FAQ: Rollspelet SH

Vad är SH och vad betyder SH?

SH är en förkortning för "Svenska Hogwarts". Rollspelet Svenska Hogwarts är ett Internetbaserat rollspel baserat i JK Rowlings magiska Harry Potter-värld.

Tjänar någon pengar på att driva SH?

Nej, det har vi aldrig gjort.

Vem betalar för att driva SH?

Sedan 2007 täcks SHs driftskostnader av Rollspelsföreningen Kvastskaft.

Varför heter det SVENSKA Hogwarts? Utspelar det sig i Sverige?

Det är rollspelet som kallas Svenska Hogwarts, eller rättare sagt "Rollspelet Svenska Hogwarts". Namnet har två orsaker:

  1. Vi kom helt enkelt inte på något bättre när vi startade det våren 2004 och sedan dess har det liksom fastnat, så vi har inte kommit oss för att byta.
  2. Vi ville ha ett namn som var mer än bara "Hogwarts", eftersom det finns andra ställen med det namnet ute på nätet, och "svenskahogwarts" som domänadress råkade vara ledigt.

Roligare än så är det tyvärr inte! SH:s Hogwarts utspelar sig i Skottland, precis som i böckerna/filmerna.

Varför har ni en åldersgräns? Får inte alla vara med?

Ja och nej. Alla får vara med så länge man förstår och kan göra sig förstådd på svenska, eftersom svenska är språket vi använder oss av i spelet. Det spelar ingen roll varifrån man kommer, var man bor, hur man ser ut, eller vilken religion eller politiskt parti man sympatiserar med. Alla får vara med, förutsatt att man är minst elva år gammal och följer trivselreglerna.

Att det är just elva beror på att det är samma ålder eleverna har när de börjar på Hogwarts. Åldersgränsen har flera olika orsaker:

  • Alla ska kunna trivas - sjuåringar och tjugofemåringar har mycket lite gemensamt. Nu har väl kanske inte elvaåringar och tjugofemåringar så mycket gemensamt de heller, men är man elva så kan man förmodligen uttrycka sig mer i skrift än en sjuåring.
  • Vi vill kunna diskutera saker som yngre barn inte skulle förstå eller uppskatta.
  • Det finns ingen på SH som sitter och suddar eventuella svordomar som förekommer, eller censurerar saker som "inte passar sig" för de yngsta eller känsligaste.
  • SH är ett seriöst rollspel i första hand, community i andra. Eftersom det är ett strukturerat rollspel och ingen lekplats så kräver det en hel del av medlemmarna. Detta betyder att vi inte tillåter namn ifrån böckerna (HP och andra), som påminner om namn ifrån böckerna (HP och andra), namn som inte passar in i engelska språket, och även kräver en viss standard på karaktärernas bakgrund. Det är helt enkelt större chans att en elvaåring kan få ihop en godkänd bakgrund och känna att de får ut något av rollspelet än en sexåring som kanske precis lärt sig läsa och skriva.
När och varför startades/invigdes SH?

Några hängivna Harry Potter-fans som var medlemmar i ett helt orelaterat Internetbaserat rollspel (nu nedlagt) tyckte att det borde finnas ett rollspel med samma koncept - fast på Hogwarts. Idén kläcktes på IRC i #vitatornet-off på wotnet, 16 april 2004, klockan 23:44, i och med att Traxy hade tråkigt och sade något i stil med "tänk om det fanns ett VVT fast på Hogwarts" och de som satt i samma kanal höll med om att det lät som en kul idé.

Enda chansen att att ett sådant rollspel skulle finnas var att skapa det. Cider var med på noterna och installerade det första forumet. Vi satte genast igång att fila på allt som hör ett rollspel till - karaktärer, bakgrunder, ämnen, lektioner, regler ... och så fortsatte det.

25 april 2004 var det officiell invigning på IRC, genom att vi hade en sorteringsceremoni i #hogwarts på wotnet. Spelet hade dock redan tjuvstartat i forumet några dagar tidigare. SH har hållit igång oavbrutet sedan dess och firade tioårsjubileum 2010.

Vilka personer ligger bakom SH?

Några privatpersoner som snöat in på Harry Potter-böckerna. Grundarna var Traxy och Cider (se ovan), men rollspelet sköts i dag av ett Spelledarråd.

Vad är en spelledare/SL?

En Spelledare (SL) är en person som bestämmer vad som får och inte får ske i rollspelet, när det är dags att fira jul, och agerar domare om två spelare är osams över något som hänt i spelet, och liknande. En sorts chef, med andra ord. Se FAQ: Spelledare för mer information.

Vem/vad är Sorteringshattar/Antagningskommittén?

"Sorteringshatt" är en titel på personer som godkänner namn och bakgrunder inom SH. Alla anmälningar om nya karaktärer kommer till Antagningskommittén, som utgörs av en grupp Sorteringshattar. Nuvarande Sorteringshattar hittar du här.

Är SH aktivt?

Beror på vilka förväntningar du har, ärligt talat. Förväntar du dig 100 nya trådar varje dag och att det ska ta två sekunder innan du får svar på något, så nej. Är förväntningarna att det faktiskt pågår spel och lektioner i forumet, att det går att spela mot folk, att det finns folk som pratar på Discord varje dag, är entusiastiska inför planer på nya karaktärer, o.s.v., så ja. Vi har aldrig varit ett "svara på två sekunder"-ställe, eftersom vi föredrar kvalitet på inläggen, inte kvantitet.

Vet JK Rowling eller Warner Bros. om att ni finns?

Inte vad vi vet. Vi kontaktade både Warner Bros. och JK Rowlings agent en gång för några år sedan och talade om att vi fanns. Vi fick dock aldrig något svar ens, så de har uppenbarligen inga problem med att vi finns - förmodligen för att vi talade om för dem att SH är ideellt och att ingen tjänar pengar på det.

Vi tror å andra sidan att JK Rowling skulle vara glad om hon visste att vi fanns, eftersom hon sagt att hon tycker det är roligt när folk rollspelar i hennes värld.

Samarbetar ni med Tidens förlag, JK Rowling eller Warner Bros.?

Nej, men om vi gjorde det skulle vi förmodligen kunnat ha tävlingar med "finare" priser lite oftare. Som det är nu betyder det att om vi vill ha fysiska priser i tävlingar så får vi betala för dem ur egen ficka.

SH inledde ett samarbete med den Sverok-anslutna Rollspelsföreningen Kvastskaft 2006, en förening med syfte att stödja svenskt Harry Potter-rollspelande, så de kan ibland stå för lite dyrare priser.

Det är för övrigt helt gratis att gå med i RSFK, så gör gärna det - särskilt om du är under 26 år gammal!

Varför kan inte Harry Potter få dyka upp i spelet? Vore inte det kul?

Nej, inte särskilt, faktiskt. Vi har satsat på ett spel som utspelar sig i världen skapad av JK Rowling. Platserna finns, men inte personerna. Tänk på världen hon skapat som om det vore ett stort dockskåp - vi har tagit ut alla dockor och ersatt dem med våra egna för att vi tycker att det ger mer utrymme för kreativitet.

Om man inte får ha karaktärer från böckerna, varför har ni lånat platserna?

Vi funderade på att skapa en alldeles egen magiskola från scratch, men kom fram till att det folk känner igen är Hogwarts, Diagongränden, Beauxbatons och Durmstrang, o.s.v.. Vad hade varit mest populärt att bli nyfiken på och gå med i: helt okända Trollköpings Magiskola eller Hogwarts, som det finns sju böcker och åtta filmer om? Vi tyckte det var bättre att satsa på sådant alla känner igen.

Vi är själva mer intresserade av att tomta runt som elever på Hogwarts eller gå på shoppingrunda i Diagongränden i London än vi är att vara elever i Trollköping och gå på shoppingrunda i ... tjaa ... Trollerigränden i Stockholm. Därmed inte sagt att det inte kan förekomma andra magiskolor i spelet, även "Trollköpings Magiskola", bara det att Hogwarts är själva huvudskolan.

Något särskilt ni önskar att folk visste?

Tja, nu när du säger det så ... ;) Om du postar en fråga någonstans så kan det dröja innan du får svar, eftersom ett forum inte är en chat. Om någon inte har svarat inom två minuter så betyder inte det att vi ignorerar dig, så vänligen låt bli att posta korta meddelanden i tät följd, eftersom det bara är störande. Har du bråttom kan du kika in på Discord-chatten.

Ta det lugnt med smilies, skiljetecken och textformattering i forumet. Det är jobbigt att läsa inlägg som ser ut ungefär så här:

Hej!!!!!!!!!!!!! :D :) :D :) :D :) :D :D :D :D :) :) :)

Det brukar räcka med ETT utropstecken och en smiley (okej, antalet smilies beror ju lite på hur långt inlägget är). Använd inte fet-, understruken eller kursiv stil om du inte har något särskilt du vill förtydliga. Det brukar räcka med att ett ord är markerat, inte hela texten. Blanda inte färger eller eller textstorlekar huller om buller, särskilt inte i ON-inlägg, bara för skojs skull är du bussig.

Personangrepp är inte tillåtna. Försök att vara hövlig mot folk. Du måste inte vara allas bästa kompis, eller ens tycka om eller hålla med alla. Försök att hålla en civiliserad ton mot folk, även om du avskyr dem.

Vad är grejen med kanelbullar och badankor?

Kanelbullar är jättegoda, men britter vet inte hur man bakar dem. Badankor är en klassisk badrumsaccessoar som SH:are har fattat tycke för.