FAQ: Forumen

OBS! Många vanliga frågor om hur forumet fungerar, hur man gör o.s.v., tas inte upp här eftersom de finns med i phpBBs allmänna forum-FAQ. Den här sidan handlar specifikt om SHs forum.

Inloggning

Hur gör man för att skaffa ett forumkonto?

Klicka på Bli medlem högst upp i högerkanten av forumet och följ instruktionerna. När du är färdig får du ett email med en länk att klicka på för att aktivera ditt konto. Detta är en säkerhetsåtgärd för att skära ner på spamkonton. Admin kollar ibland om det finns konton som väntar på aktivering och aktiverar dessa, men det sker inte regelbundet.

Hur loggar jag in i forumet?

Klicka på Logga in högst upp i högerkanten av forumet.

Får man gå med i forumet utan att ha en karaktär att spela med?

Givetvis! Du måste till och med ha ett (aktiverat!) forumkonto för att din karaktärsansökan ska bli godkänd. Man kan gå med i forumet utan att skaffa en karaktär också om man vill det, men då kan man inte se eller göra lika mycket, så det är hyfsat meningslöst.

Vad gör jag om jag glömt mitt lösenord?

Se FAQ - Medlemskap.

Jag kan inte logga in för det står att jag inte är medlem. Men jag skaffade ju ett forumkonto för ett bra tag sedan?

Det nuvarande forumet togs i bruk 2017-01-01, så om du var medlem på SH 2008-2016 har du inget forumkonto utan måste skaffa ett nytt. 2008-2016 hade vi TVÅ forum (Forum1 och Forum2), där du troligtvis fortfarande kan logga in, även om du inte kan posta något.

Varför funkar inte automatisk inloggning?

Om automatisk inloggning inte funkar för dig så har det med din webbläsares cookie-inställningar att göra. (En webbläsare är t.ex. Google Chrome, Firefox, Safari, Opera, Microsoft Edge eller Internet Explorer, o.s.v.) Se din webbläsares hjälpsektion för mer information!

Ranger och titlar

Varför har jag Mugglare/Ynk/Husalf som titel i forumet?

När man registrerat sig i forumet får man automagiskt en titel, och vi tyckte Mugglare var roligare än t.ex. Medlem. När du har postat mer än fem inlägg ändras titeln till "Ynk" istället. Har du lyckats få titeln "Husalf" har du postat en väldigt massa inlägg i forumet utan att ha en karaktär!

Varför har jag inte Elev som titel i forumet trots att min karaktär blivit godkänd?

Har namnet eller bakgrunden på din karaktär godkänts? Om det bara är namnet som är godkänt måste du först skriva en bakgrund och få den godkänd. När den väl är det så ska en Sorteringshatt lägga in dig i elevhemmets användargrupp för att du ska få titeln "Elev", vilket hen brukar göra samtidigt som karaktären godkänns. Med andra ord borde din titel ha ändrats inom en timme från det att din karaktärsbakgrund postats i forumet, och har den inte det får du säga till, för då har hen råkat glömma att lägga till dig.

Hur får man titeln Spöke?

Genom att ha varit en aktiv medlem men fått alla dina karaktärer utrensade.

Finns det några andra titlar eller ranger?

Ja, men de får man bara beroende på vilken sorts karaktär man spelar, t.ex. Rektor eller Elevhemsföreståndare, eller om man har något särskilt ansvar OFF, t.ex. Sorteringshatt eller Spelledare.

Vad är en moderatör/moderator?

Att vara moderatör i ett forum innebär att man kan ändra i andras inlägg som postats där istället för bara sina egna, man kan låsa, flytta eller ta bort trådar, och skapa trådar som är "klistrade" och/eller "Viktig information", o.s.v. I lektionssalarna är det t.ex. lärarspelarna som är moderatörer.

Vad är en administratör/administrator?

En administratör är en person som är teknisk ansvarig för forumet. Administratörer kan ändra i forumets inställningar, skapa nya forum och användargrupper, byta folks användarnamn, säkerhetskopiera forumet, och har tillgång till alla forumavdelningar och alla användargrupper.

Avatarer

Vem får ha vilka avatarer?

Mugglare/Ynkar/Husalfer/Spöken: Får ej ha egna avatarer.
Elever: Elevhemssköld (skolsköld för BB/DS) tillhörande det elevhem (skola) ens senast godkända karaktär tillhör.
Lärare: För Hogwartslärare är standardavataren en Hogwartssköld, men man kan ladda upp en egen, personlig avatar om man vill.
Sorteringshattar: Standardavataren är en bild på Sorteringshatten, men man kan ladda upp en egen, personlig avatar om man vill.

Hur stora får avatarerna vara?

100 x 100 pixlar à 25 kb.

Hur skaffar jag en egen avatar?

Gör en bild på högst 100 x 100 pixlar och spara den som JPEG, PNG eller GIF. Gå till forumet och klicka på ditt namn högst upp till höger > Kontrollpanel > Profil > Ändra visningsbild. Ladda upp eller klistra in länk till bilden om du lagrat den på ett annat ställe på internet.

Får jag använda en animerad gif som avatar?

Nej, din avatar får inte röra på sig, blinka eller på annat sätt klassas som animerad. Ska du ha en gif måste den vara statisk. Det är väldigt distraherande att läsa när saker rör på sig.

Övrigt

Hur byter jag forumnamn?

Inte utan att samtidigt även byta ditt användarnamn på hemsidan. Se FAQ - Medlemskap.

Hur tar jag bort mitt forumkonto?

Inte utan att samtidigt ta bort ditt hemsidekonto. Se FAQ - Medlemskap.

Forumet fungerar inte! HJÄLP! Hur ska jag klara mig???

De flesta problem som dyker upp är bara tillfälliga. Det är bara att bita ihop och försöka igen lite senare. Om du försökt komma in i flera timmar är det värt att säga till på Discord, men vid det laget kan du vara ganska säker på att en administratör förmodligen redan är medveten om det.

Hur byter jag epostadress?

Gå till Användarkontrollpanelen » Kontoinställningar. Skriv in din nya epostadress OCH ditt nuvarande lösenord. (Du skriver bara in ett nytt lösenord om du vill byta ut det gamla.)

Hur får man en trollstav eller kvast under sitt namn?

Trollstavarna är bundna till titlarna. Du får en sorts trollstav när du blir Elev, en annan om du blir lärare, etc. Man kan få en kvast också, beroende på titeln.

Vad är ett PM?

PM = Privat Meddelande. Högst upp i högerkanten, bredvid användarnamnet, när du är inloggad.

Kan man se om ett PM har lästs eller inte?

Ja, olästa PM ligger i "Utkorgen". Lästa PM ligger i "Skickade meddelanden".

Jag kan se men inte posta i vissa forum?

Är du inloggad? Är du inte det får du logga in! Är du inloggad redan så är det förmodligen för att du inte har någon godkänd karaktär än. Har du precis fått en ny karaktär godkänd kanske Sorteringshatten glömt att lägga till dig i användargruppen som ger dig tillgång till ON-forumen - i så fall får du säga till. Har du en karaktär sedan länge men inte varit inloggad på ett tag så har du troligtvis blivit utrensad och därför tagits bort ur den/de avändargrupp(er) som tidigare gav till tillgång.

Kan man spela flera olika roller/karaktärer på ett och samma forumnamn?

Ja, det är liksom hela meningen med att vi säger att du bara ska ha en användare på SH.