Trollkonsthistoria 503

Ailís Mag Raith och det Enade Irländska Trolldomsministeriet

Tid på året lektionen ges: Sen vårtermin

År 1899 grundade en grupp Irländska magiker vad de kallade det Enade Irländska Trolldomsministeriet. Det skulle styra över ett enat, självständigt Irland.

Gruppen bestod av 38 medlemmar och leddes av Ailís Mag Raith. Varken det brittiska eller det irlänska ministerierna erkände organisationen. Det irländska ministeriet sa i ett uttalande att de sympatiserade med gruppens mål men att det redan fanns ett irländskt ministerium och att de inte uppskattade försök att bli undergrävda.

Ailís Mag Raith anhölls i Irland för högförräderi men frisläpptes. Hon flyttade därefter till Nordirland där hon fortsatte sitt politiska engagemang.

Det Enade Irländska Trolldomsministeriet splittrades efter att ha misslyckats med att få folkets stöd, vilket Mag Raith såg som ett personligt svek.

Den 14 mars 1909 kom hon till S:t Mungos och berättade att hon blivit förgiftad. Hon pekade ut ett stort antal misstänkta, av vilka många var hennes tidigare ministrar. Botarna diagnostiserade henne istället med hippogriffkoppor. Hon vägrade acceptera diagnosen och den 22 mars lämnade hon sjukhuset och reste hem igen. Hon skickade ugglor till ett stort antal giftexperter världen över men den 26 mars, innan hon hunnit få några svar, avled hon i sömnen.

Senare skulle yngre politiska aktivister för ett enat, självständigt magiskt Irland ta upp Mag Raith som en symbol och vidhålla att hon hade blivit förgiftad. Man anklagade de engelska botarna för att ha mörkat händelsen och Fintan O'Brien - en gång Mag Raiths vice trolldomsminister i deras organisation - för att ha utfört mordet. O'Brien attackerades vid två tillfällen, år 1934 och 1940, av anhängare till teorin. Efter den andra attacken flyttade han och hans familj till Kanada.

Lektionsförfattare: Embli