Trollkonsthistoria 701

Pjäser om Wandswood

Tid på året lektionen ges: Tidig hösttermin

Instruktioner

-

Ur läroboken:

En del av pjäserna som skrevs under den brittiska magistaden Wandswoods existens utspelade sig naturligt nog där. Många har sen dess gått förlorade – särskilt de riktigt tidiga – men ett åttiotal finns bevarade. Av dem finns det ett par som fortfarande regelbundet sätts upp. Det mest kända exemplet är förmodligen Giftmörderskan från Wandswood, som handlar om en historisk person och skrevs kort efter hennes död.

Ändå var det efter att staden förstördes som teatervärlden verkligen började intressera sig. Det går i vågor men än idag låter manusförfattare sina verk utspela sig där, eftersom man har en romantisk fascination för den förlorade staden.

Ett par exempel är Syster Vampyr, vars original skrevs 1940 och har fått motta mycket kritik för historiska tvivelaktigheter och det faktum att den anonyma författaren använde riktiga familjers efternamn till osympatiska karaktärer. Den spelas idag enbart i reviderad version där namnen bytts innehåller en romans mellan två män.

Barn av Wandswood skrevs 1986, Glöd 1994, Försvunnen Sökare 2002 och Josephina 2010. Det är bara några av de pjäser som skrivits i modern tid och utspelar sig i staden. Alla fyra antingen centreras runt eller innehåller en romans, vilket de allra flesta så kallade post-Wandswood pjäser gör. År 2012 publicerade Desmond Gage en avhandling om fenomenet.

Lektionsförfattare: Embli