10 steg till att teckna en karaktär

Vi har väl alla suttit i timmar och letat face claims till en karaktär utan större framgång, eller hittat en person som har rätt utseende, men helt fel ansiktsuttryck eller frisyr? Jag har en lösning på problemet: jag tänkte visa hur jag brukar gå till väga för att rita porträtt.

Du behöver: Papper, blyertspenna (jag använde en 4B och en 8B, alltså en halvhård, och en ganska mjuk), sudd, och lite tålamod.

Tänk på: Att sitta bekvämt så att du inte får ont i ryggen, ha bra belysning så att ögonen inte överansträngs i onödan, och att du alltid kan sudda och ändra under arbetets gång!

1. Välj karaktär! Underlättar att ha koll på hur Hen ser ut i ditt huvud. I mitt fall: Victoria Hipworth.

2. Rita en oval, grunden till din ansiktsform, med 5 stödlinjer. En vertikal som markerar ansiktets mitt (OBS ej nödvändigtvis mitt i ovalen, här kommer perspektiv in i bilden!) ansiktet kommer att vinklas såsom linjernas böjar, tänk som en pil: näsan pekar som böjarna! Jag väljer en ganska simpel vinkel för tydlighetens skull: Victoria kommer att vinklas lite åt sidan bara.

3. Markera de huvudsakliga förhållningspunkterna i ansiktet (ögon, näsa, mun, eventuella öron), och börja forma ovalen till ett ansikte med käkben och hårfäste.

 • Ögonen vilar ca på den andre linjen uppifrån.
 • Nässpetsen sitter i korset mellan den vertikala linjen och tredje linjen uppifrån.
 • Ögonvrån är ca rakt ovanför näsvingens yttre kant.
 • Munnen vilar på den nedersta linjen.
 • Mungiporna slutar ungefär rakt nedanför ögonens mitt (om personen inte ler jättestort så klart!)

4. Formatera markeringarna till faktiska kroppsdelar istället för fyrkanter! Här blir den personliga touchen allt viktigare, dragen kommer i alla möjliga former. Men basic förhållningsspunkter är:

 • Ögonen är nästan ovala, ofta plattare i underkant och rundare ovantill.
 • Överläppen är ofta tunnare än underläppen, och kvinnors läppar är vanligtvis rundare och tjockare än mäns.

5. Bestäm var ljuset kommer från. Detta avgör var skuggorna ligger, och den där glimten i ögonen så klart. För enkel och tydlighetens skull har jag valt att sätta ljuset rakt framifrån.

6. Markera skuggorna. Detta behöver inte vara exakt eller särskilt vackert, men ger en känsla för formerna i ansiktet. Skuggor uppkommer ju där ljuset inte når, och kan vara många olika nyanser av mörker. Exempel på ställen där det ofta är en skiftning i ljus är:

 • Bakom och under näsan, där skuggan är mörk då ljuset ofta helt blockeras av näsan.
 • Kindben. Ofta mer utmärkande på killar än tjejer, men oavsett böjs ansiktet ganska skarp här och kommer då inte få så mycket ljus.
 • Runt ögonen. Ögonvrår, och precis under ögonbrynen är nästan alltid lite skuggade, då även här finns utstickande ansiktsdelar som skymmer ljuset.
 • Under munnen. Där underläppens utskjutnad täcker lite av hakan.

7. Mjuka ut skuggorna. Ett ganska enkelt steg, där du kan ta ditt pekfinger eller långfinger och gnugga lite på skuggområdena tills de inte längre är rent kladd. Fyll på med mer blyerts där skuggan är mörk, och låt den gradvis bli ljusare så att formerna blir mjuka och fina.

8. Hår. Här brukar jag börja med en allmän form på håret: är det utsläppt eller uppsatt? Långt eller kort? Platt eller lockigt? Lugg? Bena? Markera sedan ut delar i håret, ofta följer ju en bunt hårstrån ungefär samma bana, i stora slingor där ljuset träffar likadant. Victoria får en hästsvans som bara syns lite grann där den sticker fram bakom huvudet.

9. Drama! Jo, vi är väl alla ganska dramatiska av oss, och detta gillar jag personligen att spegla när jag ritar. Låt därför skuggorna bli mörkare. Ta antingen en mjukare penna (om du har) eller rita bara fler gånger och lite hårdare med din hårda. Se också till att det finns tydligt ljus i bilden, sudda lite extra på utstående delar som träffas direkt av ljuset exempelvis näsbenet, på kindbenen, hakan och över ögonbrynen.

Här är även ett ypperligt tillfälle att känna sig missnöjd med munnens form eller ena ögats placering, få ett vredesutbrott, och ta en paus. Men oroa dig inte, du kan alltid sudda och rätta till!

10. Detaljer. De små sakerna som ger liv till din karaktär är jätteviktiga! Hit hör saker som ögonfransar, hårstrån i ögonbryn, eventuellt skägg/mustasch, leverfläckar, fräknar, ärr, sår, finnar, mönster i ögonens iris, och alla andra små detaljer som gör din karaktär unik. I Victorias fall är hennes dimmiga ögon utmärkande, därför markerar jag inte hennes pupiller särskilt hårt, och låter de vara något ofokuserade.

Et Voilà! Du har ritat din karaktär i blyerts!

Dessa tio steg går så klart att applicera på vilken karaktär som helst, i vilken pose som helst. Även flera karaktärer kan få plats i samma bild och interagera med varandra.

Lycka till med dina försök till att rita dina karaktärer, och kom ihåg: Övning ger färdighet!