Trollkonsthistoria 205

Trollstavar under bronsåldern

Tid på året lektionen ges: Sen sommartermin

Instruktioner

-

Ur läroboken:

Under bronsåldern användes fortfarande långa stavar av ”vandringstyp”. Den korta modell som dominerar idag skulle inte bli populär förrän under slutet av medeltiden.

Bronsåldersmagikerna var mycket förtjusta i att smycka ut sina trollstavar. Dels med brons, givetvis, som man också tenderade till att smälta in i kärnan i vissa fall i tron att det skulle göra magin starkare, vilket inte stämde, men det var också populärt att knyta tunna läderrep med utsmyckning i - exempelvis snäckor, pärlor eller religiösa symboler - runt staven och att snida in diverse mönster i trät.

De första riktiga trollstavmakarna hade uppstått. De ägnade sin tid åt att hitta olika kärnor – man experimenterade med mycket, varav de flesta var saker dagens trollstavsmakare skulle fnysa åt – och tillverka stavarna. Fortfarande gjordes de generellt på beställning, istället för att låta staven välja trollkarlen. Om en magikers magi var svagare än andra för att trollstaven inte var väl matchad ansågs det bero antingen på att trollstaven var svag eller, vanligare, att magikern var det.

Lektionsförfattare: Embli