Mytologi 501

Nordisk skapelseberättelse

I början fanns ingen jord och ingen himmel. Bara den väldiga tomheten i Ginnungagap. I söder kom det brinnande Muspelsheim till och i norr det isiga Nifelheim. När värmen från Muspelsheim mötte kylan från Nifelheim mitt i ingenting, blev luften mild och isen började töa och formade sig till en jätte. Han hette Ymer och han var ond.

När Ymer sov började han svettas. Under hans vänstra arm växte en man och en kvinna fram, och hans ena ben avlade ännu en man med det andra. De var de första rimtursarna.

Sedan formade den smältande isen en ko som heter Audhumbla. Fyra floder med mjölk rann från hennes juver och närde Ymer. Audhumbla slickade på den salta isen och när den första dagern var slut hade hon avtäckt håret på ett huvud. När andra dagen var slut syntes hela huvudet och när den tredje dagen var till ända fanns det en hel man. han hette Bure och var stark och vacker. Bure hade en son som hette Bor, som gifte sig med Bestla, dotter till en av rimtursarna. Bor och Bestla hade tre söner; Oden, Vile och Ve.

Oden och hans bröder hatade den onde jätten Ymer och slog ihjäl honom. Det strömmade så mycket blod från den dräpte jätten att alla rimtursarna dränktes, utom Bergelmer och hans hustru som flydde i en båt gjord av en urhålkad trädstam. Av Ymers kött gjorde Oden och hans bröder jorden och av tänderna och benen i hans kropp gjorde de klipporna och stenarna. Av Ymers blod gjorde de älvarna och sjöarna, och de lät ett hav av blod amsluta jorden. Ymers skalle satte de upp i skyn och fäste den i fyra hörn med de fyra dvärgarna Öst, Väst, Nord och Söder. De kastade gnistor från Muspelsheim högt upp i skyn för att skapa stjärnorna. Av Ymers hjärna skapade de molnen.

Jorden skapade de rund och omkring den låg det stora havet. Oden och hans bröder gav Utgård åt jättarna, även kallat Jotunheim. Åt sig själva inrättade de kungariket Asgård.

När Oden och hans bröder gick på stranden hittade de två stockar. Oden gav dem andedräkt och liv. Vile gav dem hjärna och känslor och Ve gav dem hörsel och syn. Det var den förste mannen, Ask, och den första kvinnan, Embla och de tre bröderna skapade Midgård av Ymers ögonbryn och gav det åt människorna att bo i.

Under Midgård ligger Nifelheims kalla dödsrike, även kallat Hel. Ovanför ligger gudarnas rike Asgård och och Midgård och Asgård är förenade med regnbågsbron Bifrost. De tre bröderna skapade ytterligare tre riken; Vanaheim åt Vanerna, ett annat gudasläkte, Alvheim, där alverna bodde och Svartalvheim där dvärgarna bodde som också kallades svartalver.

Så var världen skapad och allt som skedde i de nio världarna övervakades av de tre nornorna som satt under det vakande trädet Yggdrasil.

Lektionsförfattare: Admanta