 grader celcius, medan det i en frys kan gå under nollpunkten, oftast runt -18 grader celcius. Exakt vad det är som gör att maten blir och håller sig kall är inte helt klart, mugglare saknar visserligen köldformler som annars skulle göra ett lätt jobb, men frågan är om elektricitet på egen hand kan kyla ner allting till de grader som behövs.

Inne i kylen finns ett litet elektriskt ljus som tänds när man öppnar dörren. Troligtvis förblir det också tänt när kylen är stängd, men varför mugglare känner ett behov av att hålla sin mat upplyst förblir ett mysterium.

Lektionsförfattare: Shetani