Mytologi 606

Kung Arthurs regeringstid och fall

Under sin kröningsceremoni träffade Arthur en kvinna som var den sköna Morgan le Fay. Den natten förenades de men vad de inte visste var att de var halvsyskon då de hade haft samma mamma, Igraine. Föreningen genererade en son som fick namnet Mordred.

Arthur äktade den vackra Guinevere och byggde det ståtliga slottet och skapade fred i landet och blev en älskad kung. Han skapade också det runda bordet där han och hans riddare alla var lika värda. Bland hans riddare fanns bland annat Sir Kay, hans fosterbror, Sir Galahad, Sir Perceval, Sir Gawain och Kung Arthurs närmaste man Sir Lancelot. I en uppenbarelse såg Kung Arthur hur Graalen visades för honom och han gav sig därefter ut på en jakt efter den heliga Graal och det berättas många legender om just denna jakt som vi ska lämna därhän. Legenderna delar sig också i fråga om han hittade Graal eller inte.

När Arthur och hans riddare återvände så återgick livet till det normala men Sir Lancelots kärlek till drottning Guinevere växte. Hon i sin tur älskade också Lancelot men deras kärlek hölls hemlig. Ett uppror startades av Arthurs son Mordred och samtidigt avslöjades Lancelots och Guinevers kärlek. Guinevere dömdes till att brännas på bål och krig utbröt mellan Lancelot och Arthur vilket tvingade de olika riddarna att ta ställning för de båda. Det resulterade i att riddarna kring det runda bordet upplöstes. I sista stund räddade Lancelot Guinevere från bålet och de red iväg och gömde sig för resten av sina liv.

Arthur i sin tur tvingades in i ett inbördeskrig mot sin egen son. Vid en strid sårades Arthur svårt och i en sista kraftansträngning slungade han iväg sitt spjut mot Mordred som dog. Arthur var så svårt sårad att han visste att han aldrig skulle överleva. Han bad en av sina riddare att ta Excalibur och slänga det i vattnet och när riddaren gjorde det kom det en han upp ur vattnet och fångade det, det var damen i sjön som tog tillbaka sitt svärd. Över sjön kom också en båt med tre kvinnor, bland annat hans halvsyster Morgan le Fay, och de tog den dödligt sårade Arthur och seglade med honom till den mytomspunna ön Avalon. Där sades det att han repade sig från sina sår och lever där idag i väntan på att hans nation ännu en gång behöver honom.

Lektionsförfattare: Admanta