Trollkonsthistoria 303

Första svartalfsupproret

Tid på året lektionen ges: Tidig sommartermin

Instruktioner

-

Ur läroboken:

Tillverkarna av Magiska Föremåls gille utlyser en strejk den 5 maj 1745 i protest mot de höjda priser på importerade textiler som svartalfen Senrir den Segdragna drivit igenom. Gillen i andra europeiska länder följer snart efter. De hade många skickliga lobbyister på sin sida, bland de mer kända här i Storbritannien var Ethan Moore som inte bara höll brandtal och samlade in protestlistor utan också hungerstrejkade i en vecka för att demonstrera hur hans sju barn skulle behöva svälta om priserna inte sänktes.

Den 14 juli 1745 utlystes ett importförbud mot asiatiska tyger över så gott som hela det magiska Europa. Det var nära att orsaka ett krig med fjärran östern men det undveks delvis genom skickliga diplomaters arbete, delvis genom att förbudet snart skulle hävas. Svartalferna utlyste nämligen sin egen strejk tre dagar efter förbudet. Natten som följde bröt trollkarlarna sin strejk och hävde importförbudet. Man kunde nu sälja egna tyger billigare än svartalfernas varit, samtidigt som de ursinniga svartalferna vägrade vara strejkbrytare och återgå till sin egen import om inte deras krav uppfylldes.

Den 24 juli 1745 mördade de tre svartalferna Berin den Benige, Fraqer den Fasansfulle och Irfin den Ivrige en grupp trollkarlar som just sålt importerade tyger. Det blev startskottet för ett åtta år långt blodigt uppror. Många dödades på båda sidor och svartalferna gjorde sig kända för att vara ett släkte som mördade med skräckinjagande fantasifullhet.

Senrir den Segdragne hade hela tiden varit svartalfernas självskrivne ledare, den som enade dem och hindrade dem från att slåss inbördes. När han stupade den 8 april 1752 kunde ingen lika stark ledare ta hans plats. Upproret fick inget officiellt slutdatum, inga kontrakts skrevs men våldsamheterna blev mer och mer sporadiska och i slutet av 1753, året efter att Senrir dött, erkände svartalfer i allmänhet att upproret inte längre pågick.

Ekonomin låg i spillror – det dröjde in på 1900-talet innan Galeonen återfått större delen av sitt forna värde – och det såg ut som om relationen mellan trollkarlar och svartalfer aldrig skulle återhämta sig. Bitterheten var stor på båda sidor och det första upproret skulle inte bli det sista.

Lektionsförfattare: Embli