Sex och Samlevnad 6EXAMINATION

SOS6d

ON-instruktion

Eleverna kommer in i klassrummet och får veta vilket av dessa två examinationer de måste göra (Du kan spela på att eleven får ett val mellan dem eller att examinatorn valt åt din elev). Antingen ta en trolldryck som simulerar en gravidiet under en veckas tid, eller så får de ta hand om en förtrollad docka för att få känna på ansvaret som kommer med att vara förälder.

Graviditet

  1. Om det blir det första alternativet så presenteras de med en liten flaska med en grådassig trolldryck i, denna ska drickas på plats och effekten är omedelbar. Drycken gör personen skengravid under ungefär en veckas tid. Under den veckan kommer de att uppleva alla stadier i att vara gravida: morgonsjuka, obalans i sin magi, hormonförändringar, svällande kroppsdelar, växande mage osv. Eleverna måste fortfarande gå på lektioner men om de är gravida är det för riskabelt för dem att utöva magi och de får därför bara studera teori!
  2. När veckan tar slut (de slipper förlossningsdelen av graviditeten utan slutar helt enkelt att vara "gravida" när drycken slutar verka.) så sitter de ner och skriver en reflektion om det de var med om under veckan.
  3. Anledningen är för att avskräcka flickor att bli gravida och för att ge pojkar förståelse i vad flickor går igenom.

Småbarnsförälder

  1. Om det istället blir det andra alternativet tilldelas de en spädbarnsdocka direkt på plats. Denna är förtrollad och antar till viss del anletsdragen hos sin “förälder”, som ögonfärg, näsa eller liknande. Förutom den förtrollningen finns ett flertal andra, som gör dockan mycket naturtrogen, t.ex så att den kan gråta, jollra, äta och sova. Under veckans gång kommer eleverna ha lektioner som vanligt och detta måste jongleras med barnet och andra åtaganden som kan dyka upp.
  2. Eleverna ska under den kommande veckan ta hand om dockan efter bästa förmåga. De kommer behöva göra allting som behövs för att hålla ett litet barn friskt och vid gott humör. Dockan kräver matning dygnet runt, behöver få sin blöja bytt och tröst när den gråter. Förtrollningarna är sådana att dockan blir väldigt krävande. Vid slutet av veckan lämnas dockan tillbaka och avläses för att ta reda på hur föräldern tagit hand om sin avkomma. Eleven ska även skriva en reflektion över hur det gått under veckan.
  3. Tanken bakom är att lära ungdomarna hur mycket ansvar som krävs för att ta hand om ett barn och avskräcka dem från att bli föräldrar för tidigt.

OFF-instruktion

VAD du ska göra: Har du svimmat? Det var väl synd eftersom det är karaktären som tvingas till den där tortyren - inte du som spelare! Du som spelare slipper nämligen utföra sakerna som står ovan - du ska bara beskriva i detalj hur din karaktär följer anvisningarna, och hur bra/dåligt det går för dem!

HUR du ska göra:
För denna uppgift ska du lämna in 2 spel till ÄA i ämnet. Du ska även lämna in en kortare text (minst 250 ord) som är din karaktärs reflektion över veckan som gått. Spelen kan du välja att spela med en annan elev som också är med i kursen, övriga andra personer på skolan eller att du helt enkelt skriver ihop egna speltexter till din karaktär.

Skriver du spelen själv ska dessa vara på minst 500 ord! Om du spelar dem mot en eller flera andra karaktärer ska din del av texterna matcha denna gräns. De ska skickas till ÄA i ämnet som betygsätter dem.

Poängen är att din karaktär ska spelas när den visar någon av de generella symptomen eller uttrycker sina känslor inför hela situationen. Utveckla din karaktärs tankar, känslor och upplevelser på ett trovärdigt sätt.

NÄR du ska göra: När du vill, men gärna så snart du kan!

Kom ihåg: