FAQ: Lärare

Om lärare

Jag vill spela professor! Hur gör jag?

Först och främst bör du kolla om det finns några lediga platser (Efterlysning av spel/spelare » [ON/OFF] Platsannonser för HOGWARTS). Följ instruktionerna i den tråden om du vill ansöka om en post. Man måste ha spelat en elev i minst en månad för att kunna söka en lärarpost, så att vi vet hur aktiv personen är och hur väl hen spelar. Kom ihåg att det är tidskrävande att spela lärare. Som lärare i ett kärnämne kan du behöva ha i gång sju eller fler lektioner samtidigt! Orkar du och har tid med det?

Vad gör jag om läraren/eleverna i ett ämne segar?

Vad gör jag om läraren/eleverna i ett ämne segar? Kontakta/peta på den segande spelaren via PM (eller på Discord om det är möjligt) och be hen vänligt att svara i spelet. Ibland är folk frånvaroanmälda och då kan det sega lite. Om din första petning inte ger resultat kan du testa igen efter en rimlig tid har passerat. Om lektionen fortfarande är stillastående efter det, hör av dig till ämnesansvarig eller (om det är hen som segar) till en Spelledare.

Vad gör jag om en lärare verkar försvinna OFF ifrån lektionen?

Säger till den ämnesansvariga läraren (det finns en informationstråd för varje ämne i Lektionssalarna på Hogwarts där det står vem som är ansvarig för ämnet). Om det är just den spelaren som försvunnit, säg till SSL.

När finns det lediga lärarposter? Är det när en lärare avgår eller är det när SL känner för det?

Det finns lediga lärarposter om och när det behövs nya lärare. Kanske har en lärarspelare valt att avgå, kanske har en lärarspelare blivit avsatt, kanske behövs det helt enkelt fler lärarspelare i ett ämne.

Jag vill spela lärare på Beauxbatons eller Durmstrang! Hur gör jag?

Kontakta respektive skolas rektor, som kan tala om vad som finns tillgängligt och vad du behöver göra. Bägge skolor räknas som ospelade, så lärare behöver inte ge lektioner där, men man kan göra det om det finns elever som vill spela.

För lärare

Hur och var rapporterar jag lektioner?

Följ instruktionerna i formuläret: Medlemmar » Rapportera » Lektion.

Hur och var rapporterar jag d-uppgifter?

Om det är du som ska rapportera dem i ditt ämne så hittar du formuläret under Medlemmar » Rapportera » [GET-uppgift/FUTT-uppgift/KVF1d-uppgift/Specialämne].

Hur ofta måste jag rapportera saker?

Så ofta som det behövs? När du avslutat en lektion, fått in en d-uppgift (om det är du som ska rapportera in dem i ditt ämne), delat ut poäng eller strafftjänst.

Måste jag rapportera lektioner som rektorn/SL deltagit i?

Ja, det måste du! Annars blir ju lektionen inte rapporterad.

Kan man kryssa i alla tre lektioner i samma lektionsrapport eller måste man skicka in tre olika rapporter?

Om du gett tre lektioner kryssar du i alla tre rutor i en lektionsrapport.

Kan man låta bli att rapportera lektioner om man inte är nöjd med spelet?

Nej! Är en lektion genomförd så rapporterar man den, punkt slut. Är du som lärare inte nöjd med en elevspelares prestation så skulle du sagt till redan i början av lektionen. Vänta inte tills hela lektionen är färdigspelad och sedan säg "Nä, du spelade för dåligt, så jag tänker inte rapportera det här", för det är jäkligt taskigt. Om du vill få ut mer av dina elever säger du till redan i början så att de har gott om tid att förstå vinken, och du är positiv och kommer med tips om hur de kan förbättra sitt skrivande, inte "usch vad du är kass på att spela"!

Måste jag skicka logg om lektionen finns i forumet?

Nej, skicka bara länken i lektionsrapporten. Du behöver för övrigt bara skicka länk till logg om du har gett dig själv lektion.

BE OM LEKTIONER HÄR-tråden: Om det är äldre inlägg (från flera månader tillbaka) ska man ändå anta att de fortfarande är aktuella och öppna en tråd?

Nu borde det inte ligga flera månader gamla inlägg i den tråden eftersom du ska ta bort inlägg ur den om du öppar lektioner folk bett om, men ja, varför inte? Det värsta som kan hända är att ingen går med i lektionen på ett tag.

BE OM LEKTIONER HÄR-tråden: Ingen har bett om lektioner i mitt ämne, kan jag öppna en lektion ändå?

Ja, varför inte? Det värsta som kan hända är att ingen går med i lektionen på ett tag. Det kan finnas folk som behöver lektionen som inte har sagt till om det i tråden, men gärna går med om en lektion erbjuds.

Vilka befogenheter har jag ON som lärare, t.ex. strafftjänster, relegering?

Ge eller dra av poäng från elever. Dela ut och/eller överse strafftjänster till elever som förtjänar det (Medlemmar » Rapportera » Straff). Relegering av elever kan bara EHF i samråd med rektorn bestämma över.

Får jag ett eget kontor/klassrum, eller delar jag det med alla lärare i samma ämne?

Du delar klassrum ON med eventuella andra lärare i ämnet. Varje lärare har ett eget kontor ON som eleverna kan uppsöka om de behöver prata med läraren utanför skoltid. Skapa en tråd i Hogwarts-forumet om du vill spela på detta.

När får jag börja undervisa?

Så snart din lärarkaraktär godkänts.

Kan jag ge lektioner på andra ställen än i forumet?

Ja. Du kan ge lektioner lite varstans, men forumet är där de flesta lektioner bör spelas, men du kan även ge lektioner via Discord, något annat kommunikationssätt, eller IRL.

Hur blir jag ämnesansvarig?

Om det bara är du som är lärare i ämnet blir du ämnesansvarig automagiskt. Annars är det ofta den som spelat lärare i ämnet längst som brukar bli utsedd.

Min lärare är godkänd! Får jag ha en egen avatar nu?

Ja! Se FAQ: Forumet för mer information.

Vikarier

Kan en vikarie ge en elev strafftjänst/poängavdrag?

Självklart!

Hur länge är man vikarie?

Så länge det behövs.

Vad händer när vikarie inte behövs längre?

Om det är en befintlig lärarkaraktär som extraknäcker i ett ämne för att spelaren har tid/lust/ork att ta hand om några extra lektioner i ett annat ämne än sitt vanliga så återgår de till att bara ge lektioner i sitt eget ämne igen.

Om det är en karaktär som skapats bara för att vara vikarie så kan den antingen få fast anställning (om det behövs i ämnet, eller om det behövs i något annat som de kan passa i), eller så rensas den ut och/eller kan göras om till en Magivärldskaraktär.

Hur gör man om man vill vikariera i ett ämne?

Prata med SSL. I allmänhet så delas vikariat inte ut hur som helst, utan prioriteten är att ordinarie lärare i ämnet ska göra jobbet de åtagit sig att göra.

Det verkar som att en spelare får vikariera lite hur som helst! Hur kan det stämma?

Om spelaren i fråga är SL eller Hogwartsrektor så får personer med dessa poster lov att ge lektioner i alla ämnen. De måste dock fortfarande prata med SSL om de vill rycka in och vikariera i ett ämne en längre period.

Elevhemsföreståndare

Vem tillsätter elevhemsföreståndare?

Den som spelar skolans rektor.

Hur blir man EHF?

Om en befintlig EHF avgår eller blir avsatt kontaktar rektorn spelare vars lärare gick i det elevhemmet en gång i tiden och som kan vara passande karaktärer ON och passande spelare OFF (det är ju dumt att tillsätta någon som är ökänd för att sega, t.ex.) med information om vad hen kan tänkas vilja veta för att kunna utse en ny EHF.

Måste man ha en lärare för att kunna bli EHF?

Ja, det måste man. EHF väljs ut ur lärarkåren, så karaktären måste redan finnas och vara spelad för att ha en chans att kunna utses.