Trollkonsthistoria 410

Turnering i Magisk Trekamp

Tid på året lektionen ges: Sen vårtermin

De tre mest kända magiskolorna i världen är Hogwarts, Beauxbatons och Durmstrang. De tre skolorna har under vissa perioder varit måna om att framställa sig själva som eliten, högt över andra skolor. När olika samarbeten inom trion startats har det ofta varit med det i baktanke. Det i särklass mest kända samarbetet är Turneringen i Magisk Trekamp.

Den första turneringen hölls 1294. Skolorna representerades av varsin elev. Representanterna valdes av Den Flammande Bägaren, ett magiskt och opartiskt föremål. Tävlingen hölls vart femte år och skolorna turades om att vara värdar. De två skolor som inte var värdar tog inte med sig alla sina elever, utan valde ett stort eller litet antal som man trodde var mer troliga att bli valda. Det betydde ofta lite äldre elever och när unga representanter valts kom de nästan uteslutande från värdskolan. Man var fortfarande tvungen att anmäla sig för att kunna bli vald. När en representant väl blivit utvald kunde hen inte längre dra sig ur tävlingen.

Tävlingen innehöll tre grenar som poängsattes av domare bestående av skolornas rektorer och ibland även ministerierepresentanter. Det fanns också andra traditioner, som att man höll en julbal. Vinnaren av turneringen vann 1000 galleoner och "evig ära". Hogwarts har vunnit tävlingen 63 gånger.

Turneringens grenar var olika varje år men alltid mycket farliga. Det var många deltagare som dog och ibland också andra. Det sista året tävlingen hölls, 1792, skulle representanterna fånga en basilisk som istället bröt sig ut och allvarligt skadade domarna. Efter det beslöt man att tävlingen skulle upphöra.

Ett flertal försök att återuppliva turneringen har gjort men alla har misslyckats.

(Källa: The Harry Potter Wiki)

Lektionsförfattare: Embli