Trollformellära 7FUTT

-

ON-instruktion

Välj ett av de tre alternativen nedan. Alla formler skall vara ickeverbala om möjligt. Eleven får två försök på sig att utföra varje formel. Två poäng dras av om formeln inte är ickeverbal. Två poäng dras av om eleven inte klarar formeln på första försöket. Ifall effekten inte riktigt är fullständig ges i regel en till två poängs avdrag. Större fel ger tre poängs avdrag eller mer. Det går inte att ge negativa poäng på utförandet av en trollformel.

Betygsättning

Poängen på uppgifterna och betygsgränserna är bara riktlinjer och ämnesansvarig behöver inte använda varken poängsättning eller betygsgränser. Elevspelaren kan själv ge ett förslag på poängsättningen eller välja att inte använda den över huvud taget.

Alternativ 1

 1. Ändra färg på en glasburk till gul och gör den okrossbar. (2p + 2p)
 2. Få glasburken att sväva framför dig när du går tvärs över rummet. (4p)
 3. Fyll glasburken med vatten. (6p)
 4. Häll bort en del av vattnet i glasburken och få det att fyllas på igen. Avslöja vilken förtrollning burken utsatts för. (8p + 8p)
 5. Demonstrera en sueprsinnesförtrollning på dig själv. (10p)
 6. Demonstrera två valfria förtrollningar. (2p för formel som lärs ut tredje året, 4p för fjärde året, 6p för femte året, 8p för sjätte året, 10p för sjunde året. Extrapoäng om formeln inte tagits upp ännu.)

Facit: 1) Lusterabeus Croceus och Infragilius. 2) Locomotor glasburk. 3) Aguamenti. 4) Repleo och Specialis Revelio. 5) Eximius Contrectum.

Alternativ 2

 1. Få vattnet i en bägare att torkas upp. (2p)
 2. Få bägaren att flyga ett varv runt rummet och slutligen landa på samma ställe som innan. (4p)
 3. Dubblera bägaren så att det blir tio likadana bägare. (6p)
 4. Gör så att ifall en ändring görs på en av bägarna så kommer samma ändring att göras på alla andra. Få en av bägarna att bli blå ifall man rör vid den. (10p + 10p)
 5. Avslöja ifall det finns några människor bakom ett svart skynke i rummet. (8p)
 6. Demonstrera två valfria förtrollningar. (2p för formel som lärs ut tredje året, 4p för fjärde året, 6p för femte året, 8p för sjätte året, 10p för sjunde året. Extrapoäng om formeln inte tagits upp ännu.)

Facit: 1) Droughtis. 2) Mobilicalix. 3) Geminio. 4) Protean och Etivitus plus ytterligare en formel. 5) Homenum Revelio.

Alternativ 3

 1. Demonstrera en snällhetsbesvärjelse på en hund. (2p)
 2. Förstumma hunden och få sedan effekterna av formlerna hunden utsatts för att försvinna. (6p + 6p)
 3. Gröp ur en stor träbit, ungefär stor som en stol och knuffa omkull den med en hård luftbubbla. (4p + 4p)
 4. Avslöja vilken formel som senast utförts med trollstaven framför dig. (8p)
 5. Utför en disillusioneringsförtrollning på dig själv. (10p)
 6. Demonstrera två valfria förtrollningar. (2p för formel som lärs ut tredje året, 4p för fjärde året, 6p för femte året, 8p för sjätte året, 10p för sjunde året. Extrapoäng om formeln inte tagits upp ännu.)

Facit: 1) Fieri Banus. 2) Silencio och Finite Incantatem. 3) Defodio och Protinus. 4) Prior Incantato. 5) Chamaeleus Humanum.

OFF-instruktion

VAD du ska göra: Har du svimmat? Det var väl synd eftersom det är karaktären som tvingas till det här - inte du som spelare! Du som spelare slipper nämligen utföra sakerna som står ovan - du ska bara beskriva i detalj hur din karaktär följer anvisningarna, och hur bra/dåligt det går för dem!

HUR du ska göra:
a) Spela detta över IRC/MSN/ICQ med en lärare i ämnet. Bestäm en tid/plats att göra det på eller haffa dem när du ser dem. Om spelet inte sker med den ämnesansvariga, utan en av de andra lärarna i ämnet, så måste loggen ändå skickas till den ämnesansvariga för godkännande och rapportering.
b) Skriv ett långt rollspelsinlägg om det och PM:a direkt till den ämnesansvariga.

Skriv om hur det känns för din karaktär när han eller hon gör provet, och vad de tänker. Tycker personen att det är svårt, eller är det hur enkelt som helst? Tar det lång tid? Är personen nervös för att inte få det betyg han/hon strävar efter? Är det deras favoritämne, eller är det värsta ämnet de någonsin haft och de ska bli glada att äntligen bli av med det?

NÄR du ska göra: När du vill, men gärna så snart du kan! Ju snabbare du bestämmer dig för hur du vill göra uppgiften, ju snabbare kan du genomföra den och skicka in den, och ju snabbare blir det rättat och ju snabbare får karaktären betyget.

Kom ihåg:

Lycka till!

Lektionsförfattare: Sparrow