FAQ: Antagning

Att skapa sin första karaktär och skriva bakgrund (Sektion A)

 1. Får man spela Harry Potter eller någon av de andra karaktärerna ifrån böckerna/filmerna?
 2. Kan man spela t.ex. en drake eller en hippogriff?
 3. Kan man spela spöke på Hogwarts?
 4. Jag vill spela professor! Hur gör jag?
 5. Hur gör man om man vill spela ett tvillingpar?
 6. Får man spela en renblodig karaktär?
 7. Hur många karaktärer får man ha?
 8. Vad ska min karaktär heta?
 9. Varför blir mitt namn inte godkänt?
 10. Hur lång tid tar det innan jag blir godkänd?
 11. Hur vet jag om mitt namn eller bakgrund blivit godkänd?
 12. Hur gör jag när jag vill skriva en bakgrund?
 13. Får man skriva i bakgrunden vad namnet man valt betyder?
 14. Får man själv välja vilket elevhem ens karaktär kommer till?
 15. Frågor om karaktärernas husdjur:
 16. Var skickar jag bakgrunden?
 17. Vad gör jag om min bakgrund inte blir godkänd?
 18. Hur lång tid tar det från att man skickar in bakrunden tills man blir elev?
 19. Hur vet jag vilket elevhem min karaktär hamnat i?
 20. Hur lång tid tar det innan min karaktär syns på hemsidan? Varför syns min karaktär inte på hemsidan?
 21. Kan man läsa exempel på hur godkända bakgrunder ser ut någonstans?
 22. Varför måste jag börja spela just förstaårselev?
 23. Finns det någon maxlängd på bakgrunden?
 24. Får karaktären komma ifrån ett annat land än Storbritannien/Irland?
 25. Vad gör jag om jag glömmer bort vilket namn jag skickade in och som blev godkänt?
 26. Kan jag börja skriva bakgrund även om mitt karaktärsnamn inte blivit godkänt än?
 27. Hur lång tid tar det innan jag får en bakgrund?
 28. Kan min karaktär vara mugglarfödd men ha en släkting (t.ex. farbror eller moster) som är magiker?
 29. Får man vara ormviskare/metamorfmagus? Kan man vara animagus?
 30. Räcker det med för- och efternamn eller måste man ha med mellannamn också?
 31. Börjar alla elever i ettan?/Kan man börja direkt i tvåan/trean/fyran/femman?
 32. Vad är en bakgrund?
 33. Kan min karaktär vara religiös? Finns religion i Magivärlden?

Att skapa ytterligare karaktärer (Sektion B)

 1. Hur anmäler jag en ny elev om jag redan har en?
 2. Hur många karaktärer får man ha?
 3. Får man ha elever i olika elevhem?
 4. Kan man spela t.ex. en drake eller en hippogriff?
 5. Kan man spela spöke på Hogwarts?
 6. Jag vill spela professor! Hur gör jag?
 7. Kan man spela husalf?
 8. Kan man spela någon som bor i en tavla?

Sektion A: Att skapa sin första karaktär och skriva bakgrund

C1. Får man spela Harry Potter eller någon av de andra karaktärerna ifrån böckerna/filmerna?

NEJ. Karaktärerna i böckerna tillhör JK Rowling, och det är hon som har beslutanderätt vad gäller dem. Vi kan inte gå in och sno åt oss hennes karaktärer och tro att vi vet hur de uppför sig i varje given situation. Det är hon som skapat dem, så om de skulle dyka upp (vilket de inte kommer att göra) så skulle det endast vara om JK Rowling blev medlem i SH och spelade dem själv. Det mycket mer kreativt att skapa en egen karaktär, hitta på en bakgrund och spela den. Man lär sig mycket av det - inte minst utvecklar man sitt skrivande något oerhört! Och dessutom - hur skulle det se ut om alla ville vara Harry Potter eller Snape?

C2. Kan man spela t.ex. en drake eller en hippogriff?

Har du inte skapat någon karaktär i SH förut så kan du bara ansöka om att spela elev på Hogwarts. När du har spelat med din elev i en månad så kan du ansöka om andra saker. Se sektion B nedan.

C3. Kan man spela spöke på Hogwarts?

Ja, om du redan har en elevkaraktär och har spelat med den i en månad. Det kryllar av spöken på slottet, så du behöver inte ens be om lov för att få hemsöka stället med tillfälliga spökkaraktärer. Om du vill göra ditt spöke officiellt och att den ska listas på hemsidan så måste du skriva en bakgrund till den. Se FAQ: Spöken för mer information.

C4. Jag vill spela professor! Hur gör jag?

Du skaffar en elev först, så att vi lär känna dig lite bättre, ser hur du spelar och hur aktiv du är. Du måste ha haft din elev i minst en månad innan du kan ansöka till en ledig lärarpost, om det finns någon sådan.

C5. Hur gör man om man vill spela ett tvillingpar? Ansöker man om dem var för sig eller tillsammans?

Vi godkänner för närvarande inga fler tvillingkaraktärer, då vi redan har flera tvillingpar på skolan, och så vanligt förekommande i verkliga livet är det inte med tvillingfödslar. Se SL-beslutet om tvillingar för mer information.

C6. Får man spela en renblodig karaktär?

Ja, eftersom de inte gör någon skillnad på renblod och helblod på engelska så betyder det att alla med två magikerföräldrar egentligen kan kallas renblod. Istället har vi ett annat system. En släkt kan vara låg- eller mellanstatus utan att man behöver söka tillstånd ifrån spelledarrådet. Lågstatussläkt i böckerna är t.ex. familjen Weasley. Högstatussläkter (t.ex. Malfoy i böckerna) finns det bara ett visst antal platser till och dessa har valts ut av spelledarna. En släkt kan bara bli högstatus i SH om någon av spelarna som har en högstatussläkt slutar eller blir så inaktiva att de rensas ut. Vill du tillhöra en av dessa högstatussläkter så kan du fråga någon av de nuvarande släktenas överhuvud ifall du får skapa en karaktär som ingår i deras släkt. Se forumavdelningen "Släktforskning" (kräver att du har ett konto och är inloggad) för mer information.

C7. Hur många karaktärer får man ha?

Så många du orkar med att spela, men du får bara ha en elev per årskurs samtidigt (se OFF-regler för mer information). Låter det konstigt? Faktiskt inte - det är enormt förvirrande att spela två karaktärer på samma nivå, för det är lätt att glömma vem av eleverna man gjort en viss lektion med. Dessutom så brukar det få en att tänka efter lite när det gäller att skaffa karaktärer, så att man inte bara skaffar tio på en gång och sedan tar bort dem igen för att det blev för jobbigt att spela dem.

C8. Vad ska min karaktär heta?

Det får gärna vara typiska engelska namn (Harry, Susan, Mary, Peter, etc. med efternamn som Jones, Roberts, Brown och liknande) - särskilt om karaktärens föräldrar bägge är mugglare; eller lite mer exotiska namn eftersom Storbritannien har en mängd invånare som härstammar från andra länder, främst Asien (Indien, Pakistan, Kina, Japan, Hong Kong, Vietnamn, Thailand, Bangladesh, etc.) - Padma och Parvati Patil och Cho Chang i böckerna är exempel på detta. Eftersom Hogwarts' upptagningsområde dessutom innefattar tre gaelisktalande länder (Irland, Skottland och Wales), så kan man ha gaeliska namn också; exempel på detta är t.ex. karaktären Maighréad Ó Raghallaigh (som heter Margaret O'Reilly på engelska).

Renblodsmagiker har gärna lite "speciella" namn: Gyllenroy Lockman, Albus Dumbledore, Lucius Malfoy, Minerva McGonagall, Cornelius Fudge, och liknande, så även lite ovanligare namn fungerar. De är ofta inspirerade av latin och mytologi. Din karaktär får inte heta samma sak som någon i böckerna/filmerna, eller något som är för likt ett sådant namn.

En tumregel är om din elev är 100% mugglare, så ska de ha ett normalt namn. Är eleven 100% magiker så kan de ha ett "konstigt" namn, men de måste inte ha det. Är det 50-50 mugglare och magiker så är det oftast vanligare med ett vanligt namn. Tänk på vilken sorts namn som förekommer i böckerna och hitta på något i samma stil, något namn du kan föreställa dig skulle kunna passa in i böckerna eller i det brittiska samhället. För att förenkla det hela lite för både dig själv och Sorteringshatten, använd gärna rutan för motivering till namnet i ansökningsformuläret om det är ett namn som är ovanligt eller verkar konstigt. Där kan du skriva precis varför du tycker att din karaktär ska heta det du vill att de ska göra. Du kan t.ex. skriva att det är ett gaeliskt namn, att karaktärens farfar är från Korea och liknande.

C9. Varför blir mitt namn inte godkänt?

Det står i emailet du får till svar. Det står att ditt namn inte är godkänt, och orsaken till detta. Hogwarts' upptagningsområde för elever i böckerna och det här rollspelet är de Brittiska öarna (England, Skottland, Wales, Nordirland och Irland). Därför ber vi dig tänka på det när du ska anmäla en ny karaktär.
- Namn som "Stina Johansson", "Anders Svensson" och liknande kommer inte att godkännas, eftersom de är för svenska.
- Namn som kommer från böckerna (t.ex. Harry Potter, Hermione Granger, Weasley, Malfoy och liknande) kommer heller inte att godkännas, lika lite som Belgarion, Polgara, Merlin, Gandalf, Rand al'Thor, Elayne Trakand, Yoda, Luke Skywalker, James Kirk och andra namn från andra böcker/filmer.
- Folk som anmäler ett forumnamn eller annat användarnamn istället för ett karaktärsnamn underkänns. Vad du heter i forumet är en sak, karaktären en annan. Heter DU "Zuperg00zig_93" i förnamn på riktigt? Du kanske har det som användarnamn i forumet, och då skriver du i det i anmälningsformulärets fält för just forumnamn. Karaktärsnamnet är vad din figur i spelet heter. Då är "Zuperg00zig_93" inte ett godkänt förnamn. Karaktärens namn ska vara ett riktigt namn, med både för- och efternamn. Du kan å andra sidan ha din karaktärs namn som forumnamn om du vill, det gör inget.

C10. Hur lång tid tar det innan jag blir godkänd?

Som det mesta i SH så sker det inte automagiskt. När du skickar in ansökan om karaktärsnamn så skickas det som ett mail till Antagningskommittén. Du får svar så snart en sorteringshatt har haft tid att läsa mailet, bedöma namnet och skriva svar, vilket i sin tur beror på hur upptagen med verkliga livet personen i fråga är. Alla med officiella poster på SH jobbar med detta på sin fritid för att de tycker det är roligt. Eftersom SH är en hobby och inte ett arbete så betyder det att verkliga livet kommer i första hand, SH i andra, oavsett vem man är. Alltså kan det ta allt ifrån fem minuter till flera dagar att få svar på din anmälan. Tjat uppskattas inte, så om du inte fått svar på 48 timmar, förtvivla inte. Har du inte fått svar efter en vecka, skicka in anmälningen igen, för då har den förmodligen inte kommit fram av någon anledning, eller så har din epostleverantör (t.ex. Hotmail, Yahoo, Spray) blockerat svaret i tron att det var spam. Upp till en vecka kan du räkna med, alltså, och det gäller även svar på inskickade bakgrunder.

C11. Hur vet jag om mitt namn eller bakgrund blivit godkänd?

Du får svar via mail som talar om ifall namnet/bakgrunden blivit godkänd eller inte. Om namn/bakgrund inte blivit godkänd får du en motivering till detta så du vet vad som är fel. Har bakgrunden blivit godkänd får du ett mail som ser ut precis som brevet Harry fick i första boken.

C12. Hur gör jag när jag vill skriva en bakgrund?

Först måste du ha anmält ett namn och fått det godkänt. Om det blir det så får du ett mail där det står precis vad som förväntas vara med i en bakgrund, hur lång den måste vara och var den ska skickas när den är färdig. Se även "Bakgrund till Hogwartselever (guide)".

C13. Får man skriva i bakgrunden vad namnet man valt betyder?

Om det är relevant. Är det karaktärens föräldrar som valt namnet p.g.a. det betyder något alldeles speciellt för dem så kan du skriva det. Är det däremot något som du valt för att din hund/katt/mormor eller vad det nu kan vara hette det så ska det inte skrivas där, eftersom det har med dig att göra och inte din karaktär. Så ja, ha jättegärna med betydelsen av karaktärens namn, men bara om det är betydelsefullt för karaktärens liv så att säga.

Exempel:
JA: "Pomona Starflower Pomeroy fick namnet Pomona ifrån en romersk växtgudinna, och Starflower eftersom de är hippies."
NEJ: "Siobhan heter som hon gör för att jag tycker det är ett coolt namn."

C14. Får man själv välja vilket elevhem ens karaktär kommer till?

Ja och nej. Det är du som skriver en karaktärsbakgrund, där du beskriver saker som hur din karaktär ser ut, vad de tycker om, hur de är som personer och var de kommer ifrån. Det är det som Sorteringshatten läser och utifrån det bestämmer i vilket elevhem du ska hamna. Om du vill hamna i Slytherin, så får du se till i bakgrunden att din karaktär passar in där och inte i något annat elevhem. I antagningsformuläret kan du fylla i vilket elevhem du TÄNKT dig att eleven ska hamna i, men det är upp till dig som bakgrundsförfattare att skriva så att karaktären verkligen passar in där. Därför är det viktigt att man är noga med att skriva vilken sorts person ens karaktär är och vad de har för personlighet. Man kan ju skriva bakgrunden så att man säkert hamnar i ett visst elevhem (t.ex. "Draco Malfoys familj är magiker sedan långt tillbaka i tiden, han är elak och självupptagen" = Slytherin), men det är Sorteringshatten som godkänner bakgrunder och därmed bestämmer var man hamnar. Du kan med andra ord inte "önska dig" ett visst elevhem, utan får helt enkelt se till att din karaktär har en personlighet som gör att de bara kan placeras in i just "ditt" elevhem! Ju tydligare du gör karaktärens personlighet, ju enklare är det för Sorteringshatten att placera den i ett elevhem!

C15. Frågor om karaktärernas husdjur:

- Får karaktären ta med sig djur till skolan eller skriva i bakgrunden att ens karaktär tar med sig djur?
Naturligtvis. De sorters djur man får ta med sig är katt, padda, råtta eller uggla.
- Kan karaktären ha två djur?
Nej. Enligt böckerna är det bara ett husdjur som gäller per elev.
- Får man ha med sig en papegoja eller annan fågel istället för en uggla?
Nej.
- Om man frågar riiiktigt snällt, kan man inte få ha en orm eller ett annat djur med sig?
Nej, nej och åter nej! Katt, padda, råtta eller uggla - punkt.

C16. Var skickar jag bakgrunden?

Genom att svara på ett av mailen du fått av Sorteringshatten, förslagsvis. Om du har tagit bort dem skickar du bakgrunden till antagning snabel-a svenskahogwarts.com.

C17. Vad gör jag om min bakgrund inte blir godkänd?

I mailet du får där det står att den inte är godkänd så står det också varför den inte är det. Läs igenom din bakgrund igen samtidigt som du tittar på det Sorteringshatten skrivit så förstår du kanske vad som menas. Kanske är det lite osannolikt att din karaktärs mamma var vampyr, trots allt... ;) Om bakgrunden inte godkänns så skriver man om den genom att ändra på de saker som Hatten sagt till om, tills den BLIR godkänd. Om du inte har tålamod att göra det är nog SH ingen plats för dig, tyvärr. Det bästa är att se till att den inte behövs skrivas om från första början. Ett tips är att låta någon annan läsa den innan den skickas in, som dessutom har läst vad den ska innehålla. Någon annan kommer nästan garanterat hitta något du inte tänkt på som är fel. Har man ingen som kan/vill läsa bakgrunden åt dig, så kan man vänta tills dagen efter och läsa om den själv innan man skickar in den. Tänk på att ta med det som står att du måste ha med, och att inte överdriva. Din karaktär är inte bäst i världen på allt och kan alla trollformler redan innan de börjat på skolan, och så vidare. Undvik sådana saker och följ mallen så ska du se att bakgrunden snart blir godkänd. Du kan också läsa andras bakgrunder och se hur de har skrivit ifall du vill få lite inspiration.

Vanliga orsaker till underkännande och vad du kan göra för att låta bli dem:
- Bakgrunden är för kort. Den ska vara minst 500 ord lång (ca en A4-sida om du skriver med Times New Roman storlek 12).
- Kolla igenom stavningen. Sorteringshatten blir vansinnig om det står "e" eller "é" istället för "är", "ja" istället för "jag". Det ska vara ordentligt skrivet! (Det är stor skillnad på att slarva och att vara dyslektiker.) En bakgrund skriven på SMS/chattspråk blir garanterat underkänd.
- Bakgrunden ska vara skriven som en berättande text, inte bara uppstaplade frågor och svar av typen "Hårfärg: Röd".
- Tänk på att Hogwarts ligger i Storbritannien, inte i Sverige. I Storbritannien är husen av tegel (rött/brunt/sandfärgat tegel, inte vitt) inte trä och de kan vara vitrappade med korsvirkesdetaljer, postlådorna röda och inte gula, man kör på vänster sida av vägen istället för höger, man använder pund och pence istället för kronor och ören. Man föredrar att bo i hus istället för lägenhet, husen är dyrare än i Sverige trots att de oftast är mindre (Privet Drive i filmerna är ett nybyggt medelklassområde - är ens karaktärs familj utfattig så har de inte råd att bo i ett sådant område utan bor istället i ett hus som kommunen betalar).
- Kom ihåg att din elevkaraktär vid skolstarten är 11 år gammal. I Sverige går man i femman då. Om du är över 11 år, tänk tillbaka på när DU gick i femman. Var inte äldre elever ganska läskiga? Hur många elever rökte regelbundet? Det är inte förrän i trean de blir tonåringar (när man i Sverige går i sjuan) och kan börja bli rebelliska! Dessutom är de allra flesta elvaåringar inte över 160 cm och välutvecklade - de flesta har troligtvis inte ens börjat komma in i puberteten.
- Överdriv inte. En elvaåring är inte världens bästa quidditchspelare, eller kan allt om allting, eller kan alla trollformler som finns i HP-böckerna, eller är rikast i hela världen eller har kämpat mot Dödsätare. Inte ens Harry Potter.
- Var inte en karaktär ur böckerna, utan hitta på en egen figur. Om du är en plugghäst som har stora framtänder, rufsigt hår, vill gå i Gryffindor och har två mugglarföräldrar som är tandläkare... eller är en blond, elak, renblodig Slytherinare vars far är Dödsätare och typ Lord Voldemorts högra hand... eller en rödhårig, fattig Gryffindorare med en massa syskon, som bor i ett ruckel på landsbygden, och vars far jobbar på Trolldomsministeriet och samlar på elkontakter... då har du nog inte så bra fantasi. Definitivt inte om du är en föräldralös Gryffindorare som bor hos sina elaka släktingar och vars föräldrar dog när de försökte skydda sitt barn mot en Dödsätare, och föräldrarna dog men barnet överlevde och fick ett ärr i pannan och har glasögon... ;) Du kan skriva om dig själv om du vill, fast med namn och platser som passar in i Storbritannien, då. Skriv i så fall om hur du ser ut, vad du tycker om, hurdan du är och hur din familj är och så vidare - enda skillnaden är att du får en uggla med antagningsbesked ifrån Hogwarts i slutet av juli det år du är 11...

C18. Hur lång tid tar det från att man skickar in bakrunden tills man blir elev?

Som det mesta i SH så sker det inte automagiskt. Du får svar så snart Sorteringshatten har haft tid att läsa mailet, bedöma bakgrunden och skriva svar, vilket i sin tur beror på hur upptagen med verkliga livet personen i fråga är. Alla med officiella poster på SH jobbar med detta på sin fritid för att de tycker det är roligt. Eftersom SH är en hobby och inte ett arbete så betyder det att verkliga livet kommer i första hand, SH i andra, oavsett vem man är. Alltså kan det ta allt ifrån en kvart till flera dagar att få svar på din anmälan. Tjat uppskattas inte, så om du inte fått svar på 48 timmar, förtvivla inte. Har du inte fått svar efter en vecka, skriv och fråga varför. Dels kan det vara att Sorteringshatten behöver lite extra betänketid, eller att ditt mail inte kommit fram av någon anledning, t.ex. har kanske din epostleverantör (t.ex. Hotmail, Yahoo, Spray) blockerat svaret i tron att det var spam.

C19. Hur vet jag vilket elevhem min karaktär hamnat i?

Om du blivit godkänd och Sorteringshatten inte glömt att fixa in dig i rätt användargrupper i forumet, så ska du kunna se ett forum under kategorin "Hogwarts" som heter t.ex. "Ravenclaws sällskapsrum" eller liknande. Annars kan du titta i forumet under "Sorteringshatten", där finns det t.ex. "Gryffindor-bakgrunder", eller varför inte gå in på hemsidan under ON > Karaktärer > Elever? Kolla in där så ser du var din karaktär hamnat. Om du har skrivit en tydlig personlighet på dem så vet du redan vilket elevhem de kommer att hamna i.

C20. Hur lång tid tar det innan min karaktär syns på hemsidan? Varför syns min karaktär inte på hemsidan?

Din karaktär syns på hemsidan så snart en Sorteringshatt har lagt in dig där, vilket de gör när de godkänner din bakgrund och postar den i forumet. Om din karaktär inte finns med på hemsidan trots att du har varit godkänd i minst en vecka, så är det något skumt på gång. Rapportera detta i Reparo-forumet.

C21. Kan man läsa exempel på hur godkända bakgrunder ser ut någonstans?

Ja, det kan du göra i forumen i kategorin "Sorteringshatten". Där finns det flera olika avdelningar för olika bakgrunder, t.ex. lärare, Hufflepuff-elever och liknande. Trådarna är döpta efter vad karaktären heter och inom parentes står det vem som spelar karaktären och skrivit bakgrunden. Du får inte lov att kopiera någon annans bakgrund och använda den till en egen karaktär!

C22. Varför måste jag börja spela just förstaårselev?

Genom att ha en förstaårselev så kan man visa hur man rollspelar, och ifall man är duktig eller behöver utvecklas, vilket vi alla gärna hjälper till med. Se det som en slags test-period, på så sätt kan du själv komma in i spelet och känna på hur det är upplagt och så kan andra lära känna dig och se vad du är kapabel till. Man måste ju visa att man först och främst är beredd att vara aktiv och inte bara försvinna efter tre-fyra dagar. När du har spelat din elev i en månad du ansöka om att spela en lärare t.ex., om det finns lediga platser utannonserade i forumet. Man kan förstås också ha andra karaktärer, t.ex. i Magivärlden. Kanske vill du spela någon som jobbar på Ministeriet eller St Mungos?

Först och främst, för att få tillgång till alla spelbara forum så måste du skicka in en karaktär, en förstaårselev alltså, och då läggs man till i sitt elevhems användargrupp i forumet när bakgrunden godkänns, och då är det bara att sätta igång och ha skojsigt. Kravet för att skaffa en annan karaktär är att du haft din förstaårselev i en månad. Om du spelar förstisen i en månad och sedan hellre spelar en auror eller liknande, så kan du skaffa magivärldskaraktären först och sedan be om att få eleven utrensad om du inte vill ha kvar den.

C23. Finns det någon maxlängd på bakgrunden?

Nej, det gör det inte. Är det 10 sidor ordbajs så är det inte direkt uppskattat, men är det 10 välskrivna sidor så finns det ingen orsak till att en bakgrund inte kan vara så lång - eller till och med ännu längre! Sorteringshattarna har annat att göra än att läsa romanlånga bakgrunder, så gör dem helst inte längre än ca fem sidor, för det är gott om tid/plats att ge en bra bild av vem din karaktär är som person.

C24. Får karaktären komma ifrån ett annat land än Storbritannien/Irland?

Mja, helst inte. De ska allra helst komma ifrån Storbritannien/Irland om de ska gå på Hogwarts - det är trots allt i Storbritannien som skolan ligger. Man kan inte komma ifrån Skandinavien eller Frankrike (eller ha föräldrar därifrån) idag, eftersom det redan finns tillräckligt med karaktärer som har föräldrar därifrån.

C25. Vad gör jag om jag glömmer bort vilket namn jag skickade in och som blev godkänt?

Det står i mailet du fick där det står att ditt karaktärsnamn är godkänt. Om du inte har kvar det mailet, kontakta Sorteringshatten genom att skicka ett mail till antagning snabel-a svenskahogwarts.com och fråga.

C26. Kan jag börja skriva bakgrund även om mitt karaktärsnamn inte blivit godkänt än?

Ja, det kan du, men du kan behöva skriva om den när namnet blir godkänt, eftersom du i samma meddelande får veta vad som ska finnas med i bakgrunden.

C27. Hur lång tid tar det innan jag får en bakgrund?

Bakgrund är ingenting du får, det är något du måste skriva själv. Det är upp till dig hur snabbt du skriver ihop en och skickar in den.

C28. Kan min karaktär vara mugglarfödd men ha en släkting (t.ex. farbror eller moster) som är magiker?

Ja, det kan den.

C29. Får man vara ormviskare/metamorfmagus? Kan man vara animagus?

Nej, inte utan specialtillstånd ifrån SL. Animagus kan du ansöka om att få utbilda dig till, men först måste du ha spelat din karaktär i minst en månad. Kontakta SPELLEDARRÅDET för mer information.

C30. Räcker det med för- och efternamn eller måste man ha med mellannamn också?

Det räcker med för- och efternamn både i anmälningen av karaktärsnamn och i bakgrunden, men om du vill ha ett mellannamn på karaktären kan du ju alltid skriva in i bakgrunden.

C31. Börjar alla elever i ettan?/Kan man börja direkt i tvåan/trean/fyran/femman?

Alla elever är 11 år gamla när de börjar på Hogwarts, och då börjar de i ettan. Som helt ny spelare kan du inte ansöka om att få spela en karaktär som börjar direkt i en högre årskurs än just ettan. Du måste vänta tills du har spelat upp din första karaktär till andra året innan du kan ansöka om att skapa en karaktär som börjar direkt i en högre årskurs.

C32. Vad är en bakgrund?

Det är en beskrivande/berättande text som handlar om din karaktär, så att du vet hur han/hon ser ut, hur de är som personer och liknande.

C33. Kan min karaktär vara religiös? Finns religion i Magivärlden?

Magiker verkar inte ha någon religion, så om det är en karaktär som har magikerföräldrar och där mor-/farföräldrar också var magiker, så tror de inte på någon religion alls. Om din karaktär är mugglarfödd så kan de tillhöra vilken religion som helst. Religion är lite komplicerat, men är det en mugglarfödd elev så kan de tillhöra en religion, men är det en magikerfödd elev så har de ingen religion, om inte föräldrarna också var mugglarfödda. Är ena föräldern mugglarfödd och den andra magikerfödd så beror det nog lite på vem av föräldrarna som barnet tagit efter mest.

Sektion B: Att skapa ytterligare karaktärer

B1. Hur anmäler jag en ny elev om jag redan har en?

Först och främst - har din första elev slutat ettan än? Du får nämligen ingen ny karaktär godkänd förrän din första elevkaraktär har slutat ettan. För att anmäla en ny elev gör du precis som du gjorde första gången - följer länken på hemsidan.

B2. Hur många karaktärer får man ha?

Så många du orkar med att spela, tekniskt sett, men du får bara ha en elev per årskurs samtidigt. (Se REGLER: OFF) Låter det konstigt? Tro mig, det är enormt förvirrande att spela två karaktärer på samma nivå, för det är lätt att glömma vem av eleverna man gjort en viss lektion med.

B3. Får man ha elever i olika elevhem?

Ja, annat vore ju alldeles för tråkigt!

B4. Kan man spela t.ex. en drake eller en hippogriff?

Njae.

B5. Kan man spela spöke på Hogwarts?

Självklart! Det kryllar av spöken på slottet, så du behöver inte ens be om lov för att få hemsöka stället med tillfälliga spökkaraktärer! Om du vill göra ditt spöke officiellt och att den ska listas på hemsidan så måste du skriva en bakgrund till den. Se FAQ: Spöken för mer information!

B6. Jag vill spela professor! Hur gör jag?

Kolla först ifall det annonseras efter en ny lärare i något ämne på någon av skolorna i ett av forumen (Anslagstavlan > Information > Platsannonser för SKOLA). Finns det någon ledig post, följ instruktionerna i tråden för hur man ansöker. Vi godtar inte folk som lärare utan att de har minst en elev först, så att vi vet hur aktiv personen är och hur väl h*n spelar. Att vara professor är tidskrävande - vi förväntar oss att du kan logga in åtminstone tre gånger i veckan. Du kan behöva ha igång sju (eller fler!) lektioner samtidigt i ett och samma ämne! Orkar du verkligen det och har den tid som krävs?

B7. Kan man spela husalf?

Det låter kanske som en kul idé, men frågan är om du verkligen vill det. De syns överhuvudtaget inte någonstans på skolan (utom i köket, men dit är det väldigt få elever som försöker få tillgång och ännu färre som lyckas) och det enda de gör är att krypa inför människor och vara dem till lags. Dobby är undantaget som bekräftar regeln - och därmed så skulle det kräva spelledartillstånd att få spela en självständig husalf. Det är bättre att ha dem som ospelade karaktärer om det mot förmodan är absolut nödvändigt att råka springa på en.

B8. Kan man spela någon som bor i en tavla?

Tekniskt sett så skulle man kunna det, men hur kul är det? Du måste alltid vänta på att någon går förbi för att kunna ha någon att spela mot. Roligare att du har en tavla som en ospelad karaktär istället, så kan du ta fram den när du behöver den i ett spel istället för att du behöver skriva bakgrund och liknande.