FAQ: Spöken

Se även: Hjälp: Spökbakgrunder för information om hur du skriver bakgrunder och vad som måste finnas med i den.

Om att skaffa och spela spökkaraktärer

Kan man spela spöke?

Ja, så länge det rör sig om spöket efter en magiker (varför i hela fridens namn skulle ett mugglarspöke hemsöka en magiskola?) som hemsöker Hogwarts, Beauxbatons eller någon annanstans i Magivärlden, men INTE Durmstrang.

Hur ansöker man om att spela spöke?

Kontakta rektorn för Hogwarts eller Beauxbatons och hör med dem om det går bra att spela ett spöke där, alternativt MSL om det gäller Magivärlden.

För Magivärlden gäller samma som om du skulle skapa en vanlig Magivärldskaraktär, bara det att den här karaktären råkar vara död och begraven.

Kan man bli elevhemsspöke på Hogwarts? Hur blir man det i så fall?

Ansök om att skaffa ett vanligt spöke och se till att bakgrunden är väldigt riktad mot ett specifikt elevhem och fråga rektorn snällt om det skulle kunna gå för sig att du får spela elevhemsspöke - förutsatt att elevhemmet inte redan har ett elevhemsspöke!

Finns spökena ifrån böckerna/filmerna i SH? Kan man spela ett spöke från böckerna/filmerna?

Nej, de finns inte och man kan inte spela dem. Elevhemsspökena från böckerna råkade fördrivas av misstag av några Spiritism-elever en gång i SH:s barndom (till Spiritism-professorns chock) och har passande nog ersatts av våra egna spökkaraktärer sedan dess.

Kan spöken ge elever strafftjänst eller ändra poäng?

Nej.

Kan mitt spöke spöka i elevhemmens sällskapsrum?

Nej, det är till för elevhemsspökena. Något måste de ju få för att de är elevhemsspöken!

Kan mitt spöke bli fördrivet/exorcerat/utplånat?

Ja, men endast med din tillåtelse och endast av en professor i Spiritism, eller elev(er) i Spiritism under Spititism-professorns övervakning, eller om det finns några officiellt godkända spökjägare i magivärlden.

Om du vill göra dig av med en spökkaraktär och du inte vill använda karaktären till kanonmat (tråkmåns!) så rensar du bara ut den som vilken karaktär som helst.

Måste jag spela aktivt med ett spöke? Kan ett spöke få en inaktivitetsvarning?

Nej, men om du har ett elevhemsspöke så vore det ju kul om du faktiskt spelade med det, för annars kan någon annan lika gärna få den rollen.

Finns det en poltergeist på Hogwarts? / Finns Peeves? / Vem spelar poltergeisten?

Peeves finns inte, men visst har SH:s Hogwarts en poltergeist av samma kaliber! Den heter Creppie och vem som helst får använda/spela den när man känner att det behövs en poltergeist i spelet. Läs Creppies bakgrund!

Kan jag döda en spelad karaktär och göra om den till ett spöke?

Nja. En död karaktär kan återvända till spelet som spöke, men bara om karaktären har levt ett sådant liv att det är troligt att de skulle återvända som spöken. För att förvandla en död karaktär till spöke krävs tillstånd från Spelledarrådet och ansökning om detta ska helst skickas in samtidigt med ansökan om att få döda karaktären, som ju också kräver tillstånd. Ju längre tid det tar efter att en karaktär dött, ju svårare är det att få den godkänd som spöke!

Allmänna frågor om spöken

Varför blir vissa magiker spöken när de dör och inte andra?

För att stanna kvar som ett spöke om man var en magiker medan man levde så finns det en vis sak som man måste uppfylla: en stark känsla som ligger bakom och som förhindrar ens själ från att gå vidare efter döden. Denna starka känsla är väldigt ofta en oerhört stark rädsla för döden. Man är så rädd för att dö att när man väl gör det så vägrar man inse det och därför stannar man kvar, kan man säga.

Andra starka känslor som kan göra att man dröjer sig kvar är:

  • oavslutade affärer - det är något man höll på med och aldrig blev klar med medan man levde och som man försöker avsluta som spöke, t.ex. forskning (se Verruca Lemsip).
  • hämnd/hat - någon gjorde en orätt och/eller som man verkligen hatade medan man levde och man lever kvar som spöke för att jävlas med dem (t.ex. Missnöjda Myrtle i böckerna).
  • olyckligt liv - livet var så gräsligt när man levde att man har svårt att ta sig ur det tänket när man dött, och därför stannar man kvar.
  • beskyddarinstinkt - det är något eller någon man inte kan släppa; man måste stanna kvar för att se efter och beskydda någonting, om det så är en plats, ett föremål eller en person. Tänk bara på att om det är en person man vill beskydda så kommer den personen att dö förr eller senare och vad gör spöket när det den beskyddar har försvunnit?
  • kärlek - faller delvis under "beskyddarinstinkt". Kanske stannar man kvar för att det är någon man älskar och inte kan skiljas från dem ens när man dött. Tänk bara på vad man gör som spöke när ens älskande går vidare med sitt liv, gifter sig och skaffar barn. Hur känns det?
Kan mitt spöke ha dödsdagsfest för sina spökvänner?

Ja, men tänk på att de bara verkar ha sådana när de fyller "jämnt" (typ 100 år, 250 år o.s.v.), eftersom det blir lite tjatigt för dem annars, med tanke på att de förmodligen har varit döda i flera hundra år. ;)

Flyger/svävar eller går spöken i luften?

Det beror nog lite på, gissar vi. Om de är väldigt nära marken så kanske de "går" av gammal vana, men är de alldeles under taket så svävar de istället för att de kan och för att det är konstigt om de går tre meter upp i luften?

Kan spöken röra någonting eller åker de igenom allting, inklusive andra spöken?

De åker igenom allt, med eventuellt undantag för andra spöken, eftersom de liksom består av samma "material".

Kan spöken utföra magi?

Nej. Döda människor kan inte utföra magi - inte ens om de är spöken.