Mytologi 702

Jesu födelse

OFF: De börjar höstterminen med att prata om moderna mytologier (som magikerna ser det) - det vill säga religioner.

Ur läroboken:

Jesu födelse

Gamla Testamentet förutspår att Messias, den Smorde, ska komma och bringa en tusenårig fred. De kristna anser att denna person var Jesus. Både Judendomen och Islam anser att Jesus var en profet, men någon Messias var han inte, eftersom det inte följde ett tusenårigt fredsrike efteråt.

Josef och Maria var trolovade, men de hade aldrig 'rört' varandra. En kväll i den sjätte månaden på året fick Maria besök av en ängel, Gabriel, som sade att hon var havande med ett barn, skapat av den Helige Ande, och att detta barn skulle ges namnet Jesus och vara en stor ledare. Josef var skeptisk till en början, men stannade hos henne och gifte sig. När det inte var långt kvar av graviditeten gav den Romerska kejsaren order om att hela den kända världen skulle skattskrivas. Josef och Maria hade begett sig till Betlehem, men alla värdshus var upptagna. Till slut fick de lov att övernatta i ett stall... och det var där Jesus föddes.

Adventsljusstakar med fyra ljus används idag för att räkna ner antalet veckor till jul. Fjärde advent brukar vara söndagen innan juldagen. Det är traditionellt så att man säger att Jesus föddes just på natten mellan julafton och juldagen, även om det är en efterkonstruktion.

Tre vise män, tre kungar från öster skolade i stjärntydning, hade följt ett tecken i skyn - en stjärna - för att en kung över judarna skulle födas. De begav sig därför till kung Herodes för att fråga var denna nya Judarnas konung fanns. Problemet var ju att kungen inte hade en nyfödd son. Därför bad han de tre stjärntydarna att hitta denna pojke åt honom, och de följde därför stjärnan till Betlehem, där de hittade Josef, Maria och Jesusbarnet i stallet. De gav honom gåvor i form utav guld, rökelse och myrra, vilket var gåvor värdiga en kungason på den tiden.

Kung Herodes var inte särskilt förtjust i att höra att ett barn hade fötts som skulle ta hans plats, så han sände ut en order om att alla gossebarn i Betlehem under två års ålder skulle dödas. De tre vise männen fick förvarningar om detta i sina drömmar, så istället för att rapportera tillbaka till kungen tog de en annan väg tillbaka hem. Maria och Josef blev varnade av en ängel och flydde till Egypten. Det finns bara någon enstaka berättelse om Jesu uppväxt, så det verkar nästan som at det inte är så mycket som hänt under hans barn- och ungdom. Istället återupptas berättelsen när han är i 30-årsåldern.

Lektionsförfattare: Traxy