Mytologi 705

Izanagi och Izanami

När Izanami dog (genom att hon blev ihjälbränd av eldguden när han föddes) så hamnade hon i Yomi, underjorden eller de dödas rike. Izanagi bestämde sig för att han skulle gå till underjorden för att få tillbaka som älskade igen eftersom han inte stod ut med sorgen han kände efter hennes död.

Izanami sa att hon skulle ta upp det med underjordens gudar och att han absolut inte fick titta på henne, men han kunde inte låta bli, han ville se henne igen. Så han tog en tand ifrån sin hårkam och tände eld på den för att skapa en fackla som han kunde skina på henne med. När han fick syn på henne förfärades han eftersom hon inte var den vackra gudinna han kom ihåg utan ett ruttnande och maskätet lik. När han såg det så vände han om och flydde.

Izanami blev sårad och rasande över att hennes älskade flydde ifrån henne och sände därför en hel hord av demonhaggor efter honom. Vid ingången till underjorden hittade han tre persikor som han kastade mot horden och lyckades stoppa dem, men nu hade även Izanami förvandlats till en demon och jagade honom. Hon hann dock inte ifatt honom utan han lyckades stänga in henne i underjorden med ett stort stenblock. De upplöste äktenskapslöftena till varandra denna sista gång som de konfronterade varandra.

Diskussionsuppgift: Eleverna ska i helklass diskutera vilka skillnader och likheter den Japanska myten har med historien om Orfeus och Eurydike i den Grekiska mytologin och den om Yama och hans syster i den indiska mytologin.

Lektionsförfattare: Angfiel