Trollkonsthistoria 305

Tredje svartalfsupproret

Tid på året lektionen ges: Tidig sommartermin

Instruktioner

-

Ur läroboken:

När det andra svartalfsupproret tog slut år 1790 trodde man att ett tredje skulle bryta ut bara månader efteråt. Att det inte hände förrän 1822 förvånar fortfarande historier. Den största anledningen var att många sidor dels var rädda, dels att stora delar av de mer energiska, krigsföra vuxna hade dött. Det tredje upproret kom att utkämpas främst mellan yngre generationer, av vilka de flesta inte ens varit födda när det andra tog slut.

Det började med ett pubslagsmål i Prag som spårade ur. Puben i fråga, Enhörningen, totalförstördes och många av de inblandade dog. Hur det hela började har man än idag inte fått någon klarhet i. Liknande slagsmål började på andra ställen i Europa, ofta med få eller inga dödsfall. Försvinnanden och mord började igen ett par månader in i det tredje upproret. Ändå gick det långsammare den här gången. Man hade lärt sig av det andra upprorets katastrof och tog det mer försiktigt. Många skulle komma att bli dödade men den stora majoriteten var unga trollkarlar och svartalfer som själva sökt sig till konflikten, inte personer som råkat befinna sig på fel plats vid fel tillfälle eller politiker.

Upproret var lättare för politikerna att kontrollera men det kunde inte kväsas. Entusiasterna hade till sin fördel att de dels inte omedelbart dog allihop och därför kunde fortsätta, dels att de växt upp med att förbereda sig och planera inför att ta upp fanan och fortsätta med upproren.

De äldre generationernas trollkarlar var splittrade. Många var bittra och ansåg att ungdomarna inte visste hur en riktig strid såg ut. Andra uppmuntrade dem, fyllda av hat mot svartalferna. Vissa deltog i den nya konflikten vid sidan av sina barn och barnbarn. Andra var trötta på allt var uppror heter och vågade drömma om en lång, kanske permanent fred. Vad svartalferna tyckte vet man inte så noga. Ingen frågade dem då och de har i efterhand vägrat diskutera alla upproren.

År 1834 enades trolldomsministerierna om att göra slut på upproren genom att arrestera alla trollkarlar som det fanns minsta misstanke om ville uppmuntra våldsamheterna. Det var en effektiv taktik som fick igenom sitt mål men den gjorde också att många kände sig förrådda av sina ministerium. Än idag – nästan 200 år senare – finns det familjer som vägrar att lita på politiker av just den anledningen.

Lektionsförfattare: Embli