FAQ: Hogwarts Skola för Häxkonster och Trolldom

Vad gör eleverna innan de börjar på Hogwarts?

Mugglarfödda elever går naturligtvis i skolan som vanligt. Magikerfödda elever lär sig saker genom att t.ex. lära sig hemma av en privatlärare eller förälder/släkting. Mrs Weasley var lärare åt sina barn innan de började på Hogwarts har JK Rowling sagt i en intervju. Halvblod lever antingen som mugglare eller magiker.

Vad gör eleverna när tagit examen från Hogwarts?

När de tagit sin FUTT-examen (eller om de väljer att hoppa av efter GET-examen i femman) kan de vidareutbilda sig, skaffa jobb, bli lärlingar någonstans, resa Jorden runt, gå arbetslösa ... ja, lite som man kan göra när man slutat på gymnasiet i Sverige, helt enkelt.

Vi har inga lektioner eller liknande för vidareutbildningar, så detta får man hitta på lite själv eller hoppa över. Tänk på att det är en ganska lång och krävande utbildning för att bli t.ex. auror, så din karaktär kan inte ta examen och dagen efter OFF bara dyka upp och plötsligt vara den bästa auroren som någonsin levat.

I SH kan man välja om man vill fortsätta spela med sin karaktär i Magivärlden när de slutat skolan. I så fall gör man om eleven till en Magivärldskaraktär. Vill man inte spela med karaktären när de tagit examen så behöver man inte göra det. Se FAQ: Magivärlden för mer information.

När får eleverna besöka Hogsmeade?

Tredjeårselever (och uppåt) får besöka Hogsmeade vissa helger om de har fått intyg från föräldrar/förmyndare precis som i böckerna. OFF förutsätter vi att tredjeårselever har fått tillstånd, men du kan naturligtvis spela på att hen INTE har fått det om du vill.

Besök i Hogsmeade kan du spela i avdelningen Magivärlden » Storbritannien & Irland i forumet. Märk tråden med "[Hogsmeade]"

När har eleverna lov? Vilka lov finns det?

Se Brittiska läsår i Hjälp-sektionen här på hemsidan.

Har femteårseleverna i SH ett sådant där yrkessamtal som Harry hade i böckerna?

Självklart! Yrkessamtal hålls med karaktärens elevhemsföreståndare på ett eller annat sätt, förslagsvis i forumet. (Man kan INTE spela det IRL eftersom loggen ska postas i EHF-loggforumet när man är färdig.) Antingen finns det information om detta i elevhemmets forum någonstans eller så blir du kontaktad av elevhemsföreståndaren när karaktären går i femman, om du inte tar första steget och kontaktar hen först.

Hur gör man när man fått betyg i allt och är redo att gå upp en årskurs?

Då säger du till i tråden JAG HAR TAGIT EXAMEN, FLYTTA UPP MIG! (ligger klistrad i Reparo). Din elevhemsföreståndare flyttar då upp dig till nästa årskurs så snart hen har möjlighet.

Vad menas egentligen med sommarlov?

Din karaktär har "sommarlov" i en vecka från det att du säger till att hen är färdig med en årskurs, vilket bara betyder att du inte kan börja på nya lektioner under en veckas tid. Du kan fortsätta med pågående spel under tiden, men du får inte börja ta lektioner under sommarlovet.

Måste man ha skoluniform?

JA! (Det är en brittisk skola det här, skoluniform är allvarliga grejer!) Så länge det pågår undervisning krävs det att eleverna är klädda i full skoluniform. Att gå klädd i vardagskläder på skoltid bestraffas. Upprepat användande av vardagskläder leder till avstängning.

Hur ser skoluniformen ut?

Kort sagt så kör vi på klädstilen från tredje till åttonde filmen. Du kan läsa mer om detaljerna i Skolreglerna för Hogwarts.

Vilka elevhemsfärger gäller inom SH?

En blandning av hur det beskrivs i böckerna och hur det ser ut på film kan man väl säga.

  • Gryffindor: Blodrött och guldgult
  • Hufflepuff: Guldgult och svart
  • Ravenclaw: Kungsblå och brons
  • Slytherin: Mossgrön och silvergrå
Vad är DRACO DORMIENS NUNQUAM TITILLANDUS och vad betyder det?

Det är Hogwarts-skolans måtto på latin. Det betyder "Kittla aldrig en sovande drake".

Varför är Ravenclaws symbol en örn och inte en korp, när Ravenclaw betyder korpklo?

Fråga JK Rowling. Vi antar helt oförskämt att Ravenclaw bara är ett efternamn och att elevhemmets grundare lika gärna kunde hetat Rowena Roberts, d.v.s. att örnen som symbol inte har något att göra med efternamnet.