Mytologi 405

Romerska hjältesagor

De romerska hjältarna var precis som i den grekiska mytologin viktiga gestalter som det gärna berättades utsvävande sagor om. En viktig skillnad var dock att de grekiska hjältarna drevs ofta av personlig ära och berömmelse medan de romerska hjältarna istället var de perfekta medborgarna som kämpade för Rom och för staten. De hade tre dygder, gravitas (plikten mot staten), frugalitas (förkastande av överdrivenhet och släpphänthet), peitas (hängiven den romerska tron).

En av dessa hjältar var Aeneas som deltog i trojanska kriget men var inte lika omtalad som Akilles, Odysseus, Paris och Hector. Han var huvudpersonen i ett diktverk av Vergilius, Aeneiden, som handlar om Aeneas flykt från Troja och hans resor runt medelhavet och även att det var han som grundade Rom.

Men innan han kom till Italien så landsteg han i Kartago i nordafrika där han träffade drottning Dido. Hon hade flytt från från sin hemstad Tyros i Fenicien efter att hennes make blivit brutalt mördad. Dido svor då en ed att hon skulle evigt trogen till sin döde make, men Aeneas mor ,Venus, sände Cupido för att väcka Didos kärlek. Dido förälskade sig i Aeneas och började tänka på äktenskap. En dag när hon och Aeneas var ute och jagade var de tvungna att söka skydd i en grotta under ett oväder. Där älskade de med varandra och förhållandet blomstrade dem emellan till dess att Jupiter skickade Merkurius, gudarnas budbärare, för att påminna Aeneas att hans öde var att skapa det romerska folket. Aeneas gjorde då upp hemliga planer på att lämna Kartago men Dido kom på honom och begick självmord. Dido framstod som en otrogen, förförisk och självdestruktiv kvinna och var i själva verket en analogi på en av Roms största fiender på 100-talet f. Kr, Kartago.

Lektionsförfattare: Admanta