Hej förälder, övrig målsman eller lärare!

Om du läser detta så är det för att ditt barn är medlem av, eller är intresserad av, Rollspelet Svenska Hogwarts. Naturligtvis är du i din fulla rätt att undra vad SH (Svenska Hogwarts) är, vad vi gör och vilka vi är. Till att börja med är vi en samling människor i olika åldrar som gillar Harry Potter och att skriva! Vi utgår ifrån att du redan känner till att "Harry Potter" är en serie fantasyböcker av J.K. Rowling som filmatiserats av Warner Brothers.

Åldersgräns

Inom SH har har vi en åldersgräns på elva år. Om ditt barn är under elva år och vill gå med i SH så ber vi dig att neka dem - för deras skull såväl som vår. Vi litar på att alla medlemmar är dem de utger sig för att vara, men man kan aldrig ge några fullständiga garantier. SH välkomnar medlemmar i alla åldrar från elva år och uppåt. Även om det kanske finns någon som är på högstadiet eller gymnasiet så är de flesta aktiva medlemmar nu över 20 årgamla - några är över 40. Flera av de äldre medlemmarna har egna barn.

Åldersgränsen är satt med tanke på att elva är samma ålder eleverna har när de börjar på Hogwarts. Vi vill inte se yngre användare än åldersgränsen tillåter eftersom vi inte är några dagisfröknar som tar ansvar för det ditt barn hittar på eller utsätts för på Internet. Det finns ingen som sitter och suddar eventuella svordomar som förekommer, eller censurerar saker som kanske inte passar sig för de yngsta.

Missförstå mig rätt, SH har en god stämning och det är sällan en administratör behöver rycka in i en diskussion för att folk börjar kalla varandra fula saker. Fula ord uppmuntras inte och personangrepp tillåter vi inte. Vi vill dock kunna diskutera saker som yngre barn inte skulle förstå, eller kunna uppskatta.

Eventuella inlägg med "barnförbjudna" inslag (våld, sex, droganvändande, o.s.v.) får inte ske i öppet forum och alla medlemmar under 15 års ålder är avrådda från att skriva om sådana saker. Det finns en avdelning för spel som involverar dessa saker som kräver att man går med i en användargrupp för användare över 15 år, men vi har inget sätt att kontrollera att medlemmar som söker insläpp i gruppen faktiskt är 15+.

Forumet

Forumet är öppet för alla som vill vara med, förutsatt att man är minst elva år gammal. Det är fritt att registrera sig. Det betyder inte att ditt barn kan säga precis vad som helst där, eftersom vi har både våra egna trivselregler som Sveriges lagar att lyda under. SH är ingen barnvakt. Du som förälder måste ta ditt ansvar och rusta dina barn med rätt värderingar och verktyg för att säkerställa att besöket på stan eller stunden framför datorn blir en positiv upplevelse.

I forumet har varje inlägg ett utropstecken i högerkanten, så att om någon postar ett inlägg som anses tveksamt så kan vem som helst anmäla det till en moderatör som tar bort det om det bedöms vara olämpligt. Olämpliga inlägg är t.ex. sådana som innehåller personangrepp, mobbing, och liknande. Reklaminlägg och annat skräp hamnar direkt i en skräpkorg som bara moderatörer kan se, så att vanliga medlemmar förskonas.

Spelforumen är till majoriteten dolda för icke-spelare av den enkla anledningen att det är mycket störande när folk postar inlägg där de inte får lov, eftersom de inte har godkända karaktärer att spela med. Några av forumen kan man titta in i för att se hur spelandet går till. Administratörer och spelledare har tillgång till alla forum.

Politik och Religion

Harry Potter-böckerna har tidigare ofta utpekats för att "uppmuntra barn till ockultism", vilket är ogrundande påståenden baserade på religiöst motiverade fördomar. SH uppmuntrar barn till att utveckla sitt skrivande, förbättra sitt vokabulär och träna upp sin empati för medmänniskor. Det är allt.

SH är är religiöst och politiskt obundet. Man är lika välkommen om man är moderat som om man är vänsterpartist, eller om man är muslim, buddhist, hindu, jude, kristen, nyhedning, new ageare, antroposof, taoist, sikh, eller något annat av de myriader av trosinriktningar och filosofier som finns. Så länge alla medlemmar kan respektera varandras åsikter och inriktningar är vi nöjda.

Vi vill inte se reklam eller propaganda för religioner eller politiska partier eller organisationer forumet. Om folk vill önska varandra en glad Yom Kippur, Ramadan, jul, Samhain eller Rosh Hashana i forumet så får de gärna göra det. Det visar på en trevlig kulturmix. Predikande från något håll vill vi dock inte se, oavsett vilken religion eller politisk övertygelse det gäller.

Personuppgifter

Vi samlar inte in folks personnummer, men däremot loggar forumet och hemsidan användarnas IP-adresser, så att om en polisanmälan någonsin skulle behövas göras, så går det att spåra enskilda användares aktivitet. Observera att vi bara kan ha koll på sådant som försiggår i forumet! Allt som sker utanför forumet - i mejl, kompisprogram, och liknande - har vi ingen koll på! Om något sker i forumet, så kan vi åtgärda det, medan det är tekniskt omöjligt för oss att hålla koll på vad användare säger till varandra utanför det.

Vi avråder användare ifrån att dela med sig av personuppgifter. Man kan säga vad man heter i förnamn och var man bor, men bara i allmänna ordalag. Att man heter Stina och bor i Norrtälje är helt acceptabelt att säga om man vill tycker vi, men vi vill inte veta att Stina heter Charlotta Therese i andranamn, Svensson i efternamn, att hennes föräldrar heter Per och Lisa och jobbar på Posten respektive Norrtälje sjukhus, och att de bor på Storgatan 42, tre trappor, och har 123456 i telefonnummer. Sådan känslig information förbjuder vi faktiskt alla medlemmar att dela med sig av! Skulle vi mot förmodan se något sådant i forumet kommer det att raderas.

Se även: GDPR »

Att träffas på riktigt

Det är jättekul att träffa sina Internet-kompisar i verkligheten, men det kan också vara farligt. Man ska inte träffa folk som man enbart chattat med. Om ditt barn ändå propsar, se till att denne talat med chattkompisen i telefon först och be gärna att få tala med personen i fråga själv också. Dina barn kanske tycker att du är mossig, men eventuella illasinnade lär bli nervösa och dra öronen åt sig. Våra riktlinjer för möten (s.k. IRL-träffar - IRL = In Real Life, "i verkliga livet") är att de sker i grupp och på allmän plats. Om du är oroad, se till att ditt barn tar med sig ett storasyskon eller vuxen som är med hela tiden.

Dagträffar sker lite då och då, och går ut på att man träffas (t.ex. på Sergels Torg om man är i Stockholm eller Nordstan i Göteborg - det är en allmän plats med många besökare, och det är lätt att man hittar varandra istället för att villa bort sig) för att säga hej och går på ett café eller McDonald's och sätter sig ner och pratar med varandra. Sådana träffar sker i de större städerna, där det naturligtvis är störst chans att det finns flera medlemmar. Dagträffar är som sagt bara kortare träffar på bara några timmar. Det är alltid kul att få bilda sig en uppfattning om hur folk är "på riktigt", utanför datorn.

Större träffar sker under flera dagar/nätter och innebär övernattning. Om en sådan träff sker i samma stad som ni bor kan du komma och besöka träffen om du vill, och hämta ditt barn på kvällen ifall du inte vill att de ska sova över. Dessa träffar brukar hållas i en hyrd lokal (alla som deltar får betala en liten slant för att täcka hyrkostnaden), och på de IRL-träffar som arrangeras av SH så råder det alltid, utan undantag, drog- och alkoholförbud!

Hittills har vi tillsammans med SVEROK-anslutna Rollspelsföreningen Kvastskaft anordnat stora IRL-träffar vartannat år. Det senaste hölls i Trollhättan i augusti 2014.

Om du vill så är du varmt välkommen att gå med i både forum och spel, så att du kan utforska vår lilla hörna av nätet själv! (Det är jättekul när hela familjen är med!) På så sätt så kommer du lära dig mer om ditt barn och "de ungas värld", på exakt samma villkor som dem.

Några tips, saxade från gamla Lunarstorm.se

  • Försök att på ett snyggt sätt sätta dig ned med barnet och fråga vilken sajt de tycker bäst om. Låt ditt barn visa vilka uppgifter hen lämnar ifrån sig, hur sajtens regler är formulerade och framförallt - hur kan man värja sig och anmäla tveksamma personer till sajtägaren. Försök gärna göra detta när någon kompis är med för då kanske även två personer påverkar varandra positivt - även när du inte finns till hands.
  • Precis som du läser av barnets humör när de kommer hem från skolan, träningen eller festen - läs av när de varit ute en stund på Internet. Är hen sur, undvikande eller kanske väldigt glad? Lär dig tolka signalerna genom att fråga och nöj dig inte med undvikande svar.
  • Berätta att man inte ska lägga ut namn, adress, personnummer eller telefonnummer publikt så att vem som helst kan se det, inte heller till någon man träffar på nätet.
  • Vanliga föräldraråd fungerar minst lika bra på nätet. Fula gubbar är alltid fula gubbar, vare sig de är på nätet eller i parken. Ute på nätet måste man tänka på vad man säger och hur man presenterar sig, precis som överallt annars.
  • Tänk på att barnen/ungdomarna inte alltid ger starka ordval och formuleringar samma tyngd som du själv hade gjort.