FAQ: Slutprov

Hur ser slutproven ut?

OFF ser de inte ut som något särskilt, eftersom de går ut på att man bara väljer vilket betyg man vill att karaktären ska ha. För år fem och sju skriver man en uppgift och skickar in först och betyget på den avgör vilket slutbetyg du kan få i ämnet. Se FAQ: D-uppgifter för mer information.

Kan man få alla rätt på ett prov?

Om karaktären lyssnar och är intresserad på lektionerna och pluggar ordentligt så finns det ingen anledning till att de inte skulle kunna få högsta betyg. Tänk på att det är mycket ovanligt att få ALLA rätt på exakt ALLA ämnen, och karaktärer som är alltför perfekta är tråkiga att spela, så låt dem gärna få ett lägre betyg än de velat ha eller låt dem åtminstone ha fått svara fel på någon fråga! Då har de ju något att gräma sig över.

Är proven svåra?

OFF: Nej, du gör ju inget riktigt prov utan fyller bara i vilket betyg du vill att karaktären ska få.
ON: Ja, det kan du slå dig i backen på! Det är därför mycket ovanligt för elever på Hogwarts att få högsta betyg i skolan, och att få högsta betyg i alla ämnen är nästan något som The Daily Prophet skulle tycka vore nyhetsvärdigt. Ett U i betyg på Hogwarts är nästan svårare att få än ett A i en svensk skola, och definitivt enklare än det var att få ett MVG.

Hur fungerar det här med slutprov?

När du har fått minst en lektion inrapporterad till din karaktär i ett ämne så kan du göra ett "slutprov", vilket går ut på att du loggar in på hemsidan och går till Medlemmar » Sätt betyg och väljer den årskurs det rör sig om. Därefter väljer du vilken karaktär som ska göra slutprovet och i vilket ämne. När du satt betyg i alla ämnen i en årskurs får karaktären sommarlov, för då har den slutat för året.

Vad betyder GET och FUTT?

Se FAQ: D-uppgifter.

Var gör man slutproven?

På hemsidan. Så snart du har gått minst en lektion i ett ämne så kan du göra slutprov. Logga in på hemsidan och klicka på Medlemmar » Sätt betyg och välj årskursen din karaktär går i. Vill du spela att din karaktär gör ett prov eller slutprov? Lektionssalarna på Hogwarts » Prov, slutprov och examinationer i forumet!

MÅSTE min karaktär göra slutproven?

Ja, om du vill att din karaktär någonsin ska kunna ta examen och gå upp en årskurs. Du som spelare måste dock inte spela detta ON - om du inte själv vill! Då kan du spela det i Lektionssalarna på Hogwarts » Prov, slutprov och examinationer i forumet. Undantaget är d-uppgifter som måste spelas. Se FAQ: D-uppgifter för mer information.

När och hur får jag veta hur det gick på ett slutprov?

Det är du själv som väljer vilket betyg karaktären ska få, så det vet du redan innan du tryckt på skicka in-knappen! Det är bara att titta på betygssidorna och se en fin bokstav där. För GET och FUTT så får du se hur många poäng läraren gett uppgiften du skickade in när du går för att göra slutprovet. Du sätter sedan egna poäng, som läggs ihop med det som läraren gett karaktären och utifrån det får du ett slutbetyg, så det är bara att räkna.

Vad gör eleverna ON på ett slutprov?

Det beror helt på ämnet. I Trolldryckslära kanske man får till uppgift att brygga en viss trolldryck, i Spådomskonst att tolka en tarotläggning, och i ett teoretiskt ämne att skriva en uppsats eller besvara frågor. Är du sugen på att spela när din karaktär gör ett prov eller slutprov kan du göra detta om du vill. Se Lektionssalarna på Hogwarts » Prov, slutprov och examinationer i forumet.

Kan man inte klara slutproven utan att lajva?

Va? SH har överhuvudtaget inte med lajv att göra alls (lajva = levande rollspel = som teater utan manus). Lajva kan vi väl göra någon gång om vi ses IRL (In Real Life, i verkligheten) - IRL-lektioner är alltid minnesvärda! - men det har inget med slutproven att göra.