Trollkonsthistoria 409

Alan Lee Orville

Tid på året lektionen ges: Mitten av sommarterminen

Instruktioner

-

Ur läroboken:

Alan Lee Orville föddes i Essex år 1672. Hans föräldrar hette John och Bethany Orville och han hade två syskon, tvillingsystern Alexandra och den fem år yngre brodern Darden. Den senare är känd för sina upptäckter sina upptäckter inom förvandlingskonsten och sitt försök att mörda den dåvarande chefen för S:t Mungos.

Alan Lee sorterades in i Gryffindor på Hogwarts och blev prefekt under sitt femte år. Han gick vidare till att jobba på ministeriet där han skötte samarbete mellan brittiska vattufolk och trollkarlar. Han skötte sitt arbete väl och skaffade sig vänner bland vattufolket, vilket få britter och inte alltför många personer överhuvudtaget gjort tidigare. Han talade deras språk flytande och tillbringade stor del av sin tid tillsammans med dem under vattnet. Oftast använde han gällgräs men han hade också en lång rad andra metoder för att kringgå problemet med människors oförmåga att andas under vattnet.

Så i maj 1703 sa Alan Lee upp sig från sitt jobb och tillkännagav sina planer på att permanent bosätta sig i en vattufolkskoloni och genomgå ett ritual som han översatte som jaga-partner-band och liknade vid ett äktenskap med en av dess medlemmar. Han översatte också sin älskades namn som Lugnström-cirklar-spjut och försökte presentera henne för sin familj, som genast avsa sig allt släktskap med Alan Lee.

Partnerskapet orsakade ett visst rabalder och det talades om att dra upp Alan Lee ur vattnet och ställa honom till rätta för brott mot mänskligheten och allmänt hyfs. Det blev inget av med den saken. Ett par år senare genomförde Darden sitt mordförsök och överskuggade sin brors rykte. Det finns ingen dokumenterad kontakt med Alan Lee efter de första åren under vattnet och man vet inte vad som hände med honom, om han gick upp på land igen, dog eller levde ett långt liv tillsammans med sin nya familj.

Det har i efterhand frustrerat många experter, för även om man vet att Alan Lee och Lugnström-cirklar-spjut var den första människa/vattufolk-relationen i modern tid (det finns obekräftade historier om liknande partnerskap i tidigare historia, särskilt populärt bland de gamla grekerna och vikingarna) men man vet inte hur det gick för dem eller om de hade några barn. Halvblod mellan människor och vattufolk är möjligt, det finns minst tre senare exempel men det är möjligt att Alan Lee var före dem.

Lektionsförfattare: Embli