FAQ: Lektioner och ämnen

Lektioner

När får man ta lektioner?

Så snart din karaktär godkänts får du tillgång till lektionssalarna.

Var kan man gå på lektioner?

Gå in på forumet och leta reda på Lektionssalarna på Hogwarts. Där hittar du information om de olika ämnena, såsom kursplan och eventuellt lite fakta om professorn som håller i lektionerna, och hur klassrummet ser ut. Lektionssalarna-forumet har ett underforum för varje årskurs. Om du är alldeles ny går du sedan in i Förstaårselever (1). Det finns även forum för läxläsningar och slutprov.

Vad betyder ÖPPEN/STÄNGD/KLAR/PAUSAD i lektionsforumen?
  • ÖPPEN = Dörren till lektionssalen är öppen. Din karaktär kan gå in i klassrummet och sätta sig ner för lektionen har inte börjat. Står det "Max 5 spelare!" eller liknande, kolla så att det inte redan har kommit in fem spelare - det kan ju vara så att läraren inte har hunnit stänga lektionen än, trots att det inte finns plats för fler elever i den!
  • STÄNGD = Dörren till lektionssalen är stängd. Din karaktär har kommit för sent för den här lektionen och får antingen vänta tills nästa lektion börjar eller be om en ny i lektionstiggartråden.
  • KLAR = Lektionen är färdigspelad och förhoppningsvis inrapporterad och klar. Vill du gå med i en annan lektion i samma ämne kan du göra det.
  • PAUSAD = Lektionen är pausad för att eleverna i den inte är aktiva för tillfället. Brukar inte synas särskilt ofta.
  • KAPAD = Lärarspelaren som startade lektionen är inte längre närvarande och lektionen har tagits över av en annan spelare. Påverkar inte dig som elev, annat än att din karaktär kanske blir förvirrad av ett plötsligt professorsbyte.
Hur går jag med i en lektion?

Varje lektion du kan gå med i är markerade med "ÖPPEN". Då går du in i tråden och skriver ett inlägg där din karaktär kommer in i klassrummet och sätter sig ner (om det finns bänkar) och gör sig redo för att ha en lektion. I inlägget lägger du även till karaktärens namn, elevhem och om din elev fått några tidigare lektioner i ämnet (Till exempel: "Harry Potter, Gryffindor, första lektionen" eller "Draco Malfoy, Slytherin, andra lektionen"). Om du är osäker på hur du ska skriva ditt inlägg, kika gärna på de andra eleverna som redan är på plats. Är du först kan du alltid kika i andra lektioner och se hur det spelas där.

Är en lektion märkt "STÄNGD" betyder det att du inte kan/får gå in i den, för att spelet kommit för långt in i lektionen för att det ska fungera. Har lektionen precis hunnit stängas kan du alltid kontakta lärarspelaren och fråga om det är okej att du hoppar in i efterhand. Hen säger i så fall om din karaktär förväntas komma för sent, eller om du ska skriva i kapp och att eleven har suttit där hela tiden.

Vad gör jag om det inte finns någon öppen lektion?

Finns det ingen öppen lektion så skriver du i BE OM LEKTIONER HÄR!-tråden som finns länkad överst i alla lektionsforum. Följ instruktionerna i första inlägget för hur du ska göra.

Hur många lektioner måste man ta per årskurs?

Minst en, max tre i varje ämne, beroende på vilket betyg du vill att din karaktär ska få. Undantaget är Kvastflygning, där man går tre lektioner och sedan får en skrivuppgift att göra. Se FAQ: D-uppgifter för mer information.

  • Om man går en lektion kan man välja mellan betygen Dåligt och Acceptabelt (D-A).
  • Om man går två lektioner kan man välja mellan betygen Bedrövligt, Dåligt, Acceptabelt och Över förväntan (B-Ö).
  • Om man går tre lektioner kan man välja mellan betygen Knäppt, Bedrövligt, Dåligt, Acceptabelt, Över förväntan och Utomordentligt, d.v.s. alla betyg (K-U)

Se även FAQ: Betyg.

I vilken ordning tar man lektioner?

Det spelar ingen roll. Olika lektioner kanske spelas som att de ges på olika tider på året, men om du vill gå flera lektioner i ämnet så behöver du inte gå t.ex. 101, 102, 103. Du kan gå 106, 101, 104 om du vill, eller till och med kanske 105, 105, 105 om det skulle vara så. Det är upp till dig. Så länge du håller dig till rätt årskurs så får du göra som du vill.

Kan man ta flera ämnens lektioner på en gång?

Naturligtvis. Du kan läsa flera ämnen samtidigt, och behöver inte läsa dem i någon särskild ordning heller. Gå med i så många ämnen du har tid, lust och ork med. Har du bara tid med en lektion åt gången, gå bara in i en, eftersom sega lektioner inte gör någon glad.

Behöver jag ta extralektioner när karaktären blir godkänd, eftersom de andra eleverna i ettan hunnit rätt långt?

Nej, det är inte så det funkar i SH. Här spelar vi alla i vår egen takt och blir klara därefter. Hoppa på en lektion som är öppen. Är alla lektioner i ett ämne stängda, vänta tills en ny lektion öppnar, eller be om en ny i BE OM LEKTIONER HÄR!-tråden som finns länkad i varje lektionsforum.

Även om alla karaktärer har kommit olika långt i utbildningen OFF, så har de kommit lika långt ON. Säg att Padma och Parvati ska simma i sjön. Vi bestämmer att det är precis i början av deras femte år på Hogwarts, men Padmas spelare har redan spelat två lektioner i Astronomi med Padma medan Parvati bara har fått en. Hur gör man då? Jo, eftersom de går samma år så går de antagligen i samma klass och har Astronomi tillsammans och därför har haft lika mycket Astronomi som alla andra. Även om man har gått tre Örtlära-lektioner med Padma men Parvati inte har tagit några, så är detta inte något man spelar på. Undvik att säga saker som "jag har gått Astronomi jättelänge men har inte börjat på Trolldryckslära än", eftersom alla elever läser samma ämnen samtidigt ON.

Jag är ju färdig med första årets lektioner i ett ämne - får jag börja på andra årets lektioner då?

Nej, du måste gå färdigt alla ämnen i ettan innan du kan börja på nästa år. När alla ämnen i ettan är avklarade blir det sommarlov, och sedan börjas det på ny kula med andra årets ämnen.

Om man har gjort en lektion och ens elev har blivit rapporterad men själva lektionen är inte helt avslutad (alla har t.ex. inte svarat än), får man gå till nästa lektion ändå?

Ja, det kan du. Om det står att din karaktär blivit rapporterad så är lektionen slut för din del, och det är troligtvis några andra elever som läraren väntar på. Har lektionen rapporterats så är den färdig.

Hur kan jag se vilka lektioner/slutprov min karaktär gjort?

På hemsidan, under fliken "ON" hittar du de fyra elevhemmen. Under där finns betygssidorna, där du kan se detta. (ON » [Elevhem] » Betyg 1-5 / Betyg 6-7). Du kan också gå in på din profil (Medlemmar » Medlemslista » Ditt användarnamn) för att se alla dina karaktärer och deras betyg samtidigt, eller gå in på varje karaktär individuellt (ON » Karaktärer » Hogwartselever).

Hur vet man när man är klar med en lektion?

När läraren säger att lektionen är avslutad, du ser att den har blivit rapporterad på betygssidan, eller när läraren ändrar namnet på lektionstråden så att det istället för "STÄNGD" står "KLAR".

Vad gör man om det inte kommer nån lektion i det ämnet man vill ha/behöver?

Man skriver i lektionstiggartråden, BE OM LEKTIONER HÄR! (som finns länkad i toppen på alla lektionsforum), och spelar något annat medan man väntar.

Måste man vara inne på lektionerna hela tiden?

Nej, verkligen inte. Så länge du kikar förbi en gång i veckan (två eller fler helst) och svarar på inlägg så att lektionen flyter på så är det lugnt. Så bråttom har vi inte att du måste sitta klistrad vid skärmen! Skulle det vara att du verkligen dröjer på riktigt finns chansen att professorn skickar ett PM till dig och påminner om ditt deltagande, men för det mesta räcker det som sagt med att kolla lektionerna en gång i veckan eller så.

Jag är säker på att min karaktär gått en viss lektion, men den finns inte med på betygssidan?

Titta hur länge sedan det var din karaktärs betyg uppdaterades ("Ändrat"-rutan längst till höger på betygssidan) och jämför med när du gjorde färdigt lektionen eller när läraren sagt att den rapporteras. Om du vet att lektionen blev klar 25/9 och betyget inte uppdaterats sedan 22/9 så har den inte rapporterats än. Gjorde du däremot lektionen 20/9 och betyget uppdaterades 25/9 så är det värt att höra med läraren om de verkligen rapporterat lektionen.

Kan man göra något för att skynda på saker om man vill komma upp i nästa årskurs snabbare? Typ ta privatlektioner eller något sådant?

Ja, det går att be om privatlektioner (d.v.s. att din elev är ensam spelad elev på lektionen men att man låtsas att det finns en hel klass där), men det är inte säkert att alla lärare ger sådana lektioner. Vi kan rekomendera att hålla till på Discord och ta lektioner där också om man vill att det ska gå fort, för där är det ofta så att man bara spelar en elev och en lärare.

Det finns andra alternativ än att spela just lektioner, och det är att använda läxläsningar och/eller prov för att få fler lektioner tillgodoräknade. Du kan dock bara använda dessa en gång per ämne per årskurs. Mer information om dessa alternativ finns i respektive forumavdelning.

Samtidigt vill vi också säga att det handlar inte om att det ska gå fort hela tiden, utan det handlar om att spela sina karaktärer. Visst är det kul när eleverna blir äldre men det är ännu roligare att faktiskt spela dem länge i varje årskurs och få massa kompisar till dem och utveckla relationer och liknande. Man behöver inte stressa. Det gör inget om det tar lite tid att gå från ettan till tvåan, för lektionerna är ju inte allt man kan spela på!

Om man vill ha en elev som är duktig i skolan, måste man vara duktig själv då?

Nej, det måste man inte. Du kan läsa lektionstexterna på hemsidan (ON » Lektioner), så om en lärare frågar något som du själv inte vet svaret på, så kan du läsa där och låta din karaktär svara rätt. Eller svara fel, om du så vill!

Om man ska lämna in en läxa/uppsats måste man göra läxan/uppsatsen själv på riktigt?

Nej, verkligen inte! Du behöver bara skriva att eleven har gjort läxan eller skrivit uppsatsen (eller att de INTE gjort den, om så är fallet), hur lång den var och ifall den är bra eller inte. Många i SH går i skolan själva och har tillräckligt med verkliga läxor att göra!

Vad gör man om ens elev får en fråga på lektionen?

Låter eleven besvara frågan. Oftast brukar det vara ett ganska kort och enkelt svar som läraren frågar efter, och då kan man svara så som karaktären svarat (t.ex. "Vad är en boggart?" "Det är en varelse som förvandlar sig till det man är mest rädd för"). Om det är andra saker som man själv inte kan svaret på och svaret inte finns att hitta i lektionstexten, eller om karaktären ska svara mycket utförligt, så kan det vara enklare att bara rakt upp och ner skriva att hen "besvarar frågan utförligt".

När man "ses om en vecka igen" i en lektion, hur ska man göra då?

Vanligtvis markerar det bara lektionen är slut och det är dags för eleverna att packa ihop sina grejer och gå därifrån. Om det är meningen att läraren ska ge flera lektioner i samma tråd, så brukar läraren skriva både "Vi ses nästa vecka!" och "Nästa vecka väntar läraren i klassrummet..." i samma inlägg. Att spela flera lektioner i en och samma tråd är dock ganska ovanligt nuförtiden.

Får karaktären öva på det de lärt sig efter en lektion?

Ja, självklart. Det råder dock förbud på skolan mot att utöva magi i korridorerna, så om man vill öva på sina läxor så får man göra detta under studieperioden i Stora Salen, om läraren håller i en läxläsning i sitt klassrum efter skoltid, i ett övergivet klassrum, eller i sitt elevhems sällskapsrum.

Vad är KVF 1d? Hur gör jag KVF 1d?

Kortfattat så är det en längre text du ska skriva om hur din elev klarar av slutprovet i kvastflygning. Läs mer på ON » Lektioner » KVF » Examination. Se även FAQ: D-uppgifter.

Hur fungerar läxläsningar?

En läxläsning är ett sätt att ta en lektion utan att behöva vänta på andra spelare, varken elever eller professorn. Alla tillgängliga läxläsningar hittar du i Lektionssalarna på Hogwarts » Läxläsningar och övriga lektionsspel, där du även hittar en informationstråd där det står mer om hur de fungerar.

Kan jag spela att min karaktär gör ett prov?

Ja! Ett annat sätt att snabbt få en lektion tillgodoräknad är att låta din elev göra ett prov i ämnet. Alla ämnens respektive provtrådar hittar du i Lektionssalarna på Hogwarts » Prov, slutprov och examinationer. I tråden Information om prov och slutprov får du vidare information om vad som krävs av dig som spelare för att göra ett prov. Observera att detta endast är ett alternativt sätt för din karaktär att ta lektioner. För slutprov, som vi inte brukar spela på, se istället FAQ: Slutprov

Ämnen, terminsplaneringar och nya lektioner

Hur kan jag föreslå jag ett nytt ämne?

Kontakta SSL och tala om vad ämnet skulle heta, t.ex. "Spiritism", vilka årskurser ämnet ska läras ut (3-7, eller bara 7), och vad ämnet handlar om, t.ex. "Spöken och andar och exorcism". Om det känns som ett ämne som skulle tillföra något nytt till SH så kan förslaget komma att godkännas, men det är ingen garanti.

Du kan också ta upp det som diskussion i Utveckling av SH i forumet för att höra vad andra tycker om ditt förslag innan du skickar in det officiellt. Kanske finns det folk som tycker att det är en jättebra idé och vill hjälpa till att skriva lektioner!

Tänk på att innan ett ämne kan börja spelas officiellt så måste det minst finnas en terminsplanering och åtminstone en lektion skriven för varje årskurs som ämnet ges i. Du måste inte nödvändigtvis skriva lektionerna själv, men det underlättar.

Varför har SH fler ämnen än dem som finns i böckerna?

För att det är kul och för att vi ska få lite mer variation!

Om jag har kommit på ett förslag till ett nytt ämne men inte vet om jag kan komma på tillräckligt med material för att skriva lektioner, vad gör jag då?

Skrotar idén eller tar inte upp den med SSL förrän du verkligen HAR tillräckligt med inspiration. Om du inte kan komma på tillräckligt med material för att sätta ihop en terminsplanering, hur ska någon kunna skriva lektioner då?

Vad är en terminsplanering?

Det är en överblick över vad som tas upp på varje termin i varje årskurs. Den kan vara väldigt allmän och endast uppdelad i de tre terminerna (Hösttermin, vårtermin, sommartermin), eller mer detaljerad (t.ex. tidig hösttermin, mitten av vårterminen, slutet av sommarterminen, alternativt vad som lärs ut per månad). För varje termin och år ökas svårighetsgraden är det tänkt. Höstterminen i tvåan är mer avancerad än vårterminen i ettan, men lättare än höstterminen i trean, o.s.v.

Om jag kommer på ett nytt ämne, måste jag spela lärare i ämnet då?

Ja helst, såvida det inte bara är ett FUTT-ämne som läses i några veckor i sjuan. Alltså, du måste väl inte egentligen, men det underlättar om det redan finns någon som är intresserad av att spela läraren!

Om jag kommer på ett nytt ämne, måste jag skriva lektionerna då?

Om du har haft tillräckligt med inspiration för att skriva ihop en terminsplanering till ett nytt ämne så är det väl ganska logiskt att du författar några lektioner också? Du är ändå den som har bäst koll på hur du tänkt dig att ämnet skulle spelas, och vi har ju tyvärr inga husalfer sitter uppe på nätterna och skriver lektioner åt oss.

Får jag bara skriva lektioner i ett ämne där jag själv spelar lärare? Måste jag spela lärare för att få skicka in nya lektioner?

Nej, du behöver inte vara lärare i ämnet eller spela lärare överhuvudtaget. Finns det en terminsplanering i ett ämnes informationstråd i forumet och du är sugen på att skriva lektioner är du varmt välkommen att göra detta.

Vad ska lektionerna handla om?

Se terminsplaneringen i respektive ämnes informationstråd i forumet. Där hittar du i grova drag vad lektionerna förväntas handla om. Utgå ifrån det.

Måste allt vara rättstavat innan jag skickar in mina lektioner?

Det underlättar naturligtvis, men små stavfel kommer att rättas till när lektionen läggs ut på hemsidan.

Hur mycket ska jag skriva i terminsplaneringen?

Så länge du delar upp det i Hösttermin, Vårtermin och Sommartermin och det blir mer avancerat ju högre upp i årskurserna du kommer så behöver det inte stå mer än att en annan person ska kunna förstå vad ämnet handlar om och eventuellt skriva en lektion om hen känner sig manad. Tjuvkika på andra ämnens terminsplaneringar för inspiration.

Vem ska ha lektionerna och hur ska jag skicka dem?

Det står i instruktionerna i respektive ämnes terminsplaneringsinlägg. Samma sak gäller även för nya ämnen och ämnen som inte har någon terminsplanering än.

Varför måste lektionerna godkännas?

Själva godkänningen är egentligen bara ett genomläsande när den läggs in på hemsidan. Om något är alldeles uppåt väggarna tokigt så läggs lektionen inte upp och SSL talar om varför lektionen inte kunde godkännas så att du kan skriva om den (om du vill). Det är väldigt sällan nya lektionstexter underkänns.

Måste jag ange om lektionen är påhittad eller verklighetsbaserad?

Nej. Om inte annat så märker man ju det rätt snabbt ändå ...

Får jag ändra redan skrivna lektioner och/eller en befintlig terminsplanering?

Ja, du kan skriva om lektioner om det behövs, vilket det gör i många fall eftersom vi i många fall har nya terminsplaneringar men gamla lektioner som inte följer terminsplanen alls. Med terminsplaneringar är de flesta inte i behov av omskrivning nu, men du kan alltid fråga SSL om det är ett särskilt ämne du funderar på. Om det inte finns en terminsplanering i ämnets informationstråd betyder det att det inte finns någon, så det är fritt fram att föreslå en.